Gik du glip af Folkemødet? Her er, hvad Altinget oplevede

Altinget var med på Folkemødet. Følg med i dagenes vigtigste og sjoveste nedslag her. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Folkemødet var tilbage i fuld skala efter flere års coronapause.

Altinget var med hele vejen, og herunder kan du følge med i, hvad vi oplevede, så og hørte.

Læs også
 

Sikandar Siddique taler for mindre arbejde og mere liv – og styrer uden om politiepisode 

Trods stor kontrovers og mange tweets om den episode, hvor Sikandar Siddique mener at være blevet raceprofileret af Bornholms Politi, blev den ikke et tema på Folkemødets hovedscene.

Frie grønnes leder brugte i stedet sin folkemødetale på at slå på tromme for fire dages arbejdsuge og mere tid til omsorg – det meningsfulde liv. 

“Arbejde mindre og leve mere, venner,” sagde Siddique.

Foto: Rasmus Raun Westh

Race blev først et tema, da partilederen i det efterfølgende interview talte om de oplevelser, der har skuffet ham i politik. Det kan du læse mere om her.

Pædagogernes formand: Mette Frederiksen har fjernet sit fokus fra at være børnenes statsminister

Ambitionen var klar, da Mette Frederiksen i 2018 stod foran talerstolen på Socialdemokratiets partikongres i Aalborg:

"Jeg vil være børnenes statsminister," sagde hun.

Men er hun så stadig det efter tre år på posten i Statsministeriet? Det blev Elisa Rimpler, formand for pædagogerne BUPL, spurgt om under en debat i Allinge lørdag.

"Hun har på det seneste fået et andet fokus," sagde hun og uddybede:

"Fokus er fjernet."

Pædagogformanden oplever, at politikerne – ikke kun statsministeren – synes "det er så komplekst".

"Når man ikke kan finde ét lovforslag, vil man helst have fingrene væk fra det," sagde hun.

Overlæge: Sygeplejersker er mere reflekterede end læger

Overlæge Morten Ziebell har i år sat sig på en tung debat, der er opstået i kølvandet på corona – nemlig den, der handler om, hvornår man må dø.

Bare på Folkemødet skal han til fem debatter om døden, og lørdag stod den på et besøg i Altingets podcaststudie.

Her brugte han tiden på at give en opsang til medicinstudiet, som ifølge ham er meget ensidigt rettet mod at uddanne i fakta.

"To plus to giver fire i blodårerne og alle andre steder i kroppen. Vi mangler at uddanne lægerne i mere refleksion."

Ifølge Morten Ziebell mangler vi "enormt" meget omsorg for patienterne i sundhedsvæsenet – også når det kommer til den svære samtale om døden. Og her gav han sygeplejerskerne et klap i ryggen.

"Sygeplejerskerne er meget mere reflekterede, end lægerne er. Men for tiden bruger de deres tid på at understøtte lægerne i alt, de er behandlingsfokuserede. Deres fokus skal drejes over på mennesket og omsorgen."

Det fik Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, til at spørge ind til det store rekrutteringsproblem på hospitalerne.

Ville det blive mere attraktivt at være sygeplejerske, hvis den menneskelige del får mere respekt?

"Ja! Og så ville de nok også sige lidt mere i løn," sluttede Morten Ziebell.

Du kan høre hele interviewet i Altingets podcast Ajour, som udkommer med en række korte interviews fra Folkemødet i løbet af sommerferien.

"Selvom jeg hverken er ung eller smart som Isabella Arendt, kan jeg forandre Danmark"

Kan Kristendemokraterne komme i Folketinget ved næste valg?

”YES WE CAN,” råber Marianne Karlsmose, der er konstitueret landsformand, efter at Isabella Arendt for nylig meldte sin afgang fra partiet. 

Og det siger hun, selvom det ikke er lykkedes Kristendemokraterne at komme i Folketinget ved de seneste fire valg.

”Selvom jeg hverken er ung eller smart som Isabella Arendt, kan jeg forandre Danmark,” siger hun.

Du kan læse mere her.

"Jeg havde aldrig troet, jeg skulle gå i en demonstration og råbe "grundfinansiering – ja tak!"

Med kampråbet "Grundfinansiering – ja tak!" gik omkring 100 mennesker fra 23 frivillige sociale organisationer i demonstration fra kirken i Allinge og gennem hele Folkemødeområdet.

Kampråbet, som blev opfundet til lejligheden lige inden afgang, vakte nogen nysgerrighed og undren hos flere tilskuere. I nogles ører lød det som "grøn finansiering", og en af deltagerne fra Bydelsmødrene udbrød:

"Jeg havde godt nok aldrig troet, jeg skulle gå i en demonstration og råbe "grundfinansiering – ja tak!"."

Det lidt kryptiske kampråb dækker over en problematik, som langtfra er ny: En bæredygtig finansiering af den frivillige sociale sektor. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Problematikken har særligt været en øm tå i socialpolitikken, siden SATS-puljen blev nedlagt i 2019 – med løftet om at finde en varig måde at finansiere centrale sociale indsatser på, uden at hver organisation hvert år skal kæmpe for at blive tilgodeset i en politisk forhandlet aftale.

Aktørerne med direktøren for Fonden for Socialt Ansvar i spidsen håber med aktionen at sende et budskab til socialordførerne – både gennem mediedækning og direkte til dem, der er på folkemøde.

Sidst på ruten går optoget forbi en prædikestol på hovedgaden, hvor en prædikant udbreder budskabet om næstekærlighed. Over ham er ordene "Der er håb" snittet ind i træet.

Hans ord drukner i kampråbet, så da optoget lige efter vender om og passerer ham igen, giver han op og stemmer i:

"Grundfinansiering – ja tak! Gud velsigne jer." 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Abildgaard måtte fjerne telefonnummer fra FT.dk

I Folketingets telt er der godt pakket med borgere, der sidder klar til at høre folketingspolitikerne fortælle om, hvordan borgernes input påvirker deres arbejde med politik.

Her understreger Mette Abildgaard, at hun gør en dyd ud af være tilgængelig for borgerne.

Men det blev alligevel lidt for intenst, da hendes telefonnummer lå på Folketingets hjemmeside.

“Når man hedder Abildgaard til efternavn, er man jo en af de første navne på listen. Derfor blev jeg ringet op af den ene efter den anden, der ville brokke sig over alt fra Enhedslisten til Venstre til Konservative,” siger hun med et smil på læben.

SF prikker blidt til statsministeren om børn og unges mistrivsel: ”Noget er sket de sidste fem år. Men for Søren, hvor mangler vi meget”

Fredag aften er SF-formand Pia Olsen Dyhrs tale fra Folkemødets hovedscene i skarp konkurrence med både adskillige debatter, arrangementer af mere eller mindre underholdende karakter og en hel del mindre formelle, sociale tilbud.

Men området foran hovedscenen er pænt fyldt op, både på bænkene og i græsset omkring. Sangerinde Mathilde Falch spiller partilederen ind og hendes tilstedeværelse slår samtidig temaet for talen an. Mathilde Falch er nemlig ambassadør for foreningen SIND - landsforeningen for psykisk sundhed.

Partilederen starter med en reference til 1960’ernes rumkapløb. Og fortsætter så:

”Hvis man spørger mig, har vi allerede gang i ét Apollo-projekt: Klimaet. Så hvad skal være det næste Apollo-projekt? For mig er der ikke så meget tvivl. Det er børns og unges trivsel.”

Ida Binderup er aktiv i Ungdommens Røde Kors og hovedbestyrelsesmedlem i SIND. Hun lytter med på Pia Olsen Dyhrs tale med personlige erfaringer at trække på. Ida Binderup lever selv med en blandet personlighedsforstyrrelse, som adskiller sig fra psykisk sygdom ved at være en varig lidelse.

”Det havde jeg kunnet leve væsentligt nemmere med, hvis vores samfund havde været klar til at gribe mennesker med psykisk handicap. Og se mennesker med udfordringer som mennesker med ressourcer og ikke bare nogle, der skal parkeres på overførselsindkomst,” siger hun.

Ida Binderup har en kandidat i medievidenskab, og selv siger hun, at hun var ”heldig” at der ikke var så meget mødepligt under uddannelsen, som hun fik handicaptillæg til.

Hun er overordnet meget begejstret for, at Pia Olsen Dyhr sidestiller mistrivselsproblematikken med klimaproblematikken.

”Man kunne håbe på, at det kommende folketingsvalg kunne blive et trivselsvalg,” siger hun.

Unge folkemødegæster giver Mette Frederiksen-forslag et lunkent 7-tal

Der skal ændres på den 12-talskultur, som presser alt for mange unge i dag.

Derfor foreslog statsministeren til sin partiledertale på Folkemødet at gøre karakteren 10 til det maksimale karaktergennemsnit, der kan give adgang til en uddannelse.

”I regeringen vil vi gerne have, at karakterer spiller en anden rolle i uddannelsessystemet. Og vi vil gerne sikre, at der bliver flere veje til uddannelse,” lød det fra Mette Frederiksen på hovedscenen.

Det fik en lidt lunken modtagelse fra tre unge, som Altinget talte med. Det kan du læse om her.

Jeppe Kofod: Vi er med Ukraine hele vejen ind i EU

Danmark støtter Ukraines lange rejse mod EU-medlemsskab.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Folkemødet til en debat om Belarus og Ukraine.

"Vi bakker ikke bare op om det, men vi vil støtte Ukraines rejse mod at blive et fuldbyrdigt medlem af Den Europæiske Union og blandt de lande i Europa, der er fælles om demokratiet og de værdier, vi tager for givet," sagde udenrigsministeren. 

Foto: Rasmus Raun Westh

Altinget forsøgte efterfølgende at få Jeppe Kofod til at uddybe, hvorfor Danmark har skiftet mening om Ukraines status som kandidat til medlemsskab.

"Vi kan ikke nå det. Desværre, beklager," sagde udenrigsministeren, der også måtte afbryde den belarussiske paneldeltager, som ville tale med ham efterfølgende.

