Systematisk halekupering møder hård kritik

DYREVELFÆRD: Selvom ny rapport konkluderer, at danske landbrugsdyr har fået det bedre, er der stadig store problemer med dyrevelfærden. Særligt skandaløst er den rutinemæssige halekupering af grise, mener Dyrenes Beskyttelse.
Myndighederne gør intet ved rutinemæssig halekupering, mener Dyrenes Beskyttelse.
Myndighederne gør intet ved rutinemæssig halekupering, mener Dyrenes Beskyttelse.Foto: Colourbox
Anne Marx Lorenzen

Det er tilsyneladende ikke problematisk for myndighederne, at der stadig sker mange halekuperinger på trods af, at det ikke må ske rutinemæssigt

Birgitte Iversen Damm
Projektleder, Dyrenes Beskyttelse

Landbrugets dyr har fået det bedre, lød det i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer, efter Fødevarestyrelsen for nylig offentliggjorde rapporten ”Dyrevelfærd i Danmark 2013”.

Men hverken økologer, Dyrenes Beskyttelse eller en ekspert i dyreetik mener, at der er grund til at juble.

Det på trods af, at rapporten dokumenterer, at antallet af indskærpelser, påbud og anmeldelser i landets svinebesætninger er faldet fra 51 procent i 2011 til 43 procent i 2012.

Dokumentation

Det siger lovgivningen om halekupering af svin

Bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr

§ 1. Dyr må kun halekuperes, hvis det konkret er påkrævet af veterinære hensyn. Dyret skal bedøves, inden kuperingen foretages.


§ 4. Svin må ikke halekuperes rutinemæssigt.

Stk. 2. Pattegrise kan halekuperes inden for dyrets 2.-4. levedøgn, hvis der er dokumentation for, at der på bedriften er sket skader på haler som følge af, at kupering ikke er foretaget. Halen skal kuperes mindst muligt, og der må højst kuperes op til halvdelen af den.

Stk. 3. Halekupering efter stk. 2 kan foretages uden forudgående bedøvelse af pattegrisen, hvis halekuperingen foretages af en dyrlæge eller en person, der er uddannet heri, og som har erfaring med at halekupere pattegrise med passende midler og under hygiejniske forhold.

Stk. 4. Inden halekupering foretages, skal der være forsøgt foranstaltninger for at forhindre halebidning under hensyntagen til miljøet og belægningsgraden. Utilstrækkelige staldforhold eller driftsledelsessystemer skal ændres.

Stk. 5. Foretages halekupering, jf. § 1, stk. 1, efter pattegrisens 4 første levedøgn, skal dyret gives længerevarende smertebehandling.

Kilde: Retsinformation.dk 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00