Geografisk beskyttelse er ikke et hit i Danmark

MÆRKNING: Over 1.300 europæiske fødevarer bærer et af EU's kvalitetsstempler, der blandt andet beskytter geografiske betegnelser. I Danmark er der kun seks fødevarer med kvalitetsstempel. Og der er nok ikke flere på vej, vurderer brancheorganisationer.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Vi har bare gået op i noget andet i Danmark. Vi har gået op i Nøglehulsmærket, vi har gået op i Ø-mærket, og nu er der meget fokus på dyrevelfærdsmærket.

Lotte Engbæk Larsen
Markedschef i Dansk Erhverv

Lammefjordskartofler og lammefjordsgulerødder. Danablu ost og Esrom ost. Vadehavslam og vadehavsstude.

Hvis man har et eller andet særligt lækkert produkt, som man synes har en lokal historie eller nogle karakteristika, som hænger sammen med, at de er fra et bestemt område, så kan der være en god historie i at bruge sådan et geografisk mærke.

Morten Damkær Nielsen
Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer

Hvis du køber en af disse fødevarer, så får du et EU-kvalitetsstempel oven i hatten. De seks danske fødevareprodukter bærer nemlig mærket BGB, som står for Beskyttet Geografisk Oprindelse. Det er et ud af tre kvalitetsstempler, som EU giver til bestemte fødevarer, der lever op til enten en bestemt tradition eller geografisk oprindelse.

Fakta
EU's tre kvalitetsstempler til fødevarer:

BOB - Beskyttet Oprindelsesbetegnelse
Landbrugs- og fødevareprodukter, som er produceret med faste, anerkendte metoder i et bestemt geografisk område.

BGB - Beskyttet Geografisk Betegnelse
Landbrugs- og fødevareprodukter, der tæt knyttet til et bestemt geografisk område, og hvor en del af produktions- og forarbejdningsprocessen finder sted i det geografiske område.

GTS - Garanteret Traditionel Specialitet
Mærket fremhæver traditionelle karakteristika ved enten sammensætningen eller produktionsmetoden af en fødevare.

Kilde: Europa-Kommissionen

I Danmark er det kun de seks ovennævnte fødevarer, der har opnået kvalitetsstemplerne fra EU. Det er særdeles få i sammenligning med andre EU-lande. I alt er over 1.300 fødevareprodukter i EU godkendt til at bære et EU-kvalitetsstempel.

Dokumentation

Disse fem EU-lande har fleste geografisk beskyttede fødevarer

Italien: 284
Frankrig: 233
Spanien: 193
Portugal: 135
Grækenland: 103

Kilde: Europa-Kommissionen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00