Debat

Kystfiskere: Vi er nøglen til bæredygtighed

DEBAT: En blind reduktion i torskekvoten vil betyde, at mange kystfiskere må forlade fiskeriet og sælge deres kvoter til større fartøjer. Det er skadeligt for bæredygtigheden, mener næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Søren Jacobsen, der her præsenterer tre anbefalinger, som kan modvirke tendensen.

Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Jacobsen
Næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Vi som kystfiskere er afhængige af, at naturen i havet trives. Hvis en fiskebestand har det skidt, mener vi, at alle har et ansvar for at få bestanden på fode igen.

Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, har anbefalet, at erhvervsfiskeri efter torsk i den vestlige Østersø reduceres med 88%.

Kystfiskeri med garn, krog og tejner er nogle af de mest naturvenlige fiskerier, der findes. Farvande, der udelukkende fiskes naturskånsomt og er beskyttet imod andre former for fiskeri, stortrives. Her er fangsterne høje, fiskene flotte og havnaturen har det godt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Øresund er med sit veludviklede lyst-, garn- og rusefiskeri og et forbud mod trawl et strålende eksempel på dette.

Blind kvotereduktion er dårligt nyt
Som kystfiskere deler vi ICES bekymring. En blind reduktion i torskekvoten for den vestlige Østersø vil betyde, at kystfiskere vil forlade fiskeriet på stribe, og deres kvoter vil blive købt af store fartøjer hjemmehørende på vestkysten.

Debattørerne mangler – desværre - viden om dynamikkerne indenfor fiskeriet - eller øje for, at kystfiskeriet er nøglen til et bæredygtigt fiskeri.   

Søren Jacobsen
Næstformand, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Uden handling vil store fartøjer, der ikke hjemmehørende i den vestlige Østersø, komme til at fange langt størstedelen af torsken i den vestlige Østersø i fremtiden.

Det giver ikke et bæredygtigt fiskeri!

Tværtimod vil en sådan løsning i det lange løb være dårligt nyt for både havets natur, havets fisk og for beskæftigelsen rundt om hele den vestlige Østersø.  

Bedre vilkår for skånsomt fiskeri
Derfor må og skal en aftale for torsken i Østersøen ikke ”bare” være en fiskekvote. Det skal være en plan for, hvordan alle kan bidrage til at sikre torsken, og hvordan vi i fællesskab sikrer kystfiskeriet. Kun denne løsning vil sikre et bæredygtigt fiskeri i fremtiden.

Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri foreslår derfor:

  • At en større del af de tilgængelige torskekvoter fordeles til de fiskere, der er hjemmehørende i den vestlige Østersø, og som fisker med skånsomme redskaber.

  • At det skånsomme fiskeri efter andre arter end torsk skal kunne fortsætte på lavt vand – hvor torsken ikke gyder - i torskens gydeperiode.

  • At give økonomisk støtte til de kystfiskere, der berøres af kraftige nedskæringer i torskekvoten, evt. i form af omlægning af fiskeriet til andre arter eller økonomisk støtte til torskekvoterne igen stiger.

Problemerne med iltsvind i den vestlige Østersø skal også løses. I september i år var der moderat og kraftig iltsvind i store dele af den vestlige Østersø. Det er ikke godt, når vi er i gang med at genopbygge en særligt sårbar torskebestand.

Sæler æder flere tusind tons torsk årligt. Og bestandene af sæler vokser. Der skal også være plads til sæler i Østersøen, men beslutningstagere må finde en balance imellem sæler og kystfiskere. Hvis der kommer en reduktion på 88% i den vestlige Østersø, vil sælerne spise flere torsk end fiskerne fanger.

I 2015 udgjorde det rekreative fiskeri over 26% af de samlede fangster af torsk i vestlige Østersø. Hvis rådgivningen fra ICES følges, vil det rekreative fiskeri i 2017 være næsten tre gange højere end det kommercielle fiskeri. Dette er endda en grov undervurdering, da tallet kun dækker tyske fangster. Når torsken ikke har det godt, må alle bidrage til at bestanden får det bedre. Også det rekreative fiskeri.

En dybt unuanceret debat
Hele situationen omkring torsken i den vestlige Østersø er vel nærmest gået i hårdknude. Fronterne er skarp trukket op.

Miljøorganisationer er gået i kamp imod Tyskland og Danmark, fordi begge lande arbejder for en højere kvote end ICES anbefaler.

Medlem af Europa-Parlamentet, og næstformand i parlamentets fiskeriudvalg Jarosław Wałęsa truer med at slæbe medlemsstaterne i retten, hvis de ikke lever op til den helt nye forvaltningsplan for Østersøen, hvilket Regeringens nuværende forslag til kvoter ikke gør.

Jeg syntes, det er en dybt unuanceret debat. Debattørerne mangler – desværre - viden om dynamikkerne indenfor fiskeriet -eller øje for, at kystfiskeriet er nøglen til et bæredygtigt fiskeri.

Det er ikke til at sige, hvor det hele ender. Men en ting er sikkert: Uden en samlet plan for, hvordan man sikrer både kystfiskeriet og torsken, vil en meget stor del af den danske kystfiskerflåde om få år være forsvundet fra den vestlige Østersø, og dermed forsvinder også muligheden for et bæredygtigt skånsomt fiskeri i fremtiden.

Kvoten for den vestlige Østersø fastsættes på rådsmødet den 10. og 11. oktober

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00