Debat

S: Folkebevægelsens drøm kan blive mareridt for dansk fiskeri

DEBAT: En Brexit-aftale har afgørende betydning for danske fiskere, der er afhængige af adgang til Storbritanniens farvande. Og et eventuelt Daxit vil skade mere. Det bør Folkebevægelsen forholde sig til, skriver MEP Ole Christensen (S).

Hvis EU og Storbritannien ikke når en aftale, kan det
betyde, at dansk fiskeri mister op mod 850 stillinger, og den danske statskasse
vil gå glip af op til en milliard kroner. Folkebevægelsen mod EU skylder fiskeribranchen
en forklaring på, hvordan industrien skal overleve, hvis Brexit ikke ender i aftale eller ved et fremtidigt Daxit, skriver MEP Ole Christensen (S).
Hvis EU og Storbritannien ikke når en aftale, kan det betyde, at dansk fiskeri mister op mod 850 stillinger, og den danske statskasse vil gå glip af op til en milliard kroner. Folkebevægelsen mod EU skylder fiskeribranchen en forklaring på, hvordan industrien skal overleve, hvis Brexit ikke ender i aftale eller ved et fremtidigt Daxit, skriver MEP Ole Christensen (S). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen
MEP, Socialdemokratiet

Så vil jeg rigtig gerne vide, hvordan pokker Folkebevægelsen mod EU og Rina Ronja Kari har tænkt sig, at det danske fiskeri skal overleve, hvis de får deres vilje. Det svar, synes jeg egentlig, at de skylder de mange mennesker, hvis arbejde trues af deres drøm.

Ole Christensen, MEP, Socialdemokratiet

Urene tæller ned her i Bruxelles til 29. marts 2019, der uden tvivl er én af de mest skelsættende dage i hele EU’s historie. Den dag letter Storbritannien på hatten og siger goodbye til EU, og Brexit er dermed en realitet.

Men hvad kommer der så til at ske?

Det aner vi simpelthen ikke. I forrige uge holdt EU’s stats- og regeringsledere uformelt topmøde i Salzburg, og her blev Theresa Mays plan for det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU hældt af brættet, og samtidig er der enorm splittelse i hendes konservative parti om Brexit-spørgsmålet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv en mail til debat@altinget.dk

Én ting er sikkert: Det vil være en katastrofe for dansk fiskeri, hvis vi ender uden en aftale.

Ole Christensen, MEP, Socialdemokratiet

Brexit-aftale svær at få i hus
I Danmark bakkes Theresa May og de britiske konservative op af Folkebevægelsen mod EU, der ønsker en dansk afstemning om vores EU-medlemskab og i sidste ende, at Danmark følger med briterne ud af EU.

Det giver sig selv, at Folkebevægelsen mod EU arbejder for det. Men har de overhovedet tænkt over konsekvenserne af et dansk exit fra EU?

For at sige det mildt så bliver det altså op ad bakke at få en aftale mellem EU og Storbritannien i hus inden det store kryds i kalenderen i marts næste år.

Ingen aftale kan koste Danmark dyrt
Men én ting er sikkert: Det vil være en katastrofe for dansk fiskeri, hvis vi ender uden en aftale. Det er afgørende for de danske fiskere, at de fortsat kan få lov til at fiske i briternes farvand.

Hvis adgangen til britisk farvand afskæres fuldstændigt for de danske fiskere, vil der forsvinde op mod 850 arbejdspladser i og omkring fiskerihavnene i Skagen, Hirtshals, Hanstholm og Thyborøn, og de danske fiskere vil miste op mod én milliard kroner årligt i indtægter.

Ronja Kari mangler realitetssans
Tidligere på året var Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU i Thyborøn for at besøge den lokale fiskeriforening og tale om Brexit, fiskeri og sit ønske om at trække Danmark ud af EU.

Formanden for den lokale fiskeriforening understregede, hvor vigtigt det er med en aftale mellem Storbritannien og EU. Rina Ronja Karis svar til den nervøse fisker var, at ”det blot er et spørgsmål om samarbejde”.

Øh, okay så. Det gode råd må vi jo så bare give videre til de folk, der i mere end to år nu har brugt al deres tid på at forhandle mellem Storbritannien og EU. Det er blot et spørgsmål om samarbejde. Det er simpelthen for nemt at komme med sådan en påstand.

Daxit kan udrydde dansk fiskeri
Endnu værre vil det være for det danske fiskeri, hvis Rina Ronja Kari får opfyldt sin drøm, og Danmark vinker farvel til EU. Formanden for fiskeriforeningen i Thyborøn sagde det meget klart til Rina Ronja Kari:

”Hvis vi kommer ud af EU, så er det hurtigt slut med dansk fiskeri. Vi har ingen vand at fiske i.”

Det kan godt være, at det er en dyster spådom. Men når det kommer fra erhvervet selv, så synes jeg, at vi ikke kan være andet bekendt end at tage dem alvorligt.

Farvandsadgang for markedsadgang
Jeg håber stadig på en aftale mellem EU og Storbritannien, så danske fiskere fortsat kan fiske i britisk farvand.

Briterne sælger langt størstedelen af deres fiskeprodukter på EU’s indre marked, og den markedsadgang bliver nok en del af forhandlingen, så det bliver farvandsadgang for markedsadgang.

Og så vil jeg rigtig gerne vide, hvordan pokker Folkebevægelsen mod EU og Rina Ronja Kari har tænkt sig, at det danske fiskeri skal overleve, hvis de får deres vilje.

Det svar, synes jeg egentlig, at de skylder de mange mennesker, hvis arbejde trues af deres drøm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom