Debat

NNF og Tænketanken Frej: Plantebaserede fødevarer kan blive Danmarks næste store eksporteventyr

Der er store muligheder i forarbejdelsen af plantebaserede proteiner, men hvis Danmark skal blive førende inden for området, kræver det fokus og initiativ, skriver Ole Wehlast og Marie-Louise Boisen. 

I fremtiden skal danske proteinafgrøder dyrkes, høstes og forarbejdes til human konsum både i Danmark og til eksportmarkeder, hvis ambitionen om at blive verdensførende på området skal forløses, skriver Ole Wehlast og Marie-Louise Boisen. 
I fremtiden skal danske proteinafgrøder dyrkes, høstes og forarbejdes til human konsum både i Danmark og til eksportmarkeder, hvis ambitionen om at blive verdensførende på området skal forløses, skriver Ole Wehlast og Marie-Louise Boisen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie-Louise Boisen Lendal
Ole Dam Wehlast
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De senere år er der sket en markant opblomstring i efterspørgslen på plantebaserede fødevarer. For bare 10 år siden var plantebaserede fødevarer noget, der næsten ikke fyldte hverken i danskernes bevidsthed eller i supermarkedernes kølediske.

Siden da har plantebaserede fødevarer vundet indpas som en fast bestanddel af mange danske familiers ugentlige måltider i takt med, at der er kommet større fokus på den grønne omstilling, klimaet og dyrevelfærd.

På mange arbejdspladser er det nu helt naturligt, at der fast er vegetar- eller veganerdage i løbet af arbejdsugen.

Og skulle man være i tvivl om, hvad den politiske ambition er på området, skal man bare se på Fødevareministeriets opdaterede kostråd fra januar i år om at skrue op for det grønne og Fødevareministerens udtalelser i sidste måned om, at Danmark gerne skal blive verdensførende på plantebaserede fødevarer.

Som det er nu, får man langt flere medarbejdere indenfor den traditionelle fødevareindustri end ved at hyre ansatte indenfor den grønne fødevareproduktion.

Ole Wehlast og Marie-Louise Boisen
Forbundsformand, Fødevareforbundet NNF og direktør, Tænketanken Frej

Mulighed for arbejdspladser

I Fødevareforbundet NNF og i Tænketanken Frej deler vi absolut ambitionen.

Dels fordi, at det vil hjælpe på folkesundheden og klimaet, men også fordi efterspørgslen på plantebaserede fødevarer er i stærk stigning både i Danmark og i eksportmarkeder.

Der er altså i tillæg til øget folkesundhed og indsats på klimaet også mulighed for at skabe og udvikle nye arbejdspladser i Danmark indenfor et område i høj vækst. Hvis fødevaresektoren i Danmark griber bolden, kan det altså være begyndelsen på et nyt eksporteventyr med danske plantebaserede fødevarer i absolut verdensklasse.

Men det kræver et fokus på øget produktion og forarbejdning af de grønne fødevarer. For som det er nu, får man langt flere medarbejdere indenfor den traditionelle fødevareindustri end ved at hyre ansatte indenfor den grønne fødevareproduktion.

Risikerer at tabe

Grunden til ovenstående skal findes i, at vi i Danmark er dygtige til at dyrke afgrøderne, men derefter eksporterer dem til andre lande, som så står for forarbejdning og forædling. Det taber vi som nation arbejdspladser på.

I fremtiden skal danske proteinafgrøder dyrkes, høstes og forarbejdes til human konsum både i Danmark og til eksportmarkeder, hvis ambitionen om at blive verdensførende på området skal forløses.

Det vil samtidig generere nye danske fødevarearbejdspladser til gavn for såvel fag- som ufaglærte.

Den danske fødevareindustri, navnlig den animalske produktion, har traditionelt været i stand til at skabe forholdsvis velbetalte arbejdspladser for fag- og ufaglærte. Det er derfor et mål, at den grønne omstilling og de grønne fødevarearbejdspladser, præcis som de animalske, skal kunne tilbyde velbetalte job til de kort- og uuddannede grupper.

LÆS OGSÅ: Økologisk Landsforening: Indfør krav om 60 procent økologi i alle offentlige køkkener

Lad os sikre fokus

Plantebaserede fødevarer er kommet for at blive. Vækstraten er høj. Det kan være starten på et helt nyt dansk eksporteventyr med grønne fødevarer, akkurat som de animalske, i verdensklasse.

Det kræver dog et helhjertet fokus på, at de grønne fødevarer skal op i værdikæden og bidrage til danske arbejdspladser.  

Den nye landbrugsaftale indeholder en massiv satsning på plantebaserede fødevarer. Det kan vi kun støtte op omkring. I Fødevareforbundet NNF og i Tænketanken Frej vil vi tage aktivt del i det arbejde.

Hvis bæredygtighed og hensynet til arbejdspladser skal gå hånd i hånd, skal vi sikre det nødvendige fokus på både den hjemlig produktion og i lige så høj grad på stærke forsyningskæder og på forarbejdningen af de plantebaserede råvarer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00