Fisk kan være gift på middagsbordet

Ny rapport viser en alvorlig stor mængde kemikalier i de fedeste fisk fra Østersøen. Verdensnaturfonden kalder Østersøen gennemforurenet og lægger sammen med Socialdemokratiet pres på EU for at skærpe kemikalielovgivningen.
Kristian Lund Pedersen

EU’s nuværende kemikalielovgivning beskytter ikke et sårbart område som Østersøen mod farlige kemikalier. Der er et kæmpe behov for at identificere og erstatte de værste kemikalier, der ødelægger de marine arters reproduktion og udvikling, og EU burde for længst have gennemført en ny kemikalielovgivning.

Kim Carstensen
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden
Den er helt gal med fiskene i Østersøen.

Ifølge en ny rapport, Clean Baltic within REACH, er fisk fra dele af Østersøen så fulde af kemikalier, at de kan være for giftige til det europæiske marked. Derfor slår Verdensnaturfonden alarm og kræver politikerne øjeblikkeligt tager rapporten til efterretning:

"Østersøen er gennemforurenet med kemikalier. Meget af det skyldes fortidens synder, men Østersøen forurenes stadig i alt for høj grad med farlige kemikalier”, siger generalsekretær Kim Carstensen, WWF Verdensnaturfonden.

Myndighederne advarer
Rapporten afslører, at adskillige fiskearter i Østersøen, som f.eks. laks, havørred, torsk og pighvar har vist tegn på forplantningsproblemer de seneste årtier. Desuden er der fundet et 50 gange højere niveau af bromerede flammehæmmere i sild fra Østersøen end i sild fra Atlanterhavet. Men det er ikke kun fiskene, der tager skade.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00