Findes der en sjæl for partiet Venstre, må det være i denne sønderjyske provinsby

En sønderjysk provinsby med 1.200 indbyggere har i årtier været samlingspunkt for landbruget og borgerligt-liberale politikere. Findes der en sjæl for partiet Venstre, må det være her. Velkommen til Agerskov.

En stor globus-skulptur troner midt i rundkørslen på vej ind i Agerskov. Indtil videre er det den eneste rundkørsel-udsmykning ved kommunale veje i Tønder Kommune. Under alle byens gadelygter er der en mindre globus. ”Vi er jo en by i global udvikling,” siger byens købmand.
En stor globus-skulptur troner midt i rundkørslen på vej ind i Agerskov. Indtil videre er det den eneste rundkørsel-udsmykning ved kommunale veje i Tønder Kommune. Under alle byens gadelygter er der en mindre globus. ”Vi er jo en by i global udvikling,” siger byens købmand.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jacob Pedersen

På de sidste 15 kilometer på vejen hertil kører vi bag en svinetransport. Til begge sider er der marker, så langt øjet rækker, lader, stalde og traktorer, flid i øjenhøjde og et vink med en vognstang om, at Danmark er et af de mest intenst opdyrkede lande i verden. Hele 62 procent af vores flade areal bliver brugt til landbrug.

Her på egnen fylder landbrug og fødevareproduktion dog lidt mere end andre steder. I 2021 tegnede Region Syddanmark sig for den største andel hektarer anvendt til landbrug - 785.340 ud af landets i alt 2.633.436.

Og er der ét sted i regionen, hvor den sydjyske foretagsomhed er særligt godt rodfæstet i mulden, og landmændenes liberale veje mødes, kan det meget vel være her, hvor en fire meter høj globus-installation smedet i jern markerer centrum i rundkørslen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024