Regeringen ønsker national klimatilpasningsplan i 2022

VAND: Opgaven med at bekæmpe oversvømmelser og forhøjet grundvand kræver pilotprojekter og analyser, inden en større national plan kan laves i 2022, lyder det fra regeringen og et bredt flertal af partier. Det er alt for sent, mener landbruget.

Storåen i Holstebro gik over sine bredder i februar. Nu vil Folketingets partier have gang i arbejdet med en national klimatilpasningsplan.
Storåen i Holstebro gik over sine bredder i februar. Nu vil Folketingets partier have gang i arbejdet med en national klimatilpasningsplan.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er alt for sent med en politisk aftale i 2022. Politikerne har slet ingen grund til at sidde på hænderne, for vi har undersøgelser og analyser nok, det er ikke det, der mangler.

Thor Gunnar Kofoed
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Et vigtigt element i planen bør være, hvordan vi skal finansiere tiltagene. For eksempel er det ikke logisk, at drikkevandsforbruget skal betale for sikringen mod ekstremregn.

Karin Klitgaad
Chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI

Arbejdet med en omfattende klimatilpasningsplan skydes i gang nu, men det bliver først i 2022, at der kommer en samlet national klimatilpasningsplan.

Fakta
Den nationale klimatilpasningsplan

Klimatilpasningsplanen vil fokusere på de grundlæggende strukturelle udfordringer på tværs af by og land og finde helhedsløsninger på tværs. Dette er et omfattende arbejde med et langt sigte. En del af planen er, at der igangsættes fire initiativer, som skal bidrage til at samle erfaringer med nye løsninger på nogle af de mest påtrængende udfordringer, som vi står overfor lige nu, og hvor der er brug for handling.
  • Regeringen og Folketingets partier igangsætter et pilotprojekt, der skal bistå udvalgte kommuner med at planlægge helhedsorienteret for udvalgte vandløbssystemer.
  • Der igangsættes også et fast track-projekt, som skal undersøge mulighederne for at koordinere fælles indsatser med at sænke højtstående grundvand.
  • Der igangsættes et arbejde med at lave en model for en sammenhængende, ydre stormflodsbeskyttelse af København. Erfaringer med modellen vil evt. kunne bruges i andre dele af landet.
  • DMI igangsætter et pilotprojekt med det formål at øge viden om oversvømmelser i Danmark. I studiet indsamles og kortlægges eksisterende data i Vejle og der testes på nedbørs- og hydrologiske modeller til at forudsige og varsle oversvømmelser. Projektet sker i samarbejde med bl.a. de kommunale myndigheder og forsyninger i Vejle samt Miljøstyrelsen. 
Som led i arbejdet vil der i 2021 også blive set på planlovens regler for klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelse og erosion. Regeringen forventer, at det tværministerielle analysearbejde vil være færdigt i slutningen af 2021 med henblik på politiske forhandlinger om en samlet national klimatilpasningsplan i starten af 2022. Interessenter på området vil løbende blive inddraget i arbejdet, således der skabes det bedst mulige faglige grundlag.

Partierne bag er: Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og Frie Grønne.

Kilde: Miljøministeriet

Det er regeringen og alle partier i Folketinget med undtagelse af Liberal Alliance og Nye Borgerlige blevet enige om tirsdag.

Det overordnede formål med den nationale klimatilpasningsplan er at sørge for, at man i fremtiden undgår oversvømmelser og problemer som følge af stigende grundvand og ekstreme nedbørsmængder.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00