Kort efter udsendte han dette tweet:

“Jeg tror bare, at jeg har sådan en kød-addiction”

Samlet i en cirkel af campingstole har Veganerpartiet inviteret de mest indædte kødspisere til dialog om, hvorfor de aldrig kunne forestille sig at blive veganere.

“Jeg tror bare, at jeg har sådan en kød-addiction,” siger en ung fyr med et undskyldende smil på læben.

Men alligevel anerkender den unge kødelsker, at dyrenes forhold under produktion “er et problem”.

“Så skal vi nok hjælpe dig ud af din afvænning,” lyder det fra veganerpartiets medlem.

Nyrup stifter fond i Lone Dybkjærs navn

Næste år runder han 80, men forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen er her, der og allevegne på Folkemødet. Fredag besøgte han også Altingets podcaststudie på vej mellem to debatter, og her fortalte han om sit nyeste initiativ, Lone-fonden.

Fonden – hvis officielle navn er Lone Dybkjær Scholarship – er oprettet for at støtte unge kvinder i udviklingslande med at få en uddannelse.

"Lone var en af de første til at se sammenhængen mellem uddannelse og udvikling," sagde Poul Nyrup.

Idéen til det nye legat kommer helt fra Bangladesh, fortalte han. Her ligger nemlig Asian University for Women, som Lone Dybkjær var en af hovedkræfterne bag at åbne.

"Da Lone døde, fik jeg et brev fra rektor, som spurgte, om jeg ville være med til at oprette et legat i Lones navn."

Den slags skal man ikke sige to gange til Poul Nyrup Rasmussen, så forleden indstiftede han det nye legat under en stor konference på Christiansborg.

"Du kan drømme alt det, du vil. Men det afgørende er at handle," lød det fra Danmarks måske mest aktive pensionist.

Reformkommissionens formand høster klapsalver for kritik af puljefinansiering

Hvis der er noget, civilsamfundets aktører over en bred kam gerne vil til livs, er det den konstante kamp for midlertidig finansiering til konstant afbrudte indsatser.

Derfor høstede det også spontant bifald, da reformkommissionens formand, Nina Smith, i debatten Kan civilsamfundet få mere indflydelse på velfærdsreformer? arrangeret af Videnscenter om handicap og Center for Frivilligt Socialt Arbejde erklærede:

"Jeg er ret kritisk over for puljefinansiering. Det giver en diskontinuitet som ikke er gavnlig."

Før det havde hun netop fået lov til at svare på, hvordan civilsamfundet fremover kan tænkes bedre ind i de store velfærdsreformer.

"Jeg ved jo ikke, hvad vi ender med. Jeg er meget skeptisk over for, om det handler om lovændringer. Man kan jo ikke lovgive om frivillighed, men jeg kan sagtens se det med finansiering, selvom der er frivillighed inde over, skal der være finansiering," lød svaret fra kommissionsformanden.

Hun imponerede i øvrigt også ved at have tilbagelagt turen fra en debat i den ene yderste ende af Folkemøde-området til den anden yderste ende så hurtigt, at hun ankom med kun ti minutters forsinkelse.

Foto: Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Den tyske "zeitenwende" er som at vende en olietanker om

I flere måneder har Vesten – og især Ukraine – efterspurgt, at Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, sætter handling bag de historiske ord, der faldt i en tale få dage efter Ruslands invasion af nabolandet.

Men den "Zeitenwende" sker ikke lige fra den ene dag til den anden. Det siger Tysklands ambassadør, Pascal Hector, i en debat under overskriften "Hvor går Danmark hen, når bomberne falder i Europa?".

"Det er virkelig en fundamental forandring, som svarer til at vende en olietanker om," siger han.

"Vi er altid blevet set som aggressoren fra Anden Verdenskrig. Vi skal ikke bruge militære midler. Og det var – og er til en vis grad – stadig den gældende tankegang for mange tyske borgere." 

Foto: Maja Hagedorn Hansen

Lars Løkke om afbrudt debat på Folkemødet: Det viser, at der er brug for Moderaterne

”Normalt kunne jeg møde ind på Hovedscenen til direktørtid. I år er Moderaterne sat på før det officielle program overhovedet starter,” jokede Lars Løkke Rasmussen, da han fredag morgen trådte ind scenen og kickstarter sin partiledertale.

Han startede ud med at sætte spot på det intermezzo, han blev en del af på Folkemødet:

”I aftes gik det galt, da jeg deltog i DR2’s Debatten med Clement Kjersgaard”, fortæller han.

"Det varede kun 47 minutter, før en gruppe unge disruptede det hele. Og bekymrer mig sådan set, hvis repræsentanter for demokratiet synes, at sådan noget er i orden.”

Du kan læse mere om, hvad han vil udrette politisk, lige her.

Hjemløse løsladte griller konservativ politimand og folketingskandidat

“Jeg ville gerne have sluppet for at sove på et nat-herberg, efter jeg blev løsladt.”

Det siger Kenni Pedersen. Det er to måneder siden, og han er stadig hjemløs, fortæller han til hjemløseorganisationen Sands debat foran de bornholmske klipper.

