Klimapartnerskaberne har mistet momentum efter corona

GRØN OMSTILLING: Formænd for klimapartnerskaberne savner handling fra regeringen, og lufter idéen om nye konstellationer fremadrettet. Regeringen overvejer at blande kortene, siger ministeren.

Præsentationen af regeringens klimapartnerskaber på Marienborg den 13. november 2019.
Præsentationen af regeringens klimapartnerskaber på Marienborg den 13. november 2019.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Det skulle have været en storslået lancering af måneders hårdt arbejde i den danske erhvervselite, som skulle sætte skub i regeringens klimaforhandlinger.

Men anbefalingerne fra præsentationen af det - som er blevet kaldt for ’danmarkshistoriens største klimabrainstorm’ – var skemalagt ugen efter, at statsministeren på det famøse pressemøde den 11. marts lukkede landet ned.

I stedet afleverede erhvervslivets klimapartnerskaber i stilfærdighed deres rapporter til regeringen midt i marts, mens den fokuserede på at få coronapandemien under kontrol.

Ifølge Eva Berneke, der er formand for klimapartnerskabet på service, IT og rådgivning, betød coronakrisen, at regeringen sagde: ”Tak skal I have, vi vender lige tilbage.”

Det er forståeligt nok, at det har ligget stille på regeringens bord i et halvt år; men klimaudfordringen er jo ikke gået væk, bare fordi vi har haft en epidemi. Så nu fortjener anbefalingerne også at komme i spil.

Nana Bule
CEO, Microsoft Danmark

Og i en skriftlig kommentar til Altinget, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han ville ønske, at klimapartnerskaberne havde fået mere fokus i foråret, men at alle ressourcerne blev rettet mod at få samfundet så sikkert igennem krisen som muligt.

Knap et halvt år senere er det oplagt at spørge: hvad er status egentlig, og hvad skal der ske med klimapartnerskaberne?

For at blive klogere på det tog Altinget med til klimakonference hos Microsoft, hvor repræsentanter fra både erhvervsliv og klimapartnerskaber var med.

(Artikel fortsætter under billede)


Microsofts klimakonference skulle have været afholdt med hundredvis af gæster fra dansk erhvervsliv i foråret; men det blev i stedet til et livestreamet webinar, med en snes tilhørere siddende på et par stolerække med halvanden meters afstand bag ved kameraholdet.

Klimakonference over Microsoft Teams
Microsofts klimakonference foregik på deres danske hovedsæde i Lyngby, som fortsat var tydeligt ramt af coronakrisen. Spørgsmålet for dagen var, hvordan erhvervslivet ved hjælp af teknologi kan bidrage til at nå klimamålsætningen om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Egenlig skulle konferencen have fundet sted i foråret med hundrede af deltagere og gæster fra dansk erhvervsliv, men det blev udskudt på grund af coronakrisen. I stedet forgik det nu som webinar over Microsoft Teams og med en snes tilhørende på et par stolerækker med halvanden meters corona-afstand i et større rum. 

Formand for klimapartnerskabet for landtransport og logistik, Jens Bjørn Andersen, oplever, at klimapartnerskaberne faktisk er ved at komme i omdrejninger.

”Det er klart, at vi har mistet noget momentum - der er nogle måneder, som er tabt. Men nu føler jeg, at det momentum er ved at komme tilbage,” siger Jens Bjørn Andersen, der til daglig er CEO i DSV Panalpina.

Denne dag i Lyngby var han flankeret af klimapartnerskabs-kollegaer fra Microsoft Danmarks CEO, Nana Bule, og CEO i KDM, Eva Berneke. Og alle tre udtrykte forståelse for, at regeringen prioriterede at håndtere coronakrisen i foråret; men de var også enige om, at det nu er på tide, at der bliver handlet.

”Det er forståeligt nok, at det har ligget stille på regeringens bord i et halvt år; men klimaudfordringen er jo ikke gået væk, bare fordi vi har haft en epidemi. Så nu fortjener anbefalingerne også at komme i spil,” siger Nana Bule, der som CEO i Microsoft Danmark var medarrangør af konferencen.

”Overskriften for konferencen har været, at der allerede i dag er mange ting, som vi kan gøre med den nuværende teknologi. Så rigtig mange virksomheder kan gå i gang nu, hvilket kan spare deres energiforbrug og have en positiv økonomisk indvirkning for dem,” fortsætter hun.

Det er et budskab Eva Berneke, der er formand for klimapartnerskabet for service, IT og rådgivning, måske ikke overraskende tilsluttede sig. Hun peger på, at coronakrisen netop har vist, at når det gælder, kan teknologien løfte mere, end de fleste havde troet.

Danmarkshistoriens største klimabrainstorm
Regeringens 13 klimapartnerskaber blev etableret tilbage i november sidste år - og sammen med det såkaldte Grønt Erhvervsforum, der løbende skal følge arbejdet i partnerskaberne med erhvervslivet - er de udset til at give regeringen erhvervslivets input til, hvordan Danmark bedst når målsætningen om at reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

De tre erhvervsledere har denne dag masser af roser til regeringen for at lade erhvervslivet komme til orde.

Jens Bjørn Andersen siger, at han har oplevet en oprigtig vilje til at lytte til anbefalingerne, selvom de i erhvervslivet ellers oftest kritiserer politikerne for ikke at give dem taletid.

Men den udstrakte hånd forpligter også regeringen til at implementere anbefalingerne, lyder det fra Nana Bule.

Hun påpeger, at der er en risiko for, at beslutningstagerne – udover at skulle tage hensyn til, hvad der rent samfundsøkonomisk kan lade sig gøre - vil være selektive i forhold til, hvad der lige politisk passer dem.

Behov for nye, tværgående partnerskaber
Nana Bule mener, det sværeste ved at indfri målsætningen om 70 procent bliver den såkaldte sektorkobling.

”Jeg har helt fra starten savnet nogle mere tværgående klimapartnerskaber. Det næste skridt, som skal række hele vejen til målet, ligger der hvor de forskellige industrier overlapper hinanden. Det er der, hvor magien findes, og hvor teknologien virkelig kan gøre en forskel,” siger Microsoft-direktøren.

Eva Berneke, der som CEO for KMD også repræsenterer en af landets største teknologivirksomheder, håber, at der fremover vil blive etableret tværgående samarbejder målrettet mere specifikke klimaopgaver.

”Jeg tror, at vi kommer til at lave nogle tværgående ting oven i de eksisterende partnerskaber. De 13 kan godt blive til nogle flere. Men uanset om man så kalder det et partnerskab, eller en eller anden tværgående arbejdsgruppe, så håber jeg, at der bliver sat nogle ting i gang,” siger Eva Berneke.

Selvom Jens Bjørn Andersen som formand for klimapartnerskabet på sit eget område sidder med i Grønt Erhvervsforum, mener han heller ikke, at der har været nok samarbejde på tværs af de forskellige brancher.

Det illustreres nok også ved, at de 13 klimapartnerskaber i alt kom med omkring 365 anbefalinger - men at Klimarådets gennemgang har vist, at der er en del overlap, ligesom regeringens embedsmænd sidenhen har forsøgt at køre dem igennem en "fælles" lommeregner.

”Vi havde ikke den fornødne tid til at lave en fuldstændig koordinering på tværs af de 13 klimapartnerskaber. For at lave vores egne anbefalinger var det fint nok, men der var ikke denne her afstemning på tværs af klimapartnerskaberne,” siger formanden, der ligesom de to andre påpeger, at de nuværende konstellationer måske skal nytænkes.

”Når man skal evaluere det hele, så kan det godt være der kan opstå nye partnerskaber, eller at der er nogen, der skal lægges sammen.”

Hvad nu?
Eva Berneke håber, at der snart vil blive sat en ny stor ambition med klimapartnerskaberne.

”Jeg kunne godt tænke mig, at man nu laver en struktur for, hvordan arbejdet skal fungere videre frem; så det her ikke bare bliver 13 rapporter, der står inde på en eller anden departementschefs kontor,” siger hun.

Jens Bjørn Andersen har nogenlunde samme opfordring til regeringen.

”Hele idéen er jo, at det ikke bare skal blive inde i det her kompendium. Det skal ud og leve,” siger han, og fortsætter:

”Selvom vi nu er i en vanskelig økonomisk situation i Danmark med lav vækst i BNP og alt muligt, så er det her så stort og vigtigt, at det ikke kommer til at forsvinde.”

Hos Microsoft er anbefalingen klar: Erhvervslivet og politikerne skal ikke vente på, at de kan se hele vejen til 70 procent, for så når de helt sikkert ikke målet.

”Lad os nu bare starte med det, som vi allerede ved i dag; og parallelt investere i forskning og udvikling, der forhåbentlig kan give os de sidste par procent. Jeg er 100 procent sikker på, at vi kun lykkedes i et stærkt samarbejde mellem det private erhvervsliv og det offentlige,” siger Nana Bule.

Regeringen håber, at samarbejdet med erhvervslivet vil fortsætte, og afviser ikke, at kortene så at sige bliver blandet på ny i den nærmeste fremtid. 

"Vi vil undersøge, om der er områder, hvor det giver mening at sætte gang i nye samarbejder mellem erhvervslivet og myndighederne eller på tværs af flere klimapartnerskaber. Det håber jeg, vi kan gå i gang med snart,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i et skriftligt svar til Altinget.

Næste møde i Grønt Erhvervsforum finder sted onsdag den 16. september, hvor fremtiden for klimapartnerskaberne vil være på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Berneke

Adm. direktør, Eutelstat, i bestyrelsen for Vestas, Lego og École Polytechnique
cand.polyt. (DTU 1992), MBA (INSEAD 1995)

Jens Bjørn Andersen

Formand, Nordea-Fonden og Tietgenfonden, fhv. adm. direktør, DSV, medlem af Nationalbanken repræsentantskab
speditør

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00