Politisk højredrejning i Europa og Danmark er gift for den grønne omstilling af landbruget
Georgia Meloni og Geert Wilders bidrager til en splittelse i Europa, der handler om landbruget og det grønne klimaambitioner. Derfor er det vigtigt at sikre sammenholdet i Europa. Hver en stemme tæller ved EU-valget 9. juni, skriver Ida Auken.
Ida Auken
MF (S), fhv. miljøminister (SF)Højrefløjen i Europa elsker splittelse. Logikken er klar: Hvis de kan få splittet befolkningerne, så vil der være gevinst på yderfløjene.
I mange år var det udlændinge, der blev brugt til bevidst at skabe splittelse. Sidenhen blev det diskussionen om by og land, "de fine saloner" og "den rådne banan", der skulle splitte os. Og nu er det så den grønne omstilling af landbruget, der bruges til at skabe splittelse.
Vi ser det på tværs af Europa. Højredrejningen vokser, mest ekstremt med Georgia Meloni i Italien og Geert Wilders i Holland, som bragede ind i parlamentet i protest mod det bestående og med skarpe nationalistiske og højre-populistiske politikker.
Wilders melodi var klar: anti-establishment, anti-Europa, anti-ukrainestøtte, anti-islam og selvfølgelig anti-klima. Wilders var ikke bare modstander af miljø- og klimakrav men også af helt basale internationale klimaforpligtelser.
De seneste par år har mange lande i Europa trukket mere og mere mod højre. Højredrejningen siver også ind i forhold til EU, og valgprognoserne for det kommende Europaparlamentsvalg er dystre.
Højredrejningen vokser, mest ekstremt med Georgia Meloni i Italien og Geert Wilders i Holland, som bragede ind i parlamentet i protest mod det bestående.
Ida Auken (S)
Fødevare- og landbrugsordfører
Allerede inden valgudskrivelsen lykkedes det den konservative gruppe EPP at dræbe naturgenopretningsforordningen, som skulle skabe natur- og biodiversitet på tværs af Europa.
Nu tyder prognoserne på en permanent højredrejning af Europa-Parlamentet. Det er gift for den grønne omstilling af vores fødevaresektor i Europa. Der skal blandt andet besluttes en ny periode for landbrugsstøtten fra 2027 og frem.
Her kommer højrefløjen til at insistere på, at endnu flere arealer skal dyrkes, i stedet for at sikre, at de arealer, der var bedre brugt til natur, bliver taget ud af drift. De kommer også til at modarbejde, at landbrugsstøtten i højere grad bruges til at betale landmænd for samfundsgoder som natur, rent vand og klima.
Derfor skal man tage flere tendenser i dansk politik alvorligt. Som forvarsler på, hvad der kommer til at ske til det kommende Europa-Parlamentsvalg, hvis vi ikke står sammen i en fælles grøn front.
Inger Støjberg vil hellere holde rally og dele airfryers ud end at repræsentere sine vælgere ved et forhandlingsbord.
Ida Auken (S)
Fødevare- og landbrugsordfører
Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne har allerede meldt sig ud af diskussionen om en CO2-afgift på landbruget. Hun vil hellere holde rally og dele airfryers ud end at repræsentere sine vælgere ved et forhandlingsbord. Det er en klar kalkule fra Støjbergs side – der er mere at vinde ved at stå uden for forhandlingerne og smadre løs på sit gamle parti, Venstre, end på at gå konstruktivt til værks og finde holdbare løsninger for dansk landbrug.
Dansk Folkeparti med Morten Messerschmidt står med et ben halvt ude af aftalen om klimaloven. Dansk klimapolitik er ifølge ham blevet "ekstrem", og det politiske flertal bag klimaloven er ifølge Messerschmidt en flok "klimafantaster", som handler uden social omtanke.
Til trods for at vi er tæt på at have landet alle politiske aftaler, der skal til for at indfri 2030-målet og har gjort det uden at skabe nævneværdig splittelse i Danmark endsige yderligere ulighed. Faktisk er det sket samtidig med, at vi har sikret en historisk høj beskæftigelse og vækst i Danmark.
Sidste spændende tendens i rækken af borgerlige partier, der truer den grønne omstilling, er Liberal Alliance. De har netop været ude sammen med blandt andet SF med en kritik af regeringens naturpolitik.
En melding som er svær at tage alvorligt, når Liberal Alliance samtidig siger åbent, at man vil melde sig ind i EPP-gruppen. Den gruppe som netop har sikret en tilbagerulning af naturpolitikken i Europa. Med et medlemskab i EPP-gruppen vil en stemme på Liberal Alliance ved dette EU-valg være med til at trække flertallet markant mod højre i EU.En stemme på LA vil være en stemme på den højredrejning, der hellere vil bevare det eksisterende landbrug i stedet for at sikre, at vi udvikler et nyt og grønnere fødevareerhverv.
Ida Auken (S)
Fødevare- og landbrugsordfører
Væk fra naturpolitik, rent drikkevand og liv i fjorde, søer og vandløb. En stemme på LA vil være en stemme på den højredrejning, der hellere vil bevare det eksisterende landbrug i stedet for at sikre, at vi udvikler et nyt og grønnere fødevareerhverv i Europa, der giver mere plads til natur, producerer nye plantebaserede produkter og mere økologi.
Lad tendenserne i Danmark være et forvarsel på, hvor vigtigt det kommende europaparlamentsvalg er for den grønne omstilling både nationalt og i Europa. Vi skal selvfølgelig holde fast i den grønne kurs. Vi skal insistere på sammenhold i stedet for splittelse og sikre balancerne mellem by og land. Derfor tæller hver stemme 9. juni.