Ved hans side står den stærkt tatoverede og langhårede Jacob Vang, der efter “mange år i systemet” afslutter sin prøveløsladelse og afsoning på mandag. Han harcelerer mod de mange bureaukratiske forhindringer for at få et nyt sted at bo og komme på benene. Hele panelet nikker. 

Foto: Rasmus Raun Westh

“Hvor mange gange er jeg ikke blevet prøveløsladt til en fiktiv adresse,” spørger Jacob Vang.

I modsatte ende står den konservative folketingskandidat og politiassistent Allan Beier.

“Folk bliver løsladt til gaden og så er tavlen visket ren, siger man. Men det er den selvfølgelig ikke,” siger han med henvisning til, at nyligt løsladte også har svært ved at finde job og dermed fast bolig.

“Det vil jeg kæmpe for, når jeg bliver stemt ind”, siger han.

Foto: Rasmus Raun Westh

Livstileksperten Vanopslagh guider: Her er vejen til at finde mening i livet

Hvis der er én ting, som Djøf-eliten på Bornholm har talt meget om på det seneste, er det stoicismen.

Således også Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, der fredag brugte sin taletid på Hovedscenen på at sætte fokus på den ”perfekthedskultur”, han mener, der er opstået i vores samfund, hvor vi ”konstant skal være lykkelige, og hvis vi ikke er det, så har vi fejlet”.

Derfor ville LA-lederen have de fremmødte til at overveje:

Hvem vil du gerne være? En, der gør sig svag og forventer, at andre løser dine problemer? Eller vil du tage ansvar og være den, der selv løser problemerne?

”Stoikerne kan hjælpe os tilbage på mere fast grund ved, at vi skal acceptere vores begrænsninger. Vi skal acceptere vores lod i livet og få det bedste ud af det,” lød budskabet til dagens fremmødte publikum, der så småt havde taget hul på Folkemødets andendag.

Du kan læse mere her.

Simon Kollerup fejrede statslig superfond på Klostergården

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) beholdte solbrillerne på, da han – med solen i øjnene – slog et slag for Danmarks Eksport- og Investeringsfond til et arrangement hos Vækstfonden på Klostergården torsdag.

Den såkaldte superfond er en fusion af EKF Danmarks Eksportkredit, Danmarks Grønne Investeringsfond og værten for arrangementet, Vækstfonden. 

Foto: Rasmus Raun Westh

"Nogen virksomheder kender Vækstfonden, andre kender Eksportkreditfonden. Men med ét statsligt tilbud, får vi nemmere ved at hjælpe iværksætterne med den grønne idé," sagde Simon Kollerup.

Superfonden har i årevis været et ønske fra fagbevægelsen. Således pitchede Fagbevægelsens Hovedorganisationen idéen for ministeren 14 dage efter hans tiltrædelse. Det afslører Altinget, der kiggede forbi Klostergården for at udspørge ministeren om fagbevægelsens rolle.

Læs mere her.

Ældre Sagens stifter: Jeg stopper, ét år før jeg dør

Ældre Sagens magtfulde frontfigur, Bjarne Hastrup, stiftede organisationen i 1986, da han selv var 40 år gammel.

I dag er han 76 år. Men direktøren har ingen planer om at trække sig tilbage.

“Jeg gør ligesom min far, min farfar, min oldefar og min tipoldefar. De gik allesammen, året før de døde,” sagde han, da han torsdag gæstede Altingets podcaststudie på Folkemødet.

Hvornår dør du så, Bjarne?

"Det har jeg ikke turdet spørge den almægtige om."

Du bliver ved?

"Jeg bliver på arbejdsmarkedet, indtil jeg selv, mine medarbejdere og bestyrelsen kan mærke, at nu går den ikke længere. Det tror jeg, at jeg kan køre igennem helt op til slutpunktet."

Du kan læse meget mere lige her.

Foto: Ninna Gøbel Rønberg
 

Aktivister afbrød debatten: “Magthaverne kommer ikke til at overgive magten frivilligt.”

Midt i en diskussion mellem SF's Pia Olsen Dyhr og Alternativets Francisca Rosenkilde i DR-programmet Debatten stormede en gruppe klimaaktivister scenen i Allinge.

Kort tid efter tog Extinction Rebellion ansvaret for aktionen. 

“Vi anser ikke det nuværende demokrati for det bedst mulige. Vi er her for at kæmpe for et bedre demokrati,” siger Agnete Vienberg Hansen dagen derpå. 

Under happeningen bar hun en hvid top.

Hvordan gør man det ved at afbryde den demokratiske samtale? 

“Magthaverne kommer ikke til at overgive magten frivilligt.”

Hvem skal de overgive den til? 

“Klimaborgertinget. Det er en ret fed institution, hvor man tilfældigt udvælger danskere og sørger for, at de afspejler befolkningen.”

Foto: Magnus Ebsen Bøgelund Pedersen

Fredagen begynder med Poul Krebs 

Det er fredag morgen på Folkemødet, og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) synger Poul Krebs-morgensang i Operates telt. Så er man ligesom i gang. 

