Regeringen lander bred aftale om reduktion af landbrugets pesticider

Et bredt flertal er enige om at sænke skaderne fra landbrugets pesticider med 27 procent. ”Et ambitiøst mål,” siger miljøministeren.

Wermelin har netop landet en bred aftale om at sænke brugen af pesticider (arkivfoto). 
Wermelin har netop landet en bred aftale om at sænke brugen af pesticider (arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

En kombination af afgifter, et delvist forbud mod Roundup samt fremme af ny teknologi skal sikre, at landbrugets anvendelse af skadelige pesticider bliver reduceret med over en fjerdedel frem mod 2025.

Det er blandt de mest centrale tiltag i en ny sprøjtemiddelstrategi for 2022-2026, som et bredt flertal i Folketinget netop har indgået.

”Nu tager vi endnu et skridt i den grønne omstilling af landbruget. Med et ambitiøst mål om at få belastningen fra sprøjtemidlerne ned med mere end en fjerdedel i forhold til den nuværende målsætning på bare fem år ved blandt andet at gøre det dyrere at bruge de mest belastende midler," siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Der er afsat mere end 300 millioner kroner til indsatsen, hvor det overordnede mål er at nedbringe belastningen fra landbrugets pesticider med 27 procent i 2025 (se faktaboks nedenfor).

Det primære tiltag til at nå det mål er en omlægning af pesticidafgifterne, så de mest skadelige stoffer bliver pålagt en større afgift i fremtiden.

Forbud og bedre godkendelser
Derudover vil partierne forbyde brug af det omstridte sprøjtemiddel glyphosat (bedre kendt som Roundup) til høsthjælp. Der lægges også op til at fremme såkaldt præcisionsteknologi, som kan bidrage til, at den enkelte landmand bruger færre sprøjtemidler til at nå samme effekt.

Aftalen fokuserer også på at forbedre det danske godkendelsessystem for pesticider, hvor der afsættes flere penge til at forbedre varslingssystemet (VAP), hvor Miljøstyrelsen tester sprøjtemidler for, om de løber ned i grundvandet.

Pesticidbelastningsindikator (PBI
  • I 2011 besluttede et bredt flertal af Folketinget, at belastningen fra landbrugets anvendelse af pesticider skulle sænkes med 40 procent. Det er allerede lykkes. Siden er den såkaldte pesticidbelastningsindikator – der er et mål for solgte pesticiders samlede belastning af sundhed, natur og grundvand –nemlig faldet med over 50 procent. 
  • Den seneste opgørelse viser, at pesticidbelastningsindikatoren er nede på 1,66.
  • Årsagen til faldet skyldes sandsynligvis den ændring af pesticidafgifterne, som blev indført i 2013. Her differentierede man pesticidafgiften, så de mest skadelige kemikalier blev pålagt størst afgift.
  • Et mål på yderligere 27 procent svarer til en pesticidbelastning på 1,43.

Kilde: Miljøminsteriet

Derudover sikrer aftalen øget kontrol både ude hos landmændene, i tolden og hos forhandlerne.

Støttepartier ville mere
Regeringens støttepartier har op til forhandlingerne ønsket en reduktion på 40 procent. Men det væsentlige lavere mål har ikke skræmt dem væk fra aftalen. Mens Enhedslisten glæder sig over styrkelsen af VAP, så fremhæver SF og Radikale, at brugen af Roundup før høst bliver forbudt.

”Det er historisk, at vi nu forbyder brug af Roundup til høsthjælp. Det har været vores allervigtigste krav i forhandlingerne. Det har også være afgørende for os, at vi nu tager de første skridt mod at gøre præcisionssprøjtning til reglen i stedet for undtagelsen og minimere brugen af Roundup til nedvisning,” siger Zenia Stampe i pressemeddelelsen.

Venstres miljøordfører Jacob Jensen peger på, at landbruget over årene har leveret en stor indsats for at mindske forbruget af sprøjtemidler.

”Med aftalen justerer vi pesticidafgiften, så det bliver billigere for landmændene at bruge de mindst belastende sprøjtemidler. Samtidig sikrer vi, at der også fortsat kan dyrkes sunde afgrøder med højt udbytte herunder specialafgrøder, ligesom kontrolindsatsen styrkes og gøres mere målrettet,” lyder det fra Jacob Jensen.

Hele Folketinget undtagen Alternativet og Frie Grønne står bag aftalen. Begge partier mener, at aftalen tager for stort hensyn til landbruget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00