Forsker: Pensionskasser vil ikke gavne landbruget

ØKONOMI: Regeringen vil med Vækstplan for fødevarer liberalisere landbrugsloven for at skaffe ny kapital til det kriseramte landbrug. Men det er en kortsigtet løsning, der kan koste landbruget dyrt, mener forsker.
En kortsigtet kapitalindsprøjtning gennem salg af jord til eksterne investorer kan blive dyrt for landbruget, mener seniorrådgiver.
En kortsigtet kapitalindsprøjtning gennem salg af jord til eksterne investorer kan blive dyrt for landbruget, mener seniorrådgiver.Foto: Colourbox.com
Michael Hjøllund

Det kan ændre situationen fra, at man betaler renter, til at man betaler afkast, men bundlinjen bliver ikke bedre.

Henning Otte Hansen
Seniorrådgiver, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Fakta

Regeringen om eksterne investorer

En afvikling af landbrugslovens ejerskabsrestriktioner vil medvirke til at tiltrække nye investorer, som eksempelvis pensionskasser og investeringsfonde, og dermed imødekomme nogle af de finansielle udfordringer, der hæmmer udviklingen i erhvervet.

En revision af landbrugsloven vil således kunne introducere nye ejerformer, og det vil øge investeringslysten - og vil samtidig kunne tilføre landbruget værdifuld forretningsmæssig knowhow. 


Kilde: Danmark i arbejde - Vækstplan for fødevarer
Med en lovændring håber regeringen at lokke pensionskasser og fonde til at investere i dansk landbrug. Men selvom duften af ny kapital kan virke fristende, vil det på lang sigt kunne koste landmændene dyrt.

Det er vurderingen fra Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Flere eksperter, og også landbruget selv, har tidligere sået tvivl om, hvor stor effekt en åbning for pensionskasser og fonde vil have på landbruget.

Anken går på, at afkastet i landbruget er for småt til, at eksterne investorer vil finde det interessant.

0:000:00