Fisker afviser finansminister: Millioner til V-kommune er unfair konkurrrence

FINANSLOV: Finansminister sender brev til fisker og forklarer, at han vil sende Morsøs Kommunes omstridte nye center for østersturisme i udbud. Men det løser ikke noget, siger fisker. "Det er stadig unfair konkurrence."

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (i.m.) tager imod forligspartierne bag en forventet, ny erhvervs- og iværksætterpakke i Erhvervsministeriet, søndag. T.v. økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og t.h.  finansminister Kristian Jensen (V). /ritzau/Lars Krabbe.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (i.m.) tager imod forligspartierne bag en forventet, ny erhvervs- og iværksætterpakke i Erhvervsministeriet, søndag. T.v. økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og t.h.  finansminister Kristian Jensen (V). /ritzau/Lars Krabbe.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Toke Gade Crone Kristiansen

"Så længe staten poster penge i drift og anlæg af noget, som er i direkte konkurrence med min virksomhed, så kan jeg ikke forstå, at det kan være fair konkurrence."

Sven Søe Bonde
Indehaver af Glyngøre Shellfish

Der er nyt i sagen om regeringens øremærkede finanslovsmillioner til såkaldte "mindre initiativer rundt om i landet".

Finansminister Kristian Jensen (V) foreslår nu at sende østerscenter på Mors i udbud i et brev til modstander af projektet Svend Søe Bonde, som er fisker og indehaver af virksomheden Glyngøre Shellfish.

Det sker efter, at finansordfører Joachim B. Olsen (LA) i Altinget såede tvivl, om Liberal Alliance kunne støtte en finanslov, hvor en kommunal aktivitet vil konkurrere med det private erhvervsliv få kilometer derfra.

Dokumentation

Sagen kort:

August 2017
I forbindelse med finanslovsudspillet blev en ønskeseddel fra Morsø Kommunes Venstre-borgmester imødekommet med 49 millioner til henholdsvis et kommunalt drevet "Modtagecenter for Østersturisme" og et anlæg ved Limfjorden til brug for forskning i produktion af østers drevet af DTU.

September 2017:
Regeringen lancerer et udspil, som skulle gøre op med offentligt opgavetyveri. "Det skal være slut med unfair konkurrence mellem offentlige aktører og private virksomheder," skrev regeringen dengang. 

Fiskeren Svend Søe Bonde driver den private virksomhed Glyngøre Shellfish cirka 10 kilometer fra det planlagte center for østersturisme. Han mener, det er unfair konkurrence at give støtte på finansloven til noget, som er i direkte konkurrence med hans virksomhed. Han er også modstander af bevillingen til DTU.

Oktober 2017
Joachim B. Olsen sår i Altinget tvivl om bevillingen. "Vi kan ikke leve med at udkonkurrere private virksomheder på den her måde,” sagde Joachim B. Olsen.

Folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V) udtaler efterfølgende: "Vi må se, om vi kan gøre kagen større, uden at der er nogen, der føler, at der er noget, der bliver taget fra dem," til TV Midtvest.

"Ja, det kan godt være, vi skulle have samarbejdet mere med andre," sagde Morsø-borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) efterfølgende til TV Midtvest.

November 2017:
Altinget skriver, at Finansminister Kristian Jensen (V) har sendt et brev til den utilfredse fisker: "Når det gælder modtagecenteret for Østersturisme, så er det min klare forståelse, at finansieringen gives som tilskud til etablering og eventuelt drift efter en udbudsrunde," skriver finansministeren. 

"Så længe staten poster penge i drift og anlæg af noget, som er i direkte konkurrence med min virksomhed, så kan jeg ikke forstå, at det kan være fair konkurrence," siger Svend Søe Bonde, som er modstander af projektet.

Svend Bonde afviser i dagens artikel at forhandle med borgmesteren på bevillingen med henvisning til, at der stadig pågår forhandlinger om det på Christiansborg.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00