Theresa May vil udskyde Brexit til 30. juni

UDSKYDELSE: I et brev til Det Europæiske Råds formand beder den britiske premierminister om at få udskudt deadlinen for Brexit.

Lige nu er der ni dage til, at briterne formelt skal forlade EU.

Men i sidste øjeblik beder den britiske premierminister Theresa May nu EU om, at datoen for udtrædelse bliver udskudt.

I et brev til Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, anmoder den britiske premierminister om, at de resterende 27 EU-medlemslande giver tilladelse til, at den nuværende Brexit-deadline bliver forlænget med yderligere tre måneder til 30. juni.

Anmodningen fra Theresa May kommer lige før, at alle EU's stats- og regeringschefer mødes til topmøde i Bruxelles torsdag og fredag.

Her skal de 27 medlemslande blive enige om, hvorvidt de vil efterkomme ønsket om forlængelse. Det forventes, at det bliver et ja, hvis Theresa May kan overbevise dem om, at de ekstra tre måneder kan sikre, at briterne ikke forlader EU uden en aftale.

Kampen mod uret
I øjeblikket kæmper Theresa May mod uret for at vedtaget den udtrædelsesaftale, der blev indgået med EU i november. Den er indtil nu blevet nedstemt to gange − i januar og i sidste uge. Herefter var det planen, at premierministeren ville sende den til afstemning en tredje gang i det britiske Underhus inden topmødet i Bruxelles.

Men den plan blev bremset af formanden for det britiske parlament, John Bercow, der mandag meddelte, at aftalen ikke kunne blive fremsat en tredje gang, medmindre der bliver lavet markante ændringer i den.

Det er dog fortsat Mays plan, at hun vil få lov til at få en afstemning om aftalen, skriver hun i brevet til Donald Tusk. Heri anmoder hun også EU-medlemslandene om at godkende de ændringer til aftalens backstop, som hende og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, blev enige om kort tid før den anden afstemning. Det skal ifølge Theresa May stille den britiske regering stærkere i