Debat

Dyrlæge i modsvar: Usandt, at industriel fødevareproduktion øger risiko for pandemier

DEBAT: 'Frie Bønder - Levende Land' bøjer fakta, når de påstår, at industriel dyreproduktion er en pandemitrussel. Det forholder sig omvendt, skriver Flemming Møller på vegne af Abildgaardkredsen. 

Den industrielle produktion af dyr er ikke en pandemitrussel. "Tværtimod har den begrænset en naturlig pandemitrussel," skriver Flemming Møller. 
Den industrielle produktion af dyr er ikke en pandemitrussel. "Tværtimod har den begrænset en naturlig pandemitrussel," skriver Flemming Møller. Foto: Claus Fisker Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Møller
Medlem af tænketanken Abildgaardkredsen, der beskæftiger sig med veterinærvidenskab. Fagdyrlæge i svineproduktion. Forhenværende MF for Venstre. 

Repræsentanter for organisationen Frie Bønder – Levende Land skriver 29. april i Altinget om, hvad vi kan lære af coronakrisen.

Desværre mangler indlægget saglig logik såvel som faglig indsigt. Det er således direkte usandt, at den industrielle fødevareproduktion forøger risikoen for pandemier, som det ellers påstås.

Det kunne ellers passe fint ind i organisationens filosofi.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den helt afgørende misforståelse er, at det ikke drejer sig om, hvor tæt dyr af samme art befinder sig på hinanden. Det opstår der ikke nogen nye pandemier af.

Det drejer sig om, hvor tæt dyr af forskellig art befinder sig på hinanden. Kun på den måde kan de såkaldte zoonoser opstå, hvor der overføres smitte mellem forskellige arter.

Vi har alle ret til vores egne holdninger, men ikke vores egne fakta.

Flemming Møller
Medlem af Abildgaardkredsen

Læs også

Problemer i udviklingslande 
Derfor var 'de gode gamle dage' også på det område langt farligere end nu. Dengang var det ikke kun mennesker og dyr, der levede tæt sammen. Andre dyrearter på gården kunne også blande sig med hinanden.

Det gælder også alle de vilde dyr og dertilhørende orme, parasitter, bakterier og virus. Det gav rigtig mange kontakter mellem rigtig mange forskellige dyrearter, og det skabte en væsentligt forøget risiko for smitteoverførsel og udvikling af zoonoser.

Sådan er det det desværre stadig mange steder i udviklingslandene, hvor befolkningen bliver smittet med langt flere zoonoser, end vi kender til. Det gælder for eksempel bændelorm hos grise og tuberkulose og miltbrand hos kvæget.

I sjældne tilfælde opstår nye zoonoser, når flere arter befinder sig tæt på hinanden. Det kan ske, når et smitstof fra en art ændrer arvemateriale og angriber en ny art. Det kan resultere i en pandemi med voldsom smittespredning, fordi den nye art slet ingen modstandskraft har.

Ikke en pandemitrussel
I den industrielle husdyrproduktion er kontakten mellem produktionsdyr og vilde dyr stærkt begrænset. I dansk svineproduktion, er denne kontakt næsten ikke eksisterende, hvilket indskrænker risikoen for udvikling af zoonoser og pandemier til et absolut minimum.

Den industrielle produktion er ikke en pandemitrussel. Tværtimod har den begrænset en naturlig pandemitrussel.

For god ordens skyld bør det også bemærkes, at

1) kopper ikke kommer fra kvæg, men at koppevaccinen kom fra kvæg (deraf ordet vaccination). 

2) miltbrand ikke er en husdyrsygdom, men forekommer vildt i naturen.

3) mæslinger er en børnesygdom, der kun er beslægtet med visse husdyrsygdomme.

4) salmonella forekommer vidt udbredt i miljøet, men er sjælden i dansk husdyrbrug.

5) hver art har sine influenzatyper, der laver ballade, når de undtagelsesvis muterer til andre arter.

6) at mennesker ikke kan få den såkaldte svineinfluenza (A(H1N1)v) ved kontakt med grise.

Ikke legitimere ved at bøje kendsgerningerne
Det er fuldt forståeligt, at nogen ønsker at drive deres landbrug på den gode gammeldags måde, hvor der er plads til, at 'sjælen kan følge med.'

Det må være en menneskeret, så længe det ikke går ud over dyrene eller andre mennesker. Men man skal ikke legitimere sine personlige præferencer ved at bøje kendsgerningerne.

Vi har alle ret til vores egne holdninger, men ikke vores egne fakta.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller

Fhv. MF (V)
cand.med.vet. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1980)

0:000:00