Landbrug & Fødevarer vil fjerne ”enhver tvivl” om Seges’ uafhængighed – nu fyldes bestyrelsen ud af tidligere ansatte

For at mane al tvivl om Seges’ uafhængighed til jorden har Landbrug & Fødevarer flyttet forskningsafdelingen over i et nyt selvstændigt selskab. Ifølge en ekspert skaber det dog samtidig tvivl om uafhængigheden, at bestyrelsen i selskabets ejende fond kun består af tidligere ansatte i landbrugets interesseorganisation.

Landbrug &amp; Fødevarer flyttede fra årsskiftet Seges over i et selvstændigt selskab for, at det "også fremadrettet" ville være "hævet&nbsp;over enhver tvivl" at forskningsarbejdet er uafhængigt, lød det i november fra konstituerede administrerende direktør Flemming Nør-Pedersen.<br>
Landbrug & Fødevarer flyttede fra årsskiftet Seges over i et selvstændigt selskab for, at det "også fremadrettet" ville være "hævet over enhver tvivl" at forskningsarbejdet er uafhængigt, lød det i november fra konstituerede administrerende direktør Flemming Nør-Pedersen.
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Bestyrelsen i den fond, der skal sikre, at arbejdet i forskningsselskabet Seges Innovation sker ”uafhængigt” af landbrugets interesser, består udelukkende af tidligere ansatte i landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer (tidligere Landbrugsraadet). 

Det skaber tvivl om selskabets egentlige uafhængighed, mener formand for åbenhedsorganisationen Transparency International Danmark, Jesper Olsen.

Jeg kan godt se, at Landbrug & Fødevarer kan stave til uafhængighed. Men jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt de slår op i de samme ordbøger, som jeg gør.

Jesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

”Jeg kan godt se, at Landbrug & Fødevarer kan stave til uafhængighed. Men jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt de slår op i de samme ordbøger, som jeg gør. Man har lavet en konstruktion, der skal se uafhængig ud, men hvor det samtidig er tvivlsomt, om den er det i virkeligheden,” siger Jesper Olsen, der også er ekstern lektor i offentlig ret på Københavns Universitet.

Seges Innovation blev fra årsskiftet stiftet af Landbrug & Fødevarer for at sikre, at det ”også fremadrettet” ville være ”hævet over enhver tvivl”, at det offentligt støttede forskningsarbejde foregår ”uafhængigt” af landbrugets erhvervspolitiske interesser.

Sådan lød det tilbage i november fra Landbrug & Fødevarers konstituerede administrerende direktør, Flemming Nør Pedersen.

Indtil da var Seges en forsknings- og udviklingsafdeling under Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Jesper Olsen fra Transparency International bliver uafhængigheden dog netop tvivlsom, når den nye bestyrelse i Seges Innovation Fonden, som ejer det nye Seges-selskab, består af tre medlemmer, der alle har arbejdet eller været valgt for Landbrug & Fødevarer (tidligere Landbrugsraadet). 

Seges Innovation Fondens bestyrelse består helt konkret af formand Lars Hvidtfeldt, der er tidligere mangeårig viceformand for Landbrug & Fødevarer, Henning Otte Hansen, der igennem ni år var direktør for Landbrugsraadet, som senere blev til Landbrug & Fødevarer, og Maria Kofod Larsen, der fra 2011 til 2012 var ansat som chefstrateg i erhvervsorganisationen.

Bestyrelsen i Seges Innovation Fonden

Det nye selskab Seges Innovation P/S ejes af en helt ny fond med navnet Seges Innovation Fonden. Både selskabet og fonden er stiftet af Landbrug & Fødevarer.

Fonden ejer alle A-aktierne i Seges Innovation og har dermed alle stemmerettighederne i selskabet, mens Landbrug & Fødevarer har B-aktierne og ingen stemmerettigheder. 

Bestyrelsen i Seges Innovation Fonden "skal sikre, at forskningen og udviklingen i Seges Innovation sker uafhængigt". Fonden nedsætter derfor også driftsbestyrelsen i selve selskabet.

Bestyrelsen i Seges Innovation Fonden er: 

  • Lars Hvidtfeldt (formand): Godsejer for Gl. Kirstineberg Gods på Falster, viceformand for Landbrug & Fødevarer fra 2012 til 2018 og ansat i Landbrugsraadet fra 1993 til 2000. 
  • Henning Otte Hansen: Seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, direktør for Landbrugsraadet fra 1994 til 2003 og vicedirektør for DLG fra 2003 til 2007. 
  • Maria Kofod Larsen: Selvstændig rådgiver, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer fra 2011 til 2012 og ansat i DLG fra 2000 til 2011 og igen fra 2012 til 2020. 

Kilder: Landbrug & Fødevarer og LinkedIn

Savner åbenhed om medlemsprofiler

Jesper Olsen mener grundlæggende, at det er ”positivt”, at Landbrug & Fødevarer med opdelingen anerkender, at der kan være skabt tvivl om uafhængigheden i organisationens vidensproduktion.

Men hvis man er klar til at erkende en udfordring og tilmed melder sig klar til at løse den, bliver man også nødt til at gå ”hele vejen”, påpeger han.

”Seges bliver ikke uafhængigt af, at man kalder det uafhængigt. Man bliver nødt til at være åben om, hvad der nu gør det uafhængigt,” siger formanden for Transparency International Danmark.

Hvis man vil have uafhængighed, er det generelt sådan, at man nogle gange bliver nødt til at invitere nogen, som ikke er eller har været afhængige af dig.

Jesper Olsen
Formand, Transparency International Danmark

Helt konkret savner Jesper Olsen en professionel beskrivelse af fondsbestyrelsens ”kompetenceprofil”, der åbent og tydeligt forklarer, hvorfor de enkelte medlemmer er udpeget, og hvilke kompetencer de træder ind i bestyrelsen med.

”Det er ikke i sig selv problematisk, at man har et tidligere ansættelsesforhold. Der kan være gode grunde til, at man i en bestyrelse med en opgave som denne er nødsaget til at have medlemmer med indsigt i de faktiske forhold i landbrugserhvervet. Men hvis man gerne vil tale om uafhængighed, kunne det måske være en god idé, at der så rent faktisk er medlemmer, der kommer andre steder fra,” siger Jesper Olsen.

Han nævner repræsentanter fra forskningsinstitutioner, miljøorganisationer eller lignende som eksempler på andre relevante profiler.

”Hvis man vil have uafhængighed, er det generelt sådan, at man nogle gange bliver nødt til at invitere nogen, som ikke er eller har været afhængige af dig ind og dermed styrke legitimitet og troværdighed,” siger Jesper Olsen.

To udpegede medlemmer i driftsbestyrelse

Det nye selskab, Seges Innovation, er en nonprofit virksomhed stiftet af Landbrug & Fødevarer. Seges Innovation Fonden ejer alle A-aktierne i virksomheden og har dermed alle stemmerettighederne, mens Landbrug & Fødevarer har B-aktierne.

Ved oprettelsen af det nye selskab bekendtgjorde Landbrug & Fødevarer, at Seges Innovation Fondens bestyrelse ”skal sikre, at forskningen og udviklingen i Seges Innovation sker uafhængigt”, og at flertallet i fondens bestyrelse desuden er ”uafhængigt af Landbrug & Fødevarer”.

Seges Innovation Fonden har også haft til opgave at udpege driftsbestyrelsen i det nye selskab. Denne bestyrelse skal også ”bestå af et flertal af uafhængige medlemmer”, lød det fra Landbrug & Fødevarer i november.  

Læs også

To ud af de i alt syv medlemmer af denne driftsbestyrelse er udpeget direkte af Landbrug & Fødevarer. Der er tale om bestyrelsens formand, Anders Harck, der også er formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer, og det menige bestyrelsesmedlem Lars Johnsson, der også er medlem af Landbrug & Fødevarers hovedbestyrelse.

Driftsbestyrelsen i Seges-selskabet består derudover af forskningsdirektør og vicepræsident for Carlsberg Birgitte Skadhauge, tidligere administrerende direktør for Hedeselskabet, Lars Johansson, og professionelt bestyrelsesmedlem Charlotte Rønhof. Sidstnævnte har en fortid som chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer fra 1995 til 2000.

De sidste medlemmer af bestyrelsen er to medarbejderrepræsentanter, der endnu ikke er valgt.

L&F: Fuld tillid til bestyrelsen

Altinget har i mere end tre uger forsøgt at få et interview med Landbrug & Fødevarers konstituerende direktør, Flemming Nør-Pedersen, om udskillelsen af Seges.

Altinget vil for eksempel gerne have spurgt nærmere ind til behovet for at oprette det selvstændige selskab, hvilke overvejelser der ligger bag udpegelsen af de tre medlemmer, og om man grundlæggende mener, at det er ”hævet over enhver tvivl”, at Seges Innovation er uafhængige af landbrugets interesser, når bestyrelsen i den ejende fond udelukkende består af tidligere ansatte i landbrugets erhvervsorganisation.

Jeg kan dårligt udtale mig om, hvor andre har tvivl, men jeg har fuld tillid til, at bestyrelsen vil arbejde for fondens formål.

Flemming Nør-Pedersen
Konstitueret administrerende direktør, Landbrug & Fødevarer

Flemming Nør-Pedersen har dog ikke ønsket at stille op til interview. I stedet svarer han følgende om fondsbestyrelsen på skrift:

”Det er kapaciteter, der forstår den grønne dagsorden, men også repræsenterer andre kompetencer, og ingen af dem har været valgt eller ansat i Landbrug & Fødevarer de seneste år,” lyder det fra Flemming Nør-Pedersen, der videre skriver:

”Jeg kan dårligt udtale mig om, hvor andre har tvivl, men jeg har fuld tillid til, at bestyrelsen vil arbejde for fondens formål, og at både bestyrelse og fond vil arbejde erhvervspolitisk uafhængigt”.

Altinget har efter modtagelsen af de skriftlige svar også forholdt Landbrug & Fødevarer udtalelserne fra Jesper Olsen fra Transparency International Danmark.

Erhvervsorganisationen har dog ikke yderligere kommentarer og henviser generelt fremover til Lars Hvidtfeldt, formand i Seges Innovation Fonden, om spørgsmål, der vedrører Seges Innovation, med den begrundelse, at Seges Innovation ikke længere er en del af Landbrug & Fødevarer*.

*Rettet 10.35: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Landbrug & Fødevarer henviste til Lars Hvidtfeldt som svar på Jesper Olsens udtalelser. Dette var ikke dækkende og passagen er derfor nu præciseret. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00