Foto: Ida Elmdal Thagesen

Kristian Thulesen Dahl stiller ikke op for Dansk Folkeparti ved næste valg

Alene og med en telefon fast til øret har Kristian Thulesen Dahl spankuleret op og ned ved havnen i Allinge.

Ingen ved det. Men måske handlede samtalerne om fredagens første store nyhed: At han dropper at genopstille for Dansk Folkeparti ved næste valg. Det siger han til Radio4.

Det er den seneste tids stridigheder i partiet, der har fået den forhenværende partiformand til at træffe sin beslutning.  

Den tidligere partiformand og medstifter fortæller Ritzau, at en diskussion om ordførerposter med nuværende formand, Morten Messerschmidt, gjorde udslaget, skriver Jyllands-Posten.

”Der har været så meget i de seneste år, og jeg håbede, at det sluttede, da jeg gik af som formand i januar. Men det slutter ikke. Det er blevet ved,” siger Kristian Thulesen Dahl til mediet.  

Han fortsætter i Dansk Folkeparti frem mod valget, men vil ikke løfte sløret for, om han genopstiller til næste folketingsvalg for et andet parti eller vil arbejde sammen med Inger Støjberg om at stifte et nyt parti.

Mette Frederiksen og "Stupid Man"

Tæt på solnedgang torsdag aften satte sundhedsminister Magnus Heunicke ild i Techteltet på Folkemødet med et stærkt DJ-lineup.

Der var både shout out til wingman'en, Søren Brostrøm, der er Sundhedsstyrelsens direktør og i aftenens anledning lavede lasso-movet fra scenen, samt et besøg fra chefen, Mette Frederiksen.

Og hvad spillede statsministeren så for de mange fremmødte?

"Re-SEPP-ten" og Helmig-hittet "Stupid Man".

Festen fortsatte med en DJ-battle mellem Elbæk junior og senior.

Og den blev faktisk afsluttet, før dommen blev fældet af publikum ved at Elbæk-DJ'sne blev båret hele vejen gennem teltet til baren 25 meter væk. En værdig exit.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Vermund: Landmændene og ikke den kreative klasse passer på naturen

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige var den sidste partileder, som torsdag talte på Folkemødets hovedscene med det brusende blå hav i baggrunden. Og naturen fik også lov at fylde en betydelig del af Vermunds tale, som ud over et par enkelte stikpiller, bevægede sig udenom den ellers faste kritik af regeringens magtfuldkommenhed.

I stedet lod Vermund kritikken ramme den kreative klasse. Ifølge hende er det nemlig den kreative klasse, der skader naturen og miljøet frem for at passe på den. Hun mener, det er de danske landmænd, der er de store naturbeskyttere.

”Danske landmænd er de dygtigste i verden. De producerer fødevare med det laveste CO2 aftryk pr. produceret enhed. De forvalter naturen og passer på naturen. Og de brødføder 15 millioner mennesker,” sagde hun.

”Alligevel lægges de for had af en kreativ klasse, der fortrinsvist bor i de store byer og som hverken har en ide om hvor maden eller dem selv stammer fra. Naturbevidsthed har de ikke.”

Museumschef: ”Det er at kaste håndklædet i ringen”, hvis alle kulturgenstande skal sendes hjem igen

Bør stjålne kulturgenstande tilbageleveres til oprindelseslandet?

Det spørgsmål blev torsdag sendt til debat på Folkemødet. For danske museer har gennem årerne opbevaret kulturskatte fra lande verden over. Og nogle af dem er fjernet fra oprindelseslandet med magt. 

Men "hvis vi tænker, at de nok bliver glade i Congo, hvis vi bare sender det tilbage, er det at kaste håndklædet i ringen", lød det fra museumsinspektør Jakob Seerup fra Bornholms Museum, som huser en stor etnografisk udstilling.

Seerup køber grundlæggende ikke præmissen om, at kulturgenstande hører til i oprindelseslandet, at "kinesiske genstande skal være i Kina, og afrikanske genstande skal være i Afrika".  

Måske skal vi tværtimod sørge for at sprede kulturarv mere ud over hele verden, mener han. Eksempelvis ved at sende Egtvedpigen til Beijing, for "hvis Nationalmuseet brænder ned i morgen", ville det være lidt af et problem.

Du kan læse, hvad politikerne og andre debattører sagde, her.

Frederiksen til Pape: Lad os bruge næste uge på at sætte kommunerne fri

På folkemødet pressede statsminister Mette Frederiksen (S) på for at få lukket en aftale inden sommerferien om de såkaldte velfærdsaftaler. Det vil give alle landets kommuner mulighed for at blive sat fri på ét velfærdsområde hver.

”Jeg synes jo, at vi skal gå sammen om det her projekt, Søren. Skal vi ikke bruge den næste uge til at finde en løsning, så kommunerne kan blive sat fri,” lød det i en TV-duel mellem Mette Frederiksen og Søren Pape Poulsen (K).

Men så ligetil er det ikke for Pape at gå med i en aftale. Han er nemlig nervøs for, at de kommende velfærdsaftaler om frihed til kommunerne på ældreområdet vil betyde, at ældre mister rettigheder til et frit valg i ældreplejen.

