Konservative kræver økologi i vækstpakken

FORHANDLINGER: Konservative vil benytte forhandlingerne om en kommende vækstpakke til at sikre 120 millioner kroner til at støtte afsætnings- og eksportfremme af økologiske produkter. V og S er positive.
Allerede i under forhandlingerne om en vækstplan for fødevarer, pressede Konservatives fødevareordfører Charlotte Dyremose på for at få kontante midler afsat til at understøtte økologien.
Allerede i under forhandlingerne om en vækstplan for fødevarer, pressede Konservatives fødevareordfører Charlotte Dyremose på for at få kontante midler afsat til at understøtte økologien.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

Det kan godt være, at der skal puttes lidt ind for at fyre op under bålet, og det vil jeg ikke afvise kan komme ind som en del af vækstudspillet.

Orla Hav (S)
Fødevareordfører
Fakta

Den grønne reserve

Regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti afsatte med finanslovsaftalen 200 mio. kr. årligt i 2014-2017 til en reserve til grøn omstilling mv. 

Reserven kan udmøntes til initiativer, der kan fremme grøn teknologi, bidrage til mere genanvendelse af affald, fremme økologi, styrke rådgivningen om PCB i bygninger samt understøtte mere natur. 

 


Kilde: Aftale om finanslov for 2014

Støtte til økologi skal være med til at sikre fremtidens vækst i Danmark. Det mener De Konservative, der i forbindelse med de verserende forhandlinger om vækstpakke vil have afsat samlet 120 millioner kroner i 2015, 2016 og 2017 til at fremme afsætningen af økologiske varer i såvel Danmark som på eksportmarkederne.

"Puljen fra landdistriktsprogrammet til afsætnings- og eksportfremme udløb ved årsskiftet. Derfor vil vi have afsat nye 40 millioner kroner årligt til at kompensere for det. Jeg kan høre på branchen, at man sagtens kan bruge pengene. Så jeg forstår ikke, at regeringen sidder sådan på pengene," siger Konservatives fødevareordfører Charlotte Dyremose.

Hun vil finde pengene i den såkaldte grønne reserve, der blev afsat med finansloven for 2014. Puljen er på 200 millioner kroner årligt i perioden 2014 til 2017, og Charlotte Dyremose så gerne, at der allerede blev afsat 40 millioner kroner til økologien i indeværende år.

Dokumentation

Her er hele K's vækstpakke-indspil om økologi

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne blev der afsat en grøn reserve på 200 mio. kroner, som det har været meget svært at få regeringen til at udmønte.

Allerede under forhandlingerne om vækstplan-fødevarer bad vi om at få denne tekst med:

"Eksport af økologiske fødevarer er firedoblet over de sidste 5 år, og det globale marked for økologiske fødevarer ligger nu på 360 mia. kroner årligt. En positiv markedsudvikling for økologi, herunder på eksportmarkeder, er centralt for målsætningen om en fordobling af det danske økologiske areal i 2020. Medfinansiering af økologisk afsætning, herunder eksportfremme, på 40 mio. kroner årligt under landdistriktsprogrammet ophørte i 2013. Derfor styrkes den markedsdrevne udvikling af økologi via en innovations, afsætnings- og eksportfremmende indsats via Fonden for Økologisk Landbrug på 40 mio. kroner årligt 2014-2017. Indsatsen finansieres via udmøntning af eksisterende midler under Grøn Reserve (FL 2014)"

Nu begynder regeringen at ville udmønte puljen til alle mulige andre ting end økologi, og vi har derfor presset regeringen til, at økologien skal prioriteres.

Regeringen siger nu, at 40 mio. kroner ikke kan nå at blive brugt til formålet i år. Men det er lykkedes os at presse dem til nu at afsætte 20 mio. kroner, og vi håber at finde lidt flere penge allerede i år.

Men under de igangværende vækstforhandlinger vil det være vigtigt for os at få øremærket 40 mio. kroner i hvert af de kommende tre år.

Vi er dybt rystede over, at det er så svært at få regeringen til at prioritere økologien.

For os er det vigtigt at drive et marked for økologisk produktion. Derfor må denne indsats prioriteres.

Kilde: Konservative Folkeparti


0:000:00