K: Virak om landbrugspakke er i høj grad en politisk kamp

LANDBRUGSPAKKE: Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, mener, at al virakken om landbrugspakken og det danske havmiljø først og fremmest er udtryk for politisk uenighed om landbrugspakken.

Landbrugspakken og dets fundament er et svært område at navigere i politisk, og det kan også være med til at skabe debat om landbrugspakken, siger Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard.
Landbrugspakken og dets fundament er et svært område at navigere i politisk, og det kan også være med til at skabe debat om landbrugspakken, siger Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Sine Riis Lund

Man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil følge med i onsdagens samråd med Esben Lunde Larsen (V).

Miljø- og fødevareministeren skal forholde sig til hele tre kritiske emner, der har det til fælles, at de handler om det danske vandmiljø, og at alle tre sager har sat landbrugspakken i et fornyet kritisk lys.

Ministeren skal både forholde sig til klare tegn på forværret vandmiljø, markante usikkerheder om gamle kvælstoftal og en landbrugspakke, der kritiseres for at bygge på et usikkert grundlag.

Altinget har spurgt Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, hvordan hun ser på dagens samråd og de mange kritikpunkter mod landbrugspakken.

På samrådet onsdag skal diskuteres hele tre emner, der giver et kritisk lys på henholdsvis udviklingen i det danske vandmiljø og landbrugspakken. Helt overordnet, hvad tænker du om den virak, der har været om hele fundamentet for landbrugspakken?

"Jeg ser det nok først og fremmest som et udtryk for, at der er blevet lavet en smal aftale om landbrugspakken i sin tid, og det gør, at det er et meget delt Folketing, der kigger på denne her landbrugspakke.

Det er nok også medvirkende til, at der fortsat er meget debat om landbrugspakken og de forudsætninger, der ligger i den. Og at der bliver stillet mange kritiske spørgsmål til det.

Men selvfølgelig spiller det også en rolle, at det her ikke er nogen eksakt videnskab. Der er mange vurderinger og justeringer i forhold til det her, som bliver lavet med udgangspunkt i den bedste viden, man har tilgængelig, men det er et svært område at navigere i politisk, og det tror jeg også, at det her er udtryk for."

I omtaler jer selv som regeringens grønne parti. Bliver I slet ikke bekymrede på havmiljøets vegne, når I hører om for eksempel stigninger i niveauet af klorofyl i vandet og tal for kvælstofkoncentrationen, der er højere, end vi hidtil har troet?

"Vi har nogle ret strikse forpligtelser i forhold til EU-systemet for at sikre, at vi ikke får en tilbagegang i havmiljøet og belaster det. Det skal vi fortsat leve op til.

Og der er streng overvågning fra EU-systemet i forhold til, om vi overvåger de forpligtelser, vi har. Derfor er jeg faktisk ikke så bekymret.

Men det er klart, at hvis man ser det over en flerårig periode, altså denne her udvikling, så er vi nødt til at reagere på det. Men det, jeg også forstår på Miljø- og Fødevareministeriet, er, at der er mange forskellige eksterne faktorer, der kan spille ind på det her i forhold til vind, vejr og så videre, der kan gøre det svært at sammenligne tallene år for år."

Læs også

Hvad regner du med at få ud af samrådet onsdag?

"Det er jo oppositionen, der har indkaldt ministeren til samrådet for at få nogle svar fra Esben Lunde Larsen, men jeg har selvfølgelig tænkt mig at høre ministeren redegøre for i forhold til kvælstofudvaskningen, at Aarhus Universitet stadig står på mål for det arbejde, som de er blevet bestilt til at lave, og at de stadig står på mål for, at det er den mest retvisende model, der er anvendt, som de nu engang havde adgang til."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00