Det kan du læse mere om her.

"Socialdemokraternes hjerte banker ikke nok for de fattigste"

Selvom det kun er få dage siden, at hun indgik en aftale med regeringen om et nyt kontanthjælpssystem, langede Mai Villadsen (EL) ud efter Socialdemokratiet på Folkemødet: 

”Jeg kommer aldrig til at forstå, hvorfor man skal vride armen rundt på ryggen af socialdemokraterne, for at få dem til at lave forbedringer for de fattigste i vores land,” sagde Enhedslistens politiske ordfører fra hovedscenen i Allinge.

”Hvorfor banker jeres hjerte ikke hårdt nok for de her mennesker,” spurgte hun retorisk.

Du kan læse meget mere fra talen lige her.

Spot på relationen mellem embedsværk og medier

Det bugner med mennesker under Informations røde parasoller, da avisens indlandsredaktør Anton Geist præsenterer debatten: Hvad sker der med embedsværket?

Han introducerer de to, der akkompagnerer ham på scenen: Amalie Trangbæk, som i løbet af sin ph.d. har fulgt otte departementschefers hverdag, og Jakob Jensen, som med en fortid i beskæftigelsesministeriet er en af de embedsmænd, forskeren fulgte.

Debatten indledes med en præsentation af den kronik, Jakob Jensen for nylig har markeret sig med under overskriften: ”Stop klapjagten på embedsværket. Den er blevet en blodrus, der gør mere skade end gavn”.

Jakob Jensen uddyber sin pointe for publikum: "Når journalister bliver til blodtørstige jagthunde frem for velovervejede jagthunde, får det store konsekvenser, blandt andet for, hvem der har lyst til at blive embedsmand", siger han.

Både Amalie Trangbæk og Jakob Jensen peger på mediernes behov for højt tempo som problematisk for relationen mellem journalister og embedsfolk.

"Trine bliver fuld ligestillingsminister i løbet af aftenen"

Der var også ligestilling på programmet på Folkemødets første dag. Blandt andet FN’s resolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed.

Den debatterede Trine Bramsen, minister for ligestilling og transport, Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Ibis, og Ida Harsløf, forkvinde i Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed. Yildiz Akdogan, forkvinde i Kvinderådet var moderator.

Hen mod slutningen af debatten fik debattørerne lov at give ministeren råd på vejen og ønsker for ligestillingen.

Ida Harsløf ønskede blandt andet at Trine Bramsen bliver fuld ligestillingsminister.

“Trine bliver fuld ligestillingsminister i løbet af aftenen,” sagde Lars Koch med et smørret grin, og en fra publikum tilbyder bobler fra dørken.

“Hvis I vidste, hvor mange cykelstier, jeg har byttet væk i den seneste uge for ligestillingspolitik,” kvitterede ministeren.

Foto: Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Ungdomspolitikere vinder over "voksenpolitikere" i klimaquiz 

Der var linet op til benhård klimaquiz, da energiselskabet Andel inviterede ungdomspolitikere og politikere til arrangementet ”Hvem vil være klimadær?”

Benny Engelbrecht (S) og Jens-Kristian Lütken (V) stod klar på ”voksenpolitiker"-holdet på den ene side af en drejende jordklode i Andels telt.

Overfor stod ungdomspolitikerne Chili Preisler-Andersen, der er medlem af hovedbestyrelsen i DSU, og Maria Ladegaard, der er landsformand for Venstre Ungdom. 

Og de kunne smilende gå fra teltet torsdag eftermiddag efter en solid sejr.

Prøv selv, om du kan svare på to af klimaspørgsmålene nedenfor.

Lang kø til sexsygdomsbingo

Der var stor trængsel i Copenhagen Medicals telt, hvor dragqueen Mizz Privileze inviterede til sexsygdomsbingo torsdag eftermiddag

Foto: Signe Løntoft
 

DF finder inspirationen hos cancelled Føtex-trøje

Dansk Folkeparti er blevet inspireret af en t-shirt fra Føtex med teksten "Fars hus, fars regler", der for nylig røg af hylderne, fordi det var både "utidigt og dumt", måtte man forstå på dagligvaregiganten.

Men "Dansk Folkeparti tør, når Føtex ikke tør", skriver partiet med et udråbstegn. Derfor har DF's folkemødedeltagere – med undtagelse af partiformand Morten Messerschmidt – iført sig hvide af slagsen med teksten "Vores land, vores regler", fremgår det af en pressemeddelelse.

"Tak til Føtex og til den politiske korrekthed for den gode idé," slutter partiet.

Foto: Dansk Folkeparti

"Vi har fokuseret meget på Ukraine"

I FN Byens telt retter TV 2-korrespondent Simi Jan blikket mod verdens glemte kriser sammen med blandt andre tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (RV) og udlandsredaktør på Berlingske Birgitte Borup.

”Det er aldrig et godt tegn, når alt medieopmærksomheden er et sted,” slår Simi Jan hurtigt fast.

Men selvom en hurtig håndsrækning i teltet viser, at mange af gæsterne mener, at nyhedsdækningen af Ukraine har været for intenst, står Birgitte Borup fra Berlingske fast på deres dækning.

