Debat

Socialdemokrat: Drop fokus på centralisering af indkøb

DEBAT: Lad være med at kræve kæmpestore bureaukratiske centraliseringer af regionernes indkøb. Vi har prøvet, men det er ikke altid hverken bedst eller billigst, skriver Lars Gaardhøj (S).

Store centraliserede indkøbsaftaler dræber innovationen og presser de små virksomheder, mener Lars Gaardhøj (S).
Store centraliserede indkøbsaftaler dræber innovationen og presser de små virksomheder, mener Lars Gaardhøj (S).Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Gaardhøj (S)
Regionsrådsmedlem og gruppeformand, Region Hovedstaden

Gentænk regionernes tilgang til indkøb, opfordrer Dansk Erhverv i Altinget

I Region Hovedstaden er vi allerede i gang. Strategisk indkøb tæt på klinikken er hverdag hos os og har været det i årevis. 

Vi investerer massivt i strategiske indkøb og partnerskaber med dygtige og innovative leverandører. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi har fra politisk side desuden besluttet en ny indkøbspolitik – mere sundhed for pengene – hvor vi vælger at gå forrest, når det handler om strategiske partnerskaber og innovative indkøb, fordi vi ved, at entydigt fokus på indkøbsbesparelser ikke er nok i forhold til at sikre mest mulig sundhed for pengene.

I sidste ende vinder både patienter og de innovative virksomheder, fordi vi tør satse på at udvikle og købe nye produkter uden om kæmpestore landsdækkende indkøbsaftaler.

Kom nu over den gammeldags tankegang, at bare fordi det er centralt, så er det billigere og bedre. Det er det ikke.

Lars Gaardhøj (S)
Regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden

Gør op med gammeldags tankegang
Jeg er enig med Dansk Erhverv i, at centralisering af indkøb langt fra patienternes og klinikeres behov ikke er fremtiden. 

Jeg vil derfor gerne bakke op om Dansk Erhvervs opfordring til regeringen, som måske er bedre møntet på embedsmændene i Moderniseringsstyrelsen og Finansministeriet, hvor vi alt for ofte oplever ensidigt og forkert fokus på centraliseringens fortræffeligheder:

Kom nu over den gammeldags tankegang om, at bare fordi det er centralt, så er det billigere og bedre. Det er det ikke. 

Lad være med at kræve kæmpestore bureaukratiske centraliseringer af regionernes indkøb. Vi har prøvet. Sidste gang, hvor vi tjekkede, ville vi for eksempel tabe et tocifret millionbeløb ved at købe computere over Statens og Kommunernes Indkøb (SKI).

Læs også

Godt samarbejde mellem regioner
Store centraliserede indkøbsaftaler dræber desuden innovationen og presser de små virksomheder, som ikke har en jordisk chance for at komme i betragtning som udbydere af store nationale udbud.

Vi har allerede løsningerne. Et godt eksempel er vores samarbejde med to dygtige leverandører Roche og Egoo Health, som forbedrer behandlingen af nyrekræft. 

Patienterne overlever længere og får en bedre livskvalitet efter behandlingen. Den slags tætte samarbejder mellem innovative virksomheder og afdelingen på hospitalet er fremtiden, og det skal helst ikke kvæles af nationale krav til centraliserede indkøb.

Vi samarbejder i øvrigt rigtig fint sammen med de andre regioner og har også flere strategiske indkøbsaftaler, som går på tværs af regioner – der, hvor det giver mening, og uden at det går ud over det vigtige kendskab til hverdagen ude på hospitalsafdelingerne.

Regeringen behøver med andre ord ikke opfinde den dybe tallerken. De kan sådan set bare kigge mod hovedstaden og samarbejdet mellem regionerne. Det går faktisk ret godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00