Debat

Skattereformen fortjener en sund "avec"

DEBAT: Skattereformen har brug for et sundhedspolitisk serviceeftersyn. Der er flere "tidsler" i forslagene, mener John Wagner, der er direktør i De Samvirkende Købmænd.
Der er flere tidsler i skattereformforslagene, som John Wagner vil luge ud i.
Der er flere tidsler i skattereformforslagene, som John Wagner vil luge ud i. Foto: www.dsk.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Wagner
Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Jeg ved ikke, om det overhovedet er politisk korrekt i disse tider at foreslå, at regeringens skattereform bør ledsages af en "avec".

Mange vil sikkert øjeblikkeligt tænke på en cognac eller likør finansieret af yderligere skattelettelser, måske endda af topskatten.

Men min tanke er såmænd helt uskyldig og kræver hverken store principielle ændringer af skatteforliget eller - for den sags skyld - en eller flere af "de stærke" til kaffen oven på en i øvrigt fremragende middag.

Det er velkendt, at en "avec" er god for fordøjelsen – og det vil et sundhedspolitisk serviceeftersyn af skattereformen her i sidste time før Folketingets vedtagelse af de mange lovforslag så sandelig også være.

John Wagner
Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

Det er velkendt, at en "avec" er god for fordøjelsen - og det vil et sundhedspolitisk serviceeftersyn af skattereformen her i sidste time før Folketingets vedtagelse af de mange lovforslag så sandelig også være.

Tidsler i forslagene
Her tænker jeg ikke "bare" på de forslag fra Forebyggelseskommissionen, som har gang på jord. Jeg tænker langt mere konkret på et par "tidsler" i skattereformforslagene, som bør luges væk her i foråret, inden de senere bliver en pestilens at skue.

For det første omlægningen af afgiften på cigaretter, som ud fra en både statsfinansiel og sundhedspolitisk synsvinkel er skruet helt forkert sammen. Forhøjelse af værdiafgiften medfører godt nok, at mærkevarecigaretterne kommer til at koste nogenlunde det samme i Danmark som i Tyskland, men til gengæld bliver besparelsen ved at købe discountcigaretter endnu mere mærkbar - med det resultat, at endnu flere storrygere (og nybegyndere) foretrækker de ca. 10 kr. billigere discountcigaretter. Derfor bør man i stedet for værdiafgiften hæve stykafgiften, der rammer de billigste cigaretter hårdere - faktisk er der ingen som helst grund til, at vi i Danmark skal have 5 kr. billigere discount-cigaretter end i Tyskland. Det er altså en "ommer"!

Tåbelige afgifter
For det andet foreslår regeringen, at afgifterne på chokolade, sukkervarer, is og nødder skal stige med 25 procent. Det er et politisk valg, som medfører stigende grænsehandel. Og chokolade og slik købt i Tyskland og Sverige er altså ikke sundere end de samme varer købt i Danmark. Sådan er det! Men helt tåbeligt er det at forhøje afgifterne på nødder, som faktisk er et sundt alternativ til slik og chokolade. Ud fra en sundhedsmæssig betragtning bør man helt afskaffe afgifterne på nødder, der hvert år giver statskassen et provenu på ca. 100 mill. kr. Afskaffelsen kan finansieres af den højere stykafgift på cigaretter!

Udhuling af differentiering
For det tredje virker det altså lidt underligt, at regeringen i lovgivningsprocessen er på vej til at udhule den sundhedspolitisk sunde differentiering af sodavandsafgiften. De sukkerfrie falder med 34 øre pr. liter, medens de sukkerholdige kun stiger med 17 øre og ikke 24 øre som oprindelig foreslået. Forskellen bliver hermed så lille, at man både på restauranter og i butikker vil se produkterne til salg til samme pris. Derfor bør forskellen gøres endnu større og ikke det modsatte.

Regeringen og Dansk Folkeparti skylder - både i respekt for Folketinget og af hensyn til folkesundheden - her i slutfasen at give skattereformen det tiltrængte sundhedspolitiske serviceeftersyn. Ellers kan der blive ganske mange, der får problemer med fordøjelsen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Wagner

Politisk kommentator og bestyrelsesmedlem
journalist (DJH 1979)

0:000:00