”Den ærlige historie er, at ja, vi har fokuseret meget på Ukraine. Men det er vores opgave dagligt at prioritere de vigtigste historier, og det her er verdens største nyhedshistorie.”

Når alle løber efter den samme konflikt, kan det dog skabe en skævridning i krisernes prioritering, slår Christian Friis Bach fast.

”Der er bestemt et ansvar hos medierne, men i sidste ende er det politikernes ansvar, at mediedækningen ikke får indflydelse på politikernes prioritering af kriser.”

Imellem debatterne sælger han i øvrigt varer fra konfliktramte lande for sin egen virksomhed, warfair.

Foto: Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Pernille Vermund trumfer Sofie Carsten Nielsen med bedste børneidé

Nede ved DR’s scene ved havnen agerer tre børn hårde dommere over for Sofie Carsten Nielsen (R) og Pernille Vermund (NB).

De har hver fået 30 sekunder til at give det bedste bud til dommerpanelet på, hvordan børn kan trives bedre i skolen.

Her endte Pernille Vermund med at tage sejren, da hun foreslog, at alle skulle have en børneven fra en ældre skoleklasse.

”Den idé kan vi rigtig godt lide,” sagde en af børnene fra dommerpanelet.

Sofie Carsten afviser, at Rwanda-modstand står i vejen for bred regering

Det er helt forkert, hvis man tror, at Radikales modstand mod et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda vil stå i vejen for et bredt regeringssamarbejde efter folketingsvalget.

Det sagde Sofie Carsten Nielsen, politisk leder i Radikale Venstre, da hun torsdag talte på Folkemødet. 

“Det er forsimplet og forkert, at fordi vi, Radikale Venstre, ikke vil være med til at oprette en lejr i Rwanda, hvor Danmark kan flyve asylansøgere ned til, så evner Radikale Venstre ikke at være med til at bygge bro på tværs af røde og blå i dansk politik,” lød det fra partilederen.

Diskussionen om et samarbejde over midten i dansk politik er taget til, efter at statsminister Mette Frederiksen åbnede for muligheden i en tale grundlovsdag.

Siden har Radikale Venstre dog truet med at trække støtten til regeringen, hvis den går videre med planerne om at etablere et modtagecenter i Rwanda.

Det kan du læse mere om her.

Claus Hjort har samlet avisartikler, "hvis der skulle komme en retssag"

Mange er mødt op for at høre Weekendavisens Hans Mortensen interviewe Claus Hjorth Frederiksen (V) om FE-sagen.

Tilskuerne sidder på mure og tage i Berlingske Medias gård i Allinge for at kunne se den tidligere minister og mangeårige V-profil, der er anklaget for at lække statshemmeligheder.

Flere formoder, at sigtelsen mod Claus Hjort omhandler de interview, han har givet til flere medier, hvor han fortæller om Danmarks samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Men det er ikke offentligt kendt, hvad tiltalen går ud på. 

Men venstrenestoren "har ikke røbet noget som helst, som ikke var kendt i forvejen", lyder det.

"Jeg har samlet en masse avisartikler, hvis der skulle komme en retssag."

Hjort mener, at det er et politisk ansvar, og at det virker helt usandsynligt, at regeringen ikke har noget at gøre med sigtelsen:

Hvad skulle regeringen få ud af at spærre dig og Findsen (spionchef, red.) inde, udover at de er trætte af at høre på jer? 

"Det er åbenbart grund nok," svarer Hjort.  

Det udløste latter blandt publikum.

For mange Lars'er får taletid

”Der er flere på Folkemødet, der hedder Lars, som får taletid, end der er unge mennesker.”

Sådan lød de kritiske røster fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, der åbnede den grønne ungdomsscene på Klimaskibet.

Midt på skibet, som samtlige klimaaktivister har fragtet sig selv til Bornholm på, tog de unge aktivister bladet fra munden og krævede mere indflydelse i klimadebatten.

”Vores ret er at være med til de vigtigste samtaler om vores fremtid.”

"Mette, du har ikke nogen undskyldning"

Heldigvis havde statsministeren småpenge med, da hun blev standset af en Hus Forbi-sælgere. Så nu kan hun supplere med Hjemløseavisen, hvis den kommende beretning fra Minkkommissionen bliver lidt tør læsning. 

Foto: Andreas Wind

Altinget blev dus med en diller

Blandt folkestrømmene står en enkelt kvinde klædt ud som en oppustelig penis og quizzer forbigående om omskæring.

Hun hedder Line Høgh Sørensen og er en del af Intacts telt, der afholder eventet ”Bliv dus med din diller”.

Med alt fra quizspil til omskæringsredskaber prøver de i teltet at gøre folk klogere på kønsorganer, omskæring og seksualundervisning.

Børn og unge i forskellige aldre kigger nysgerrigt ind, da Line Høgh Sørensen spørger, om de vil have en tatovering, hvis de kan svare rigtigt på et spørgsmål om kønsorganerne.

”Børn er meget nysgerrige og åbne. Der kan det godt være lidt sværere med voksne,” siger hun inde under penis-dragten.

