Rygning topprioritet hos Forebyggelseskommissionen

NYHED: Danskerne skal i endnu højere grad droppe cigaretterne, mener flere medlemmer af Forebyggelseskommissionen, der foreslår en strammere rygelov.
Rygere skal have det meget sværere i fremtiden, mener flere medlemmer af Forebyggelseskommissionen.
Rygere skal have det meget sværere i fremtiden, mener flere medlemmer af Forebyggelseskommissionen.Foto: Altinget.dk
Anders Heissel

Man kunne sagtens forestille sig flere restriktioner i forbindelse med rygeloven. Restriktioner viser sig at være rigtig effektive, også til at begrænse passiv rygning.

Mette Wier
Formand for Forebyggelseskommissionen
Fakta

Fakta om rygning:

Rygning er skyld i hvert fjerde dødsfald.

Rygere dør i gennemsnit 8-10 år tidligere end de røgfrie.

Hver anden ryger dør af sin rygning.


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det var primært debatten om danskernes kostvaner, der sparkede liv i Forebyggelseskommissionen sidste år. Især spørgsmålet om differentieret moms på sunde fødevarer slog til sidst igennem og fik regeringen til at nedsætte kommissionen i februar i år.
Men kommissionens medlemmer fortæller i dag til Altinget.dk, at det største fokus vil blive rettet mod tobakken. Det siger blandt andre et af medlemmerne, Suzanne Aaholm, direktør for Velfærd og Service i KL, der sammen med de andre medlemmer holder kommissionens første møde mandag og tirsdag i denne uge.

Rygning den vigtigste faktor
"Rygning er klart den faktor i livsstilen, der belaster folkesundheden mest og udløser kortest levetid. Derfor er det enormt vigtigt at få færre rygere i den danske befolkning. Det kan slet ikke diskuteres, og hvis man virkelig vil gøre noget for en bedre sundhed for alle, så er rygning den vigtigste enkeltstående faktor," siger Suzanne Aaholm.

Også Mette Wier, direktør i Anvendt Kommunal Forskning og formand for kommissionen, ser rygningen som riskofaktor nummer et.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00