Fischer Boel: Drop 2025-deadlinen

INTERVIEW: Danmarks forhenværende Landbrugskommissær Mariann Fischer-Boel (V) opfordrer nu regeringspartierne til helt at droppe 2025-deadlinen for, hvornår landbrugsstøtten skal være væk. Ellers bliver vi aldrig taget seriøst i EU, siger hun.
Per Bang Thomsen

Da jeg var landbrugskommissær, var det meget tydeligt, at de lande, der ønskede at afvikle støtten, ikke blev taget alvorligt. Derfor tror jeg, vi ville blive taget meget mere seriøst dernede, hvis vi droppede det overordnede mål.

Mariann Fischer Boel
Forhenværende landbrugskommissær i EU (V)
Drop den danske strategi om at afvikle landbrugsstøtten inden 2025, og brug i stedet energien på at komme med nye, realistiske målsætninger.

Det er meldingen fra Mariann Fischer Boel (V), der nu har valgt at blande sig i debatten om den danske holdning til EU's milliardstore støtte til landmændene. Venstrepolitikeren var fra 2004 og frem til 2010 landbrugskommissær for EU's medlemslande, og hun stod i begyndelsen af 00'erne i spidsen for forhandlingerne af den nuværende landbrugsstøtte. Mariann Fischer Boel kalder det derfor "naivt" at tro, at støtten kan være væk inden 2025.

"Der er ingen tegn på, at man inden for den næste finansielle periode, der løber frem til 2020, vil få afskaffet landbrugsstøtten. Hvis man så tror, at man bagefter kan afskaffe landbrugsstøtten på fem år, så er man fuldstændig naiv. Det kommer ikke til at ske," siger hun til Altinget | Fødevarer.

Rabiate lande er uden indflydelse
Debatten om den danske holdning til landbrugsstøtten har bølget frem og tilbage mellem folketingets politikere, efter fødevareminister Mette Gjerskov (S) tidligere på måneden lagde den danske deadline på is. Den melding fik i sidste uge landbrugs- og fødevareordførerne fra SF og De Radikale, Ida Damborg og Camilla Hersom, til at undsige fødevareministeren. Over for Altinget | Fødevarer slog de fast, at man fra dansk side skulle holde fast i den danske strategi, som blev vedtaget i 2008 på radikalt initiativ.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00