Messerschmidt raser mod woke-kulturen: Her er fire ting, som DF'eren ikke kan lide

Tidens identitetspolitik er en farlig strømning, der både presser de unge og fører til unødvendig "politisk korrekt" selvcensur.

Det var budskabet fra Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, da han som den første partileder torsdag formiddag talte ved Folkemødet.

“Frygten for at krænke individets identitet er godt i gang med at rive vores kollektive identitet op med rod,” lød det fra Morten Messerschmidt.

Det er den såkaldte “wokeisme”, der er problemet. Og den havde partilederen flere eksempler med på:

  1. Flydende kønsidentiteter.
  2. Kønsstatistik i medierne.
  3. Lagkagepersoner og anden “selvcensur".
  4. “Racistiske” og “ekskluderende” foreninger.

Det kan du læse meget mere om her.

Pape vædder en makrelmad

"Uha, uha, hvad skal man næsten svare til det?"

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ofte sine svar til journalisterne klar. Men på spørgsmålet om, hvorvidt hun ser den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, som en statsministerkandidat, måtte hun lede efter den rigtige formulering:

"Jeg glæder mig til, at der kommer en afklaring, så jeg ved hvor mange jeg skal duellere med," kom det til sidst ud af Frederiksen, da hun mødte den konservative formand i debat hos TV 2 på havnen i Allinge.

Pape var dog ikke meget bedre på samme spørgsmål. Fumlende fik han udskudt det uundgåelige svar endnu en gang:

"Som jeg også før har sagt: Jeg kommer til at fortælle mere om det inden et valg."

Uret tikker for den populære partileder, der også benyttede lejligheden til at komme med en bekendelse:

Det var ikke Konservatives "finest moment", da Konservative stemte for et borgerforslag om rigsret mod statsministeren, lød det fra Pape.

Det var ikke “vores finest moment”, da Konservative stemte for et borgerforslag om rigsret mod statsministeren, siger @SorenPape på News #dkpol #fmdk

— Hans Redder (@hansersej) June 16, 2022

Og så vil Pape i øvrigt "vædde en makrelmad på, at den næste regering, hvis der bliver rødt flertal efter valget, bliver en regering af Socialdemokratiet, SF og Radikale".

Mette Frederiksen har ellers for nyligt rakt ud over midten.

Ellemann-søskende rejser hjem til alvorligt syg far

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har sammen med sin søster og partikollega, Karen Ellemann, besluttet at rejse hjem fra Folkemødet. Deres far, Uffe Ellemann-Jensen, har nemlig siden mandag været indlagt på Rigshospitalet. Det skriver han på Facebook.

"Han er alvorligt syg med den kræft, som han har været plaget af i en årrække. Det er desværre blevet værre over de seneste timer," skriver Jakob Ellemann-Jensen i opslaget. 

"De næste dage bliver afgørende, og derfor vil vi prioritere at være hos ham."

Uffe Ellemann-Jensen var i mange år partiformand i Venstre, som han sad i Folketinget for fra 1977 til 2001. I 1982 blev han udpeget til udenrigsminister, hvilket var en post han varetog indtil 1993. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen byder velkommen og takker de unge

Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte sin åbningstale på at takke de unge, der mellem et overvældende antal gråhårede folkemødedeltagere også er at finde på pladsen.

“Overskriften for årets folkemøde er “vilde visioner”. Og hvem er bedre til at levere dem end netop jer,”  lød det fra statsministerens, der talte foran en tætpakket og solbeskinnet festivalplads.

“I tilhører en generation, der lever og tænker engageret på klimaet og uretfærdighed. Herhjemme og i udlandet,” sagde hun.

Hun tilskrev konkret en stor del af ansvaret for aftalen om klimaloven og samtykkeloven til de unge.

“Den var ikke blevet til noget, hvis ikke i havde råbt op,” sagde Frederiksen.

Inger Støjberg ved siden af ordene lov og orden er "en interessant spændingsflade"

Foran området "Lov og orden" har kunstner og fotograf Martin Thaulow sat et portræt op af forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der i december blev kendt skyldig for at have udstukket en ulovlig instruks om afskillelse af asylpar.

"Jeg syntes, at det var sjovt at sætte billedet op under den overskrift. Det er en interessant spændingsflade," siger Martin Thaulow.

Foto: Daniel Bue Lauritzen
 

Han fortæller, at Inger Støjberg så portrættet onsdag aften, hvor de tog talte om udstillingen.

“Det var i fred og fordragelighed. Det er også det, Folkemødet kan,” siger han.

Billedet er taget i 2019 som en del af portrætserien FOLK.

Fra borgmester i Herning til formand på Bornholm 

"Jeg er blevet forfremmet fra borgmester til formand," sagde Hernings forhenværende borgmester, venstremanden Lars Krarup.

Han sad ved morgenbordet på Grønbechs Hotel sammen med Realdanias direktør, Jesper Nygaard. Siden august har Krarup været formand for Realdania, og mens Jesper Nygaard er en ægte folkemødeveteran, så er det første gang, Lars Krarup er med.

"Jeg er debutant", lød det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00