LA forventer nye kæmpe supermarkeder i vækstplan

PLANLOV: Regeringens varslede lempelse af planloven bør åbne for flere såkaldte hypermarkeder, lyder det fra Liberal Alliance. Venstre vil ikke garantere noget, men har detailhandlen med i sine overvejelser. DF og S er skeptiske over for hypermarkeder.

Liberal Alliance vil liberalisere butiksstørrelserne, så det bliver muligt at bygge hypermarkeder.
Liberal Alliance vil liberalisere butiksstørrelserne, så det bliver muligt at bygge hypermarkeder.Foto: Colourbox.com
Emma Qvirin HolstHjalte T. H. Kragesteen

Der er selvfølgelig forskellige overvejelser i forhold til planlov og detailregulering. Men man må væbne sig med lidt tålmodighed for at komme til at se det nærmere indhold.

Torsten Schack Pedersen
Erhvervsordfører, Venstre

Butiksstørrelserne skal sættes frit, så flere hypermarkeder bliver tilladt.

Det mener Liberal Alliance.

”Det vil vi gerne liberalisere fuldstændigt. Det er ikke politikerne, der skal bestemme, hvor stor en butik skal være,” siger Joachim B. Olsen, der er erhvervsordfører for Liberal Alliance.

Dokumentation

Planloven og detailhandlen

Planloven opstiller rammer for, hvordan kommunerne skal planlægge for detailhandel.

Som reglerne er i dag, må der ikke bygges nye hypermarkeder i Danmark. Et hypermarked er karakteriseret ved, at der er tale om en dagligvarebutik på mindst 5.000 kvadratmeter, men planloven sætter en grænse ved 3.500 kvadratmeter.

Derudover sætter planloven også en grænse for såkaldte udvalgsvarebutikker (tøjbutikker etc.), som i dag ikke må være over 2.000 kvadratmeter undtaget i de største byer med over 40.000 indbyggere.

Byer med mellem 20.000 og 40.000 indbyggere har desuden mulighed for at bygge såkaldte bydelscentre, som kan have et samlet butiksareal på maksimalt 5.000 kvadratmeter.

I byer over 40.000 indbyggere har kommunen større rammer for bydelscentrenes størrelse, men grænsen for de enkelte dagligvarebutikker er ikke større i de store byer.

Der findes allerede hypermarkeder i Danmark, som blev bygget før planloven blev strammet i 1997.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024