Regeringen ændrer biogasstøtte fundamentalt

BIOGAS: Godt med nye tilskudsformer, men skidt med frit brændselsvalg, lyder reaktionerne på regeringens energistrategi 2050. Brancheforening tvivler på, at initiativerne er nok til at nå regeringens eget mål fra Grøn Vækst.
Ida Skytte
Foto:

Årsagen er, at vi godt ved, at når vi indfører det frie brændselsvalg, så kan der godt være nogle små biogasproducenter, som ikke vil kunne få afsat sin biogas.

Lykke Friis (V)
Klima- og energiminister
Fakta

For at give biogasanlæggene flere afsætningsmuligheder skal der indføres et tilskud på 27 kr./GJ til  biogasproduktion fra 2012. Tilskuddet udbetales til biogasanlægget uanset anvendelsen af biogassen.
 
Der skal indføres støtte til biogas som føres ind i naturgasnettet. Støtten skal ligestille anvendelsen med kraftvarmeproduktion, hvilket i 2012 indebærer en samlet støtte på 75 kr./GJ inkl. biogasproduktionstilskuddet
 
Der skal indføres støtte til biogas til proces og transport på netto 12 kr./GJ således, at den samlede støtte til biogas til proces og transport fra 2012 øges med netto 39 kr./GJ inkl. biogasproduktionstilskuddet.
 
For at sikre biogasproduktionen bedre rammevilkår gives yderligere tilskud på 22,5 kr./GJ til biogas baseret på husdyrgødning. Tilskuddet aftrappes i takt med naturgasprisen

Støtten til biogas stiger og vil blive tildelt efter nye kriterier. Og så skal biogassen kobles på naturgasnettet. Det fremgår af regeringens udspil til en ny energipolitik i Danmark, Energistrategi 2050.

Samtidig vil der fremover være frit brændelsvalg i kraftvarmeværkerne.

Sikre mål fra Grøn Vækst
De forbedrede vilkår for biogassen skal ifølge klima- og energiminister Lykke Friis (V) sikre, at målet fra Grøn Vækst, om at 50 procent af husdyrgødningen kan udnyttes til grøn energi i 2020, kan nås. Et mål som ministeren under præsentationen af den længe ventede strategi torsdag erkendte, at det går trægt med i øjeblikket.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00