Rød blok kalder Esben Lunde i samråd om kemi-vagthund

SAMRÅD: En samlet rød blok indkalder nu miljøministeren til samråd om nedlæggelsen af Forbrugerrådet Tænk Kemi. De vil vide, hvordan regeringen vil udfylde kemi-vagthundens rolle i fremtiden.

Rød blok vil have miljøministeren til at begrunde, hvorfor Forbrugerrådet Tænk Kemis bevilling ikke forlænges.
Rød blok vil have miljøministeren til at begrunde, hvorfor Forbrugerrådet Tænk Kemis bevilling ikke forlænges.Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen
Fakta
Her er rød bloks spørgsmål til ministeren
  • Hvilke konsekvenser vil det få for forbrugeroplysning om kemi i hverdagsprodukter, hvis Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke får forlænget deres bevilling på finansloven, og hvem skal i så fald hjælpe forbrugerne med at undgå problematiske kemikalier, når ministeren selv medgiver, at reguleringen ikke er god nok?

  • Ministeren bedes redegøre for, på hvilken baggrund han finder Miljøstyrelsens forbrugeroplysning tilstrækkelig?

  • Hvilke hensyn ligger til grund for regeringens beslutning om ikke at forlænge bevillingen for Forbrugerrådet Tænk Kemi, herunder set i lyset af, at eksempelvis kemi-luppen er meget populær blandt danskerne?

  • Hvordan forholder ministeren sig til kritikken fra Forbrugerrådets formand Anja Philip, der udtaler: ”Det er fuldstændig ubegribeligt, at regeringen vil lade forbrugerne helt i stikken. Forskere, myndigheder og politikere er enige om, at reguleringen af kemikalier ikke er god nok i dag”.

  • Hvordan hænger nedskæringer på kemikalieområdet sammen med ”Aftale om ny kemikalieindsats 2014-2017”, hvor der lægges vægt på, at Danmark skal spille en toneangivende rolle på kemiområdet og sikre ambitiøs regulering og tydelig og troværdig information og øget viden om kemikalier i forbrugerprodukter?

  • Hvad kan ministeren fortælle om regeringens ambitioner på kemiområdet i årene efter 2017, hvor en ny kemiindsats skal aftales?

Partierne i rød blok indkalder miljøminister, Esben Lunde Larsen, til samråd om nedlæggelsen af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Samrådsindkaldelsen sker, efter Altinget forleden kunne berette, at regeringen ikke afsætter midler til at forlænge Forbrugerrådet Tænk Kemis bevilling i finanslovsudspillet for næste år.

”Vi har ikke kunnet få en begrundelse fra ministeren på, hvorfor bevillingen til Tænk Kemi ikke forlænges. Der kommer til at være et tomrum i forbrugeroplysningen, som ikke vil kunne udfyldes af andre, som det ser ud nu. Derfor kalder vi ministeren i samråd om regeringens manglende ambitioner,” siger Lea Wermelin (S).

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00