Anmeldelse af 
Steen Gade

Steen Gade giver 5 A'er: Kjeld Hansen har begået en veldokumenteret debatbog om fremtidens landbrug

Ny debatbog om landbruget fremstår solidt veldokumenteret, og det er tydeligt, forfatteren er på hjemmebane i emnet. Han falder ikke for de nemme svar og stiller de svære spørgsmål, skriver Steen Gade.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Steen Gade
Velkommen til fremtidens landbrug
Kjeld Hansen
224 sider, Gads Forlag, udkommer 27. april

Ordet "velkommen" i forbindelse med landbrug er nok ikke den første association, man får, hvis man hører til de læsere, der har fulgt Kjeld Hansens debatindlæg om dansk landbrug gennem årene. Af mange betegnet som den mest benhårde kritiker af det, han konsekvent kalder lobbyisterne i "Fødevarer og Landbrug", af kødindustrien, af svinefabrikkerne og af Danmarks konsekvente svigt i forhold til natur og biodiversitet. 

På trods af det bløde signal på den venlige grønne forside med en sød, lille, nysgerrig gris i grønt græs vil hans gamle fans alligevel ikke blive skuffede. Tonen er i hovedafsnittene 'Koks i klimaet' og 'Biodiversiteten er pløjet væk' hård og kontant.

Og som den dygtige journalist og debattør han er, arbejder han bevidst med sit ordvalg. Mælkebøtter betegnes som "trivielle gylleblomster", fordi det er "svinefabrikkernes" ammoniakudslip, der giver dem gunstige muligheder for at boltre sig i fædrelandet. "Svin" hedder aldrig grise (håber han tilgiver, at jeg synes, forsidebilledet er en sød, lille gris), "Danmark er en stor svinesti", og EU følger efter, nu som "verdens svinesti". Fasaner hedder "skydefugle" og "lobbyister på Axelborg" hudflettes for deres greenwashing, bortforklaringer og falske melodi om landbrugets store økonomiske betydning.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00