Regeringen garanterer højt bundniveau for grønne forskningspenge "så længe, der er udfordringer med grøn omstilling"

STRATEGI: Forskningsministeren vil lave forandringer i forskningssektoren med ny strategi. Innovationsfonden får en ny, koordinerende rolle for langsigtede 'grønne missioner'. Det skal øge den politiske styring af forskningen uden at forkorte armslængden.

Sidste år afsatte Folketingets partier 2,3 milliarder kroner til grøn forskning. Det niveau vil regeringen matche "så længe vi sidder her, og så længe vi har en udfordring med den grønne omstilling," siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.<br><br>
Sidste år afsatte Folketingets partier 2,3 milliarder kroner til grøn forskning. Det niveau vil regeringen matche "så længe vi sidder her, og så længe vi har en udfordring med den grønne omstilling," siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris LehmannHjalte T. H. Kragesteen

Det giver fin mening at handle på anbefalingerne fra rapporten om innovationssystemets mangler. Det jeg altid er bekymret for, er at forskningspolitikken bliver for meget zig-zag.

Stinus Lindgreen
Forskningsordfører, Radikale Venstre

Hvis det betyder, at forskningsreserven kun må gå til det grønne, eller måske kun til klimamålet om 70 procent, så bliver det meget smalt. Vi skal virkelig passe på, at det ikke bliver på bekostning af andre vigtige ting.

Katarina Ammitzbøll
Forskningsordfører, Konservative

Efter en måneds spænding løfter uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu sløret for, hvordan den øgede politiske styring af den grønne forskning, hun har ønsket sig, skal virke i praksis.

I regeringens nye grønne forskningsstrategi sættes der ord på, hvordan ministeren ønsker at fordele de 750 millioner, regeringen har taget fra den såkaldte corona-krigskasse, som skal forhandles sammen med dette års forskningsreserve.

Strategien skruer på to elementer af det offentligt finansierede forskningssystem. For det første udpeger den fire konkrete "grønne missioner", som regeringen ønsker sig, forskningsmiljøerne skal fokusere på.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00