Ind og ud af Folketinget ved valg nu

FV-05 bliver et persondrama. Ud fra professor Søren Risbjerg Thomsens beregning af, hvor mandaterne forventes at falde, som meningsmålingerne står netop nu, vurderer vi, hvem der ryger ud og ind af Folketinget.
Gitte Madsen

Nu er der både plads til en advokatsekretær og en bygge- og teknikborgmester fra Østre Storkreds i folketingssalen.

Altinget.dk
Fakta
Metode:
1) På baggrund af Altinget.dks kvalitetsvejede snit af meningsmålinger indsamlet i december 2004 har professor og valgekspert Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, beregnet, hvor de 175 mandater falder i de danske amts- og storkredse. Mandaternes geografiske fordeling er desuden beregnet med støtte i en række interview-undersøgelser.
2) På den baggrund har redaktionen vurderet, hvem vi venter valgt ved folketingsvalg nu. Vi bygger vurderingerne på stemmetal i 2001, præstation siden og andre personlige egenskaber, opstillingsform samt på en række kilder centralt og lokalt i partier, medier mv.

Kilde: Altinget.dk
Flodbølgen i Asien skyllede 2. juledag alle rygter om et tidligt januarvalg af banen, men mange tror stadig på, at valgtrommerne vil buldre løs i løbet af en måneds tid. Derfor er spændingen om, hvordan næste periodes folketing kommer til at se ud, stadig tæt på kogepunktet.

Der er ifølge Altinget.dks første bud her efter årsskiftet op til flere af de siddende folketingsmedlemmer, som må gå den tunge gang ned af Folketinets store trappe efter FV-05. Til gengæld er der også helt nye ansigter blandt de 179, som vi vurderer vil få en taburet på tinge, hvis der var valg i dag.

Konservative Helle Sjelle og socialdemokraten Carsten Hansen ser således ud til at blive ramt af mandatmæssig tilbagegang for deres partier i henholdsvis Østre Storkreds og Fyns Amt, og DFs Per Dalgaard kommer nok til at følges med Uno Larsson ud af slotsporten, mens unge Morten Messerschmidt snupper et mandat i Århus Amt.

Venstre går det til gengæld så godt for, at Inge Dahl-Sørensen ikke længere bliver skubbet ud af Søren Pind. Nu er der både plads til en advokatsekretær og en bygge- og teknikborgmester fra Østre Storkreds i folketingssalen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00