Debat

S: Pensionsmidler skal genstarte landbruget

DEBAT-STAFET: Den politiske efterårssæson står for døren. Altinget | Fødevarer har bedt partiernes fødevareordførere om at give deres bud på den kommende fødevaredagsorden. Socialdemokraternes Orla Hav lægger for.
Socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav, mener, at der er brug for nye ejerkonstruktioner i landbruget. Her kan pensionskasserne spille en rolle.
Socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav, mener, at der er brug for nye ejerkonstruktioner i landbruget. Her kan pensionskasserne spille en rolle. Foto: ft.dk
Michael Hjøllund
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Orla Hav (S)
Fødevareordfører

Det politiske liv er omskifteligt. Alligevel vover jeg at give mine bud på, hvilke udfordringer vi skal søge løst for fødevareområdet i den kommende tid.

Natur- og Landbrugskommissionen har serveret et godt og gedigent grundlag for det kommende politiske arbejde både når det gælder udfordringerne og fremtidsperspektiverne.

Mit håb er, at vi kan kombinere balancen mellem fødevareproduktion i vækst på en made, så naturen kan bevares og gerne udbygges. Skal vi tale om slag, så håber jeg, at vi snarest finder en afklaring på de dyrkningsfrie bræmmer, så vi når de mål for reduktion af påvirkning af naturen, der blev sat tilbage i 2010.

Det grønne skal gøres offensivt
Vi skal arbejde for, at danske fødevarer kan danne grundlag for stor indtjening og beskæftigelse i Danmark. Danske fødevarer er højt anskrevne i udlandet, og dansk fødevarebearbejdning er i international klasse for kvalitet. Det bør kunne danne grundlag for vækst og beskæftigelse i Danmark.

Denne udvikling må meget gerne foregå, således at det styrker de egne, der har sværest ved at holde trit med udviklingen i vores land.

Fakta

Ordfører-stafet
Altinget | Fødevarer har bedt partiernes fødevareordførere tage forskud på den politiske efterårssæson. 

Vi har spurgt dem, hvor de mener, at de vigtigste slag på landbrug- og fødevareområdet skal slås frem mod årsskiftet.

Den grønne dagsorden, når det gælder energiproduktion, bør gøres til en aktiv og offensiv del af dansk fødevareproduktion. Landbrugets "spildprodukter" bør omskabes til værdiprodukter gennem anvendelse i energiproduktionen.

Pensionskasserne på banen
Vi skal søge nye finansieringskilder til vores landbrug. Banksektorens fordums uansvarlighed har lammet mulighederne for at finansiere udviklingen af erhvervet. I min optik ville det være klogt at involvere pensionskasserne i denne opgave.

De bør have en interesse i at fremme vækst og beskæftigelse i Danmark og i at være med et sted, hvor der er mulighed for et fornuftigt afkast, der kan komme fremtidens pensionister til gode. Landbrugets interesse i en sådan udvikling burde være indlysende, alene af den grund at strukturudviklingen i landbruget nødvendiggør supplerende ejerkonstruktioner end de fremherskende.

Fiskeriet er en væsentlig del af fødevarebranchen, og her skal vi finde rammer, der tilgodeser vækst og udvikling af fiskeriet og dets følgeproduktion.

En verden, hvor der er mennesker, der sulter, og store nye grupper af købedygtige kunder, ja, der bør vi med vore traditioner finde veje til at bidrage med danske produkter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00