Steen Gade: Klima, landbrug og miljø skal tænkes sammen

DEBAT: Debatten om landbrugets indsats i klimakampen er voldsomt polariseret. Det er, som om man glemmer, at klima og landbrug skal ses i sammenhæng med miljømæssig bæredygtighed, skriver Steen Gade.

Endelig ser det ud til, at der er ved at komme en bredere diskussion om, at landbruget skal bidrage til at løse klimaproblemerne. Også selv om regeringen fortsat freder erhvervet og stort set lukker øjnene.

Man kan spekulere sig til en slem hovedpine for at finde en acceptabel forklaring på, hvorfor det næsten er helligbrøde at foreslå virksomme ændringer i jordbruget, når vi ved, at det drejer sig om omkring 30 procent af det globale udslip og omkring 20 procent af det danske. Og har vidst det meget længe.

For desværre findes en acceptabel forklaring ikke. Kun en henvisning til at erhvervet ikke har råd, men det er jo akkurat samme diskussion som på alle andre områder og i andre erhverv.

Login

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Politik uden faglighed

  Steen Gade har en rent politisk - dvs. ikke-faglig - tilgang til emnet. Derfor modsiger han sig selv i flere omgange.
  En række politiske floskler i indre modstrid fremføres igen og igen.

  Realiteten er, at mange års politisk begrænsning af kvælstof til landbrugets afgrøder i forhold til det fysiologiske behov - med bl.a. Steen Gades velsignelse - har medført, at det danske klimaregnskab er blevet belastet, fordi CO2-optaget fra atmosfæren er blevet begrænset.

  Fotosyntese sker med optagelse af CO2 fra atmosfæren.
  Mangel på plantenæring giver mindre fotosyntese. I virkeligheden ganske enkelt.
  Når der tilføres utilstrækkelig plantenæring, mineraliseres humusstofferne for at skaffe næring til planterne. Den organiske jord "brænder af", og der foregår en nettoafgang af CO2 fra jordbunden til atmosfæren.

  Herudover betyder den manglende plantenæring mindre arealudbytter, hvilket kræver større landbrugsareal og dermed mindre areal til naturreservater, skov og vådområder. Helt tilsvarende den økologiske produktion, som Steen Gade også støtter med millioner af kroner. Den fører ligeleden til lavere arealudbytter og belaster dermed klimaet.

  Det er jo derfor verdens seriøse forskere arbejder for "Bæredygtig intensivering" af fødevareproduktionen.

  Og husk så, at hvert eneste kulstofatom, der forlader husdyrene, i forvejen er hentet ned fra atmosfæren ved fotosyntese!