Købmænd i nødråb til erhvervs­ministeren: Lad os tage mere ansvar

DEBAT: Konkurrencelovgivningen bremser dagligvarehandlen i at indføre fælles klima- og sundhedsmæssige tiltag. Det bør erhvervsministeren gøre noget ved, skriver John Wagner, direktør for De Samvirkende Købmænd.

Af John Wagner
Administrerende direktør, De Samvirkende Købmænd

Folketinget vedtog i går "Lov om tilladelse til politisk korrekte, sundhedsfremmende og klimahensynstagende frivillige aftaler i dansk dagligvarehandel".

Dermed risikerer købmændene, COOP, Salling Group med flere ikke at blive dømt for "samordnet praksis", når de tager samfundsansvar.

Spøg til side! Der er hverken fremsat eller vedtaget et sådant lovforslag, og det bliver der formentlig heller aldrig. Men det burde der!

Tiltag medførte én over fingrene
Sundhedseksperter, patientforeninger og politikere har i årevis opfordret os i dagligvarehandlen til for eksempel at medvirke til mindre indtag af sukker, salt og fedt. Ligesom der de kommende måneder vil komme det ene og andet forslag til fælles tiltag, der kan begrænse vores udledning af drivhusgasser.

Der er imidlertid meget snævre grænser for, hvad vi i dansk dagligvarehandel må aftale, før det er i lodret strid med gældende konkurrencelovgivning.

Således fik vi en over fingrene, da vi for en del år siden i den såkaldte "13-punktsplan" udtrykte enighed om ikke at tage endnu større sodavandsflasker ind i sortimentet.

Fælles aftaler i strid med loven
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har den opfattelse, at det er i strid med konkurrencelovgivningen, hvis vi i dagligvarehandlen aftaler – ja, i det hele taget taler om – tiltag, som begrænser sortimentsudvikling, for eksempel et loft over tilsat sukker i sodavand, salt i brød og fedt i hakket kød.

Eller hvis vi – som led i en klimahandlingsplan – skulle få den tanke at undlade flyimport af jordbær i januar (hvor de alligevel ikke smager af jordbær).

Hvis politikerne har politiske mål, som det kræver dagligvarehandlens medvirken at nå, må de altså skabe et lovgivningsmæssigt grundlag. Så er der stort set ingen grænser.

Men de må ikke opfordre os til at indgå frivillige aftaler – vi må i hvert fald ikke indgå dem, selvom vi opfordres til det.

Nødråb til erhvervsministeren
Jeg forstår godt, hvis jeg ikke er ene om at blive noget frustreret over denne problemstilling – også velvidende fra kolleger i andre lande, at konkurrencemyndighederne her har en lidt mere pragmatisk indstilling til denne sag. Det gælder for eksempel på den anden side af Øresund.

Min opfordring er derfor, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) lader foretage et såkaldt "nabotjek" for at få belyst, om den danske fortolkning er for rigid og kan lempes.

Ellers får vi i dagligvarehandlen svært ved at tage samfundsansvar, hvad enten det handler om at fremme det sunde valg eller medvirke til nye klimamål.

Medmindre altså politikerne lytter til mit nødråb og vedtager en lov, der giver os mulighed for i fælles flok for alvor at løfte vores ansvar.

Uanset at det snart er jul, hjælper det altså at ikke blive ved med som katten at gå rundt om den varme grød.

Forrige artikel Købmænd: Momsen på grønt skal ned, hvis sundheden skal op Købmænd: Momsen på grønt skal ned, hvis sundheden skal op Næste artikel L&F: Kostråd skal suppleres med differentieret tilgang L&F: Kostråd skal suppleres med differentieret tilgang
Danmark indgår strategisk klimasamarbejde med Indien

Danmark indgår strategisk klimasamarbejde med Indien

PARTNERSKAB: Et nyt samarbejde mellem Indien og Danmark skal hjælpe det store land med den grønne omstilling og dansk erhvervsliv med nye arbejdspladser. Aftalen gør det lettere at nå det danske klimamål, siger statsminister Mette Frederiksen (S).