Debat

Lektor: Sådan kan klimabelastningen nedbringes

DEBAT: Lektor ved Aalborg Universitet Michael Søgaard Jørgensen giver sit bud på, hvordan klimabelastningen fra fødevaresektoren kan nedbringes. Svaret skal findes i mere økologi og flere grøntsager, mener han.

Foto: Colombus Leth/Aarstiderne
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Søgaard Jørgensen
Lektor ved Institut for Planlægning, Aalborg Universitet

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Klimabelastningen af den danske fødevaresektor kan opgøres på to forskellige måder: fra et produktionsperspektiv og fra et forbrugsperspektiv.

Ved et produktionsperspektiv ser man på klimabelastningen fra det, der produceres i Danmark, inklusiv det, der efterfølgende eksporteres. Ved et forbrugsperspektiv ser man på, hvad danskerne spiser, inklusiv det, der importeres, mens for eksempel den store eksport af kød- og mejeriprodukter ikke medregnes.

Animalske produkter fylder mest i klimabelastningen
Ved begge opgørelser udgør de animalske produkter størstedelen af klimabelastningen fra den danske fødevaresektor. Ser vi på danskernes fødevareforbrug, så kommer cirka halvdelen af klimabelastningen fra kød- og mejeriprodukter.

Det var COOP, der for alvor muliggjorde, at økologiske fødevarer blev en konkurrenceparameter i dansk dagligvarehandel fra midten af 1990’erne, da de lyttede til økologerne og indledte et strategisk samarbejde.

Michael Søgaard Jørgensen
Lektor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet

Hvis klimabelastningen fra danskernes fødevareforbrug skal reduceres, er det en kæmpe udfordring, fordi danske forbrugere med den store animalske produktion og eksport i Danmark har relativ billig adgang til animalske produkter, og fordi vi derfor er blevet vænnet til kostvaner, hvor kød og ost fylder meget.

Import af udenlandsk GMO-soja til foder og stort forbrug af natur- og kunstgødning er med til at forøge klimabelastningen. Her vil den omstridte landbrugspakke desværre ikke gøre problemet mindre.

En kompleks udfordring
Udfordringen bliver ikke mindre af, at mange landbrugere ifølge Danmarks Statistik ikke tjener penge. Konkurrencen på verdensmarkedet er hård, og en god del af den danske fødevareeksport går til over- og middelklassen i lande som Rusland og Kina, hvilket gør landbruget meget sårbart over for de økonomiske konjunkturer i enkelte lande.

Det glædelige – set fra et miljømæssigt synspunkt – er, at det ifølge Danmarks Statstik især er de økologiske mælke- og svineproducenter, der tjener penge.

De økologiske kantiner viser vejen
Glædeligt er det også, at en del private og offentlige kantiner omlægger deres produktion til økologiske produkter, og at det ofte indebærer, at menukortet ændres til at indeholde mindre kød og flere grove grønsager dyrket på friland. En sådan ændring af kosten er virkelig noget, der kan reducere klimabelastningen fra danskernes kostvaner - samtidig med, at maden også bliver sundere.

Spørgsmålet er, hvordan en ændring i retning af mere økologi og færre animalske produkter på danskernes tallerkener kan fremmes. Kan erfaringerne fra de mange kantiner og daginstitutioner bruges til at skabe en endnu omlægning i dansk landbrug og dansk fødevareindustri i retning af retning af flere økologiske landbrug og flere danske grønsager – både friske og forarbejdede?

Skal COOP endnu en gang gå forrest?
Jeg mener, at den danske dagligvarehandel kan spille en væsentlig rolle i en sådan omlægning.

COOP har før vist vejen. Det var COOP, der for alvor muliggjorde, at økologiske fødevarer blev en konkurrenceparameter i dansk dagligvarehandel fra midten af 1990’erne, da de lyttede til økologerne og indledte et strategisk samarbejde. I flere tilfælde tilskyndede COOP fødevareindustrien til at følge med og begynde en produktion af økologiske fødevarer.

Dansk Supermarked fulgte senere med og er nu også en af de toneangivende aktører på området.

Vis, hvordan det kan gøres
Jeg vil opfordre dagligvarekæderne i Danmark til at indlede et samarbejde med kantiner, kokke, fødevareindustrien, gartnerierhvervet og miljø- og økologibevægelsen om, hvordan de kan være med til at sikre danske økologiske grønsager en større plads på danskernes tallerkener.

Vis i butikkerne, hvordan almindelige danske kødretter kan ændres til 40 procent lavere klimabelastning ved at halvere kødmængden og erstatte det med grove grønsager og brød. Vis også, hvordan der nemt kan laves spændende og sunde vegetariske retter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00