Rød blok indgår aftale om aflivning af mink

HJEMMEL: Regeringen har lavet en aftale med sine støttepartier og Alternativet om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive alle landets mink.

Lovgrundlaget for at slå raske mink ned uden for smittezonerne kommer nu på plads.

Mandag aften indgik regeringen en aftale med Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og SF om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive alle mink.

Samtidig skaber aftalen et grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen, hvor aftaleparterne hæver bonussen fra 20 til 30 kroner, hvis minkavlerne afliver minkene senest 19. november.

”Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Også fødevareminister Mogens Jensen glæder sig over, at aftalen nu "forhåbentlig får skabt noget ro" omkring aflivningerne.

Ret til fuldstændig erstatning
Regeringen besluttede 3. november, at alle danske mink, inklusive avlsdyr, skulle aflives af hensyn til folkesundheden. Men regeringen havde ikke hjemmel til at træffe den beslutning for raske mink uden for de besluttede smittezoner.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, glæder sig over, at aftalen er med til at skabe mere tryghed.

Nu fortsætter forhandlingerne om erstatning, hvor regeringen foreløbigt er blevet enige med aftalepartierne om, at minkavlerne og de følgeerhverv, der er meget afhængige af minkavl, skal behandles, som om der er tale om ekspropriation, og at minkavlerne derfor skal have fuldstændig erstatning.

Kritik af aftale
Mandag forlod Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forhandlingerne.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, finder det forkert at adskille forløbene om lovhjemmel og de mere konkrete forhandlinger om erstatningens størrelse.

Af aftalen fremgår det, at regeringen skal fremlægge en redegørelse om regeringens beslutningsgrundlag, som omhandler de forskningsmæssige resultater og anbefalinger i forhold til mink. Der vil også senere blive en høring om redegørelsen.

Aftalen medfører desuden, at minkavl er forbudt til og med udgangen af 2021.

Læs hele aftalen her

Forrige artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Næste artikel Professor frygter stribe af retssager efter minkindgreb Professor frygter stribe af retssager efter minkindgreb
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.