Debat

L&F, DI og Esben Lunde: Danmark har løsningen på Indiens fødevareproblemer

DEBAT: Danmark kan være med til at løse Indiens store udfordringer på fødevareområdet. Indien rummer samtidig et stort potentiale for dansk erhverv, og det skal vi have del i, skriver Karen Hækkerup, Esben Lunde (V) og Karsten Dybvad. 

Miljø- og fødevareministeren deltog i den forgangne uge i et erhvervsfremstød i Indien. 
Miljø- og fødevareministeren deltog i den forgangne uge i et erhvervsfremstød i Indien. Foto: Fra Esben Lunde Larsens (V) Facebook-profil
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hækkerup, Esben Lunde Larsen (V) og Karsten Dybvad
Hhv adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, miljø- og fødevareminister og adm. direktør i DI

I sidste uge var Danmark partnerland ved Indiens største landbrugs- og fødevarekonference ’World Food India’. Det danske besøg med 21 virksomheder og organisationer markerer begyndelsen på en fornyet samarbejdsrelation mellem vores to lande.

Det giver konkrete muligheder for danske eksportvirksomheder inden for fødevarebranchen. Det er fjerde gang inden for mindre end to år, at en dansk minister er på besøg i landet, og i mellemtiden har også den indiske minister for fødevareteknologi besøgt Danmark.

Netop derfor er besøget ekstra vigtigt. For Indien, der er verdens andenmest folkerige nation, har på den lange bane et stort potentiale.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Indiens fødevareudfordringer
Landbruget og fødevareklyngen er helt centrale for udviklingen i Indien. Mere end halvdelen af den indiske befolkning er afhængige af jobs i landbruget.

Samtidig er der en udbredt mangel på fødevarer og store problemer med underernæring i landet. Det skyldes især et enormt spild af landbrugsproduktionen, inden den når frem til den enkelte forbruger som fødevarer:

Det er vores håb, at Indien og Danmark kan finde sammen om løsninger, der kan håndtere de udfordringer, som Indien har sat fokus på at løse inden for de kommende år.

Karen Hækkerup, Esben Lunde Larsen (V) og Karsten Dybad
Hhv. direktør i L&F, miljø- og fødevareminister og direktør i DI

Over 40 procent af landbrugs- og fødevareprodukterne i Indien går tabt på vejen til forbrugeren, blandt andet fordi der ikke er velegnede lagerforhold, transportmuligheder eller velfungerende kølekæder. 

Det er så omfattende et problem, at det årlige tab i omfang faktisk svarer til hele Storbritanniens samlede landbrugsproduktion.

Danmark har løsningen
Den danske landbrugs- og fødevareklynge har løsningen på en række af udfordringerne i Indien. Derfor var vi i sidste uge af sted med flere virksomheder, der gerne skal være med til at løfte den indiske landbrugs- og fødevareproduktion.

Det gælder alt lige fra udstyr til landbruget, kvæggenetik, systemer til foderoptimering, ingredienser, udstyr til måling og kvalitetssikring af de færdige fødevarer, kølekæder og transportløsninger.

Når alle danske løsninger spiller sammen, bliver det netop muligt at få en større del af landbrugs- og fødevareproduktionen frem til den enkelte forbruger, så flere munde kan mættes.

Samtidig er der et stort potentiale for dansk fødevareindustri og mulighederne for at sælge forarbejdede fødevarer på det indiske marked, hvor detailhandelen er inde i en positiv udvikling.

Indien rummer eksempelvis et kæmpe potentiale for mejerisektoren. Det gælder alt lige fra udstyr til produktionen, mejeriingredienser og avlsarbejdet med malkekvæget samt de færdige mejeriprodukter. Landet har verdens største marked for mejeri og står for omkring 19 procent af al den mælk, der bliver produceret globalt.

Også her er der et kæmpe potentiale for at øge effektiviteten i forhold til danske standarder.

Fremtidigt partnerskab
Teknologi fra Danmark var for 80 år siden med til at opbygge det grundlæggende system for indisk mælkeproduktion via teknologitilførsel og en dygtig tilpasning til indiske forhold.

Og her kan Danmark nu fortsætte med at videreudvikle produktionen til et moderne og højtydende produktionsapparat via vores mange års erfaring inden for optimering og innovation af hele værdikæden inden for mejerisektoren.

På samme måde som med mejerisektoren kan hele den danske delegation være med til at lægge et meget stærkt fundament til udvikling og modernisering af den indiske fødevareindustri.

Der er nemlig også efterspørgsel efter ekspertise inden for de øvrige sektorer, der tilsammen udgør den indiske landbrugs- og fødevareklynge.

Det er vores håb, at Indien og Danmark kan finde sammen om løsninger, der kan håndtere de udfordringer, som Indien har sat fokus på at løse inden for de kommende år.

Danmark har en lang og dyb erfaring med partnerskaber på både myndigheds- og virksomhedsniveau, og effekten vil være markant for millioner af mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00