Regeringen afviser minimumskrav til halm i svinestalde

DYREVELFÆRD: Fødevareminister Karen Hækkerup (S) afviser på baggrund af ny rapport at indføre minimumskrav til mængden af halm i svinestalde. Forsker bag rapporten undrer sig over ministeriets læsning.
Står det til fødevareministeren, kommer der ingen lovfæstede krav til, hvor meget halm grise skal have at rode i.
Står det til fødevareministeren, kommer der ingen lovfæstede krav til, hvor meget halm grise skal have at rode i.Foto: colourbox.com
Kim Rosenkilde

Det virker som om, at man siger, at selv om den unormale adfærd er reduceret, så er den ikke reduceret ret meget, og derfor kan man lige så godt lade være. Den fortolkning kan jeg ikke følge.

Lene Juul Pedersen
Seniorforsker ved Nationalt Center for Jordbrug og Fødevarer ved Aarhus Universitet
De danske svin får hverken minimumsrettigheder eller lovfæstede krav til mængden af halm i deres stald. Efter flere års diskussion skyder fødevareminister Karen Hækkerup nu idéen ned.

Det fremgår af et notat til Folketingets fødevareudvalg, hvor Fødevareministeriet udlægger konklusionerne i en nyligt offentliggjort rapport fra National Center for Jordbrug og Fødevarer på Aarhus Universitet.

Af notatet fremgår det, at det ikke er praktisk muligt at gennemføre forskernes anbefalinger om et minimum på 387 gram halm per gris i de nuværende svinestalde. Effekten på dyrenes velfærd står ikke mål med de økonomiske omkostninger, en tilpasning til den mængde halm vil kræve.

"Fødevareministeriet vurderer på baggrund af ovenstående, at der ikke for nuværende hverken kan eller bør fastsættes præcise regler for, hvilken mængde halm, der tilgodeser svinenes behov for beskæftigelses- og rodemateriale," skriver ministeriet.

Dokumentation

Konklusioner i rapporten fra Aarhus Universitet

  • Svins behov for beskæftigelses- og rodemateriale er tilgodeset, når de tildeles mindst 387 gram halm per gris om dagen.
  • Unormal adfærd reduceres signifikant fra 10,5 pct. af svinenes aktive tid ved tildeling af 10 gram halm til 8,1 pct. ved tildeling af 430 - 500 gram halm.
  • Sammenhængen mellem faldet i unormal adfærd og stingningen i halmmængde er lineær fra de 10 gram til 500 gram.
  • Der sker et signifikant fald i andel af dyr med anmærkninger for halen ved tildeling af stigende halmmængde. (5,9 pct. ved 10 gram halm til 2,8 pct. ved 500 gram).
  • Der er en signifikant tilvækst ved tildeling af stigende halmmængder. (1012 gram om dagen ved 10 gram til 1260 gram om dagen ved 500 gram).
  • Signifikant færre grise med mavesår/ar ved tildeling af store mængder halm. (33 pct. ved 10 gram halm og 7 pct. ved 500/1000 gram halm).

Kilde: National Center for Jordbrug og Fødevarer ved Aarhus Universitet.

 

 


0:000:00