EU vil have ny fiskeriaftale med Marokko

FANGST: EU-Parlamentet sagde i december nej til at forlænge unionens fiskeriaftale med Marokko, men nu vil Kommissionen genoptage forhandlingerne. Udsigten til en ny aftale splitter de danske parlamentsmedlemmer.

Selvfølgelig skal Kommissionen have lov til at udarbejde et forslag til en aftale, og hvis forslaget kun drejer sig om marokkanske farvande, vil jeg revurdere min stemme.

MEP Anna Rosbach
Løsgænger, ECR-gruppen

I december sidste år stemte et flertal af Europa-Parlamentets medlemmer nej til at forlænge den fælles fiskeriaftale mellem EU og Marokko. Årsagen var, at de europæiske fiskere som led i aftalen primært fiskede i farvandet ud for Vestsahara - et selvstændigt land, som Marokko anser som sit territorium.

Den beslutning til trods har EU-Kommissionen nu anmodet om tilladelse i Rådet til at forhandle en ny fireårig fiskeriaftale på plads, så EU's fiskeriflåde også i fremtiden må fange fisk i de to landes have.

Det vækker harme hos Søren Søndergaard, medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Han ser forslaget som ren signalpolitik over for Marokko og som et forsøg på at omgøre Europa-Parlamentets beslutning.

Dokumentation
________________________________________________________

FAKTA: Regeringens foreløbige generelle holdning


Regeringen henholder sig til, at følgende principper skal lægges til grund for en eventuel ny fiskeriprotokol med Marokko:

- Forbedrede videnskabelige bestandsvurderinger.

- Styrket kontrol, herunder fremme af regionalt samarbejde.

- Krav til overholdelse af menneskerettigheder og demokratisk udvikling, herunder fremme af opbygning af høringsprocesser.

- Størst mulig sikkerhed for, at EU's midler anvendes til de formål, som er opstillet i aftalerne.

- Størst mulig åbenhed i forbindelse med aftalernes indgåelse og evaluering.

Regeringen lægger særlig vægt på, at forhandlingsdirektiverne, som foreslået af Kommissionen, præciserer at:

- Protokollen skal inkludere yderligere forsikringer om, at Marokko opfylder sine forpligtelser under international lov med hensyn til Vestsahara, herunder rapporterer om de økonomiske og sociale virkninger af sektorstøtten.

- Der inkluderes en klausul om konsekvenserne i tilfælde af overtrædelse af menneskerettigheder og demokratiske principper.

- Yderligere fokus på miljømæssig bæredygtighed samt sikkerhed for, at fiskeriaktiviteterne udelukkende målrettes overskudsressourcer.

Såfremt der på baggrund af forhandlingsmandatet opnås enighed om en ny fiskeriprotokol med Marokko, vil resultatet skulle godkendes af Rådet og Europa-Parlamentet.

KILDE: Samlenotat fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri forud for Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 23. januar 2012.
Se link.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00