Klimarådet anbefaler, at landbruget pålægges CO2-skat: Men regningen kan deles med forbrugerne

Landbruget bør omfattes af en generel afgift på drivhusgasser, hvis det står til Klimarådet. Den kan dog kombineres med en forbrugsafgift, der gør regningen for landbruget mindre og reducerer Danmarks globale klimaaftryk. Landbrug & Fødevarer er imod en generel CO2-skat, men afviser ikke en forbrugsafgift.

En forbrugsafgift kan yde et supplement til den grønne omstilling af fødevaresektoren, hvis ikke landbruget i samme grad pålægges en generel drivhusgasafgift, siger Klimarådet. 
En forbrugsafgift kan yde et supplement til den grønne omstilling af fødevaresektoren, hvis ikke landbruget i samme grad pålægges en generel drivhusgasafgift, siger Klimarådet. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Klimaregningen ved en CO2-afgift for landbruget og den danske fødevareproduktion behøver ikke blive så høj som først antaget.

Afgiften på landbrugsproduktionen kan nemlig suppleres med en forbrugsafgift, der i højere grad vil placere regningen hos de danske forbrugere.

Fordelen ved en forbrugsafgift på både danske og importerede fødevarer er, at de danske landbrugsprodukter ikke stilles dårligere end lignende produkter fra andre lande.

Jette Bredahl Jacobsen
Næstformand i Klimarådet

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00