Folketingsvalgets vindere og tabere

Valget 8. februar bliver et persondrama. Ud fra professor Søren Risbjerg Thomsens nye beregning af, hvor mandaterne forventes at falde, som meningsmålingerne står netop nu, vurderer vi, hvem der ryger ud og ind af Folketinget.
Gitte MadsenKristian Lund Pedersen
Fakta
Metode:
1) På baggrund af Altinget.dks kvalitetsvejede snit af meningsmålinger indsamlet frem til 30. januar har professor og valgekspert Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, beregnet, hvor de 175 mandater falder i de danske amts- og storkredse. Mandaternes geografiske fordeling er desuden beregnet med støtte i en række geografisk lokaliserede interview-undersøgelser fra Catinét og Epinion.

2) På den baggrund har redaktionen vurderet, hvem vi venter valgt. Vi bygger vurderingerne på stemmetal i 2001, præstation siden og andre personlige egenskaber, opstillingsform samt på en række kilder centralt og lokalt i partier, medier mv. Endelig har vi denne gang taget kandidaternes præstation i valgkampens to første uger i betragtning.


Kilde: Altinget.dk
Om lidt over en uge står det klart, hvem af de næsten 1000 folketingskandidater - heriblandt 141 siddende MFere - der er henholdsvis købt og solgt.

Personkampene er i høj grad ved at få overtaget i valgkampen, og flere steder ulmer også den interne partisplid i kandidaternes stræben efter mandaterne.

Særligt for Venstre og Socialdemokraterne synes det ikke helt ligegyldigt, hvem der sætter sig på adgangsbilletterne til Folketinget.

Flere steder i landet fornemmer man et latent skel mellem de ultraliberale og reformivrige venstrefolk på den ene side og de mere midtersøgende adoptører af Fogh-linjen på den anden.

0:000:00