Mælkekvoter under fornyet beskydning

EU: Flere lande lægger nu ekstra politisk pres på for at forlænge mælkekvoterne, fortæller Jens Rohde, medlem af EP-landbrugsudvalg. Kommissionen afviser al snak om ændringer.

Importforbud fra Rusland og mindre afsætning til Kina er med til at presse prisen på mælk, og det får nu flere europæiske politikere til igen at kræve mere lempelig udfasning af mælkekvoterne. 
Importforbud fra Rusland og mindre afsætning til Kina er med til at presse prisen på mælk, og det får nu flere europæiske politikere til igen at kræve mere lempelig udfasning af mælkekvoterne. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Det er klart, at diskussionen blusser op, når vi oplever en situation som med Rusland, hvor der kommer en masse turbulens i markedet, men det vil være en kortsigtet løsning at forlænge mælkekvoterne.

Jørgen Hald Christensen
Administrerende direktør, Mejeriforeningen

Beslutningen er truffet for længst. Mælkekvoterne i EU udfases til april næste år, og de danske mælkeproducenter kan ustraffet udnytte deres fulde produktionskapacitet. Men i EU er der stigende rumlen i krogene blandt de europæiske politikere. Onsdag mødtes landbrugsudvalget, og her forstærkede det russiske importforbud af blandt andet mælk modstanden mod ophøret af mælkekvoterne.

“Der har længe været et politisk pres på mælkekvoterne, men man kan godt mærke, at vi nu er ved at nærme os slutdatoen, og flere er begyndt at ryste på hånden. Samtidigt har situationen i Rusland givet ny næring og forstærket argumenterne for at fastholde kvoten,” fortæller Jens Rohde, der er medlem af udvalget og koordinator for gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (ALDE).

Hård høring
Europa-Parlamentet udsendte fredag en pressemeddelelse, hvori flere landes politikere netop slår til lyd for at finde en mere “blød” landing for ophøret af mælkekvoter.

0:000:00