Fra fond til forsker: Madingeniør får stor donation fra Villum Fonden

FONDE: Der skal hentes ny viden hjem om madproteiner, børneastma og leddegigt. Det sikrer donationer fra Villum Fonden, Børnelungefonden og Gigtforeningen.

Madmolekylers opførsel under tilberedning kan give vigtig viden om, hvordan vi kan udnytte jordens ressourcer bedst. 
Madmolekylers opførsel under tilberedning kan give vigtig viden om, hvordan vi kan udnytte jordens ressourcer bedst. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov

Den 35-årige forsker og 'madingeniør' Mathias Porsmose Clausen har modtaget 9,9 millioner fra Villum Fondens Young Investigator Programme. Det skriver smagforlivet.dk.

Under avancerede mikroskoper skal den 35-årige lektor forske i, hvordan madmolekyler opfører sig under tilberedning. Håbet er at blive klogere på, hvordan vi bedst tilbereder maden i en fremtid, hvor overbefolkningen kan resultere i fødevaremangel.

"Vi bliver flere og flere mennesker på jorden. Derfor er der behov for, at vi udvikler vores mad, så vi får nye, velsmagende retter på bordet. Her er tilberedningen af maden helt central. I processen får maden den tekstur, som gør, om den er behagelig at spise. Maden kan blive blød, sprød eller måske sej, og når vi forstår de processer, kan vi optimere vores måde at tilberede mad på," siger Mathias P. Clausen.
 
Mathias P. Clausen er lektor ved SDU Biotechnology og har tidligere været i stand til at 'fotografere' madmolekyler under tilbredning. Hans nye projekt, "Advanced optical microscopy for imaging biological material in a culinary context", bygger videre på det forsknings- og formidlingsarbejde.

0:000:00