Liberal Alliance sår tvivl om finanslovsmillioner til Venstre-kommune

FINANSLOV: Liberal Alliance kræver en løsning på finanslovsmillioner fra "sogneråds-politik-pulje" til Venstre-borgmesters østerscenter. "Vi kan ikke leve med at udkonkurrere private virksomheder på den her måde,” siger Joachim B. Olsen.

Svend Bonde, ejer af Glyngøre Shellfish, er blevet omdrejningspunkt i uddelingen af millioner på finansloven til Morsø Kommunes nye center for østersturisme. Foto: Tanja Lund Carstens Ritzau. 
Svend Bonde, ejer af Glyngøre Shellfish, er blevet omdrejningspunkt i uddelingen af millioner på finansloven til Morsø Kommunes nye center for østersturisme. Foto: Tanja Lund Carstens Ritzau. 
Toke Gade Crone Kristiansen

En sag om millioner til østersinitiativer i Nykøbing Mors har bragt regeringen på intern kollisionskurs op til finanslovsforhandlingerne. 

Samtidig med at regeringspartierne Venstre og Konservative delte millioner ud til områder med egne lokale kandidater fra finanslovspuljen "mindre initiativer rundt om i landet, så spillede en samlet regering inklusiv Liberal Alliance ud med en indsats imod offentligt opgavetyveri.

Og det liberale standpunkt om at undgå offentligt opgavetyveri fra private virksomheder har været svært at forene med de millioner, som blev delt ud til Nykøbing Mors.

I forbindelse med finanslovsudspillet blev en ønskeseddel fra Morsø Kommunes Venstre-borgmester imødekommet med 49 millioner til henholdsvis et kommunalt drevet "Modtagecenter for Østersturisme" og et anlæg ved Limfjorden til brug for forskning i produktion af østers drevet af DTU.

Men lige på den anden side af Limfjorden –  og kun godt ti minutters kørsel over Sallingsundbroen fra kommunens planlagte center for østersturisme – ligger Glyngøre Shellfish, drevet og ejet af østersfiskeren Svend Bonde.

Her har Svend Bonde igennem to årtier drevet en butik, en webshop og et oplevelsescenter med de eftertragtede Limfjordsøsters, som også danner rammen for det planlagte Modtagecenter for Østersturisme på Mors, som skal finansieres med regeringens særpulje på finansloven.

Og Svend Bonde er langt fra tilfreds med regeringens planer, og mener at det netop er selvsamme opgavetyveri fra private virksomheder, som regeringen er i gang med.

”Skal staten, Danmarks Tekniske Universitet og kommunen konkurrere direkte med min private virksomhed lige på den anden side af fjorden og kun godt ti minutters kørsel herfra?” spørger Svend Bonde. 

Pludselig ringede finansministeren
Svend Bonde har gjort opmærksom på sagen i lokale medier og Jyllands-Posten, siden han blev opmærksom på finanslovsbevillingen til Nykøbing Mors.

Også Venstre i Skive har taget afstand fra, at finanslovsbevillingerne kan komme til at konkurrere med den private virksomhed. I Skive er formanden for kommunens erhvervsudvalg Arne Spicer Lindgren fra Venstre ærgerlig over sagen. 

”Det er ikke heldigt, hvis man vil koncentrere det hele et bestemt sted,” siger han med henvisning til ønsket om at placere de to nye initiativer i Nykøbing Mors på den anden side af fjorden.

Og så for to uger siden fik Svend Bonde omsider regeringens opmærksomhed.

Ifølge den lokale østersfisker, ringede Kristian Jensen (V) pludselig til ham for at høre, hvad problemet er med den millionbevilling til østersområdet i Morsø Kommune?

Altså den bevilling, som Morsø Kommune fik sat på finansloven gennem en ønskeseddel til det lokale Venstre-medlem af Folketinget.

Det forklarede Svend Bonde finansministeren. 

”Jeg synes, det var fint, at han ringede. Og han virkede rent faktisk, som om at han både lyttede og blev overrasket over det, jeg fortalte ham,” siger Svend Bonde.

I opkaldet har finansministeren, ifølge Svend Bonde, lovet at drøfte sagen igen.

Det opkald vil finansministeren dog ikke kommentere på overfor Altinget.

Borgmesterens ønskeseddel
Begge de to nye østers-initiativer er ønsker, som borgmesteren i Nykøbing Mors, Hans Ejner Bertelsen (V), skrev i en e-mail og sendte til det lokale folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V) i maj med ordene: ”Her er en "lille" ønskeseddel fra Mors”.

Men hvis ønskesedlen var lille, så var imødekommelsen stor.

For i stedet for at få de to millioner, som borgmesteren havde bedt om i sin e-mail til et modtagecenter for østersturisme, så fik kommunen hele 19 millioner.

Derudover fik borgmesteren også en fuld bevilling på 30 millioner kroner til DTU's forskning i østers, som også er placeret på Mors. 

”Det gør det jo muligt for os at gøre det hele meget mere professionelt, og så kan det blive til gavn for langt flere,” siger borgmester Hans Ejner Bertelsen.

Morsø-borgmesteren kan ikke forklare, hvorfor eller hvordan beløbet voksede så meget i løbet af perioden op til, at regeringens finanslovsforslag blev præsenteret.

”Måske har beløbet været for småt til at starte med,” forklarer Morsø-borgmesteren.

Men borgmesteren er overrasket over, at Svend Bonde fra Glyngøre Shellfish på modsatte side af fjorden har talt med finansministeren. 

”Det er nyt for mig, at de har talt sammen, og jeg har ikke hørt noget om, at der skulle ændres på det, der er lagt op til på finansloven,” siger borgmesteren for Morsø Kommune.

LA: Kan ikke leve med offentligt opgavetyveri 
Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen kender godt til sagen, og mener, at der skal gøres noget.

"Vi var jo ikke med i den der sogneråds-politik-pulje, vi ville hellere bruge pengene på at sænke skatten" siger Liberal Alliances finansordfører. 

Men Joachim B. Olsen mener, at Morsø Kommunes Modtagecenter for Østersturisme må kunne sendes i udbud.

Spørgsmålet er så, om det overhovedet kan garanteres, at centeret bliver placeret i Nykøbing Mors?

”Det ved jeg ikke. Det kan jeg ikke svare på," siger Joachim B. Olsen

Men noget skal der ske, ifølge finansordføreren.  

"Der skal findes en løsning på det. Vi kan ikke leve med at udkonkurrere private virksomheder på den her måde,” siger Joachim B. Olsen.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Ejner Kortbæk Bertelsen

Borgmester (V), Morsø Kommune
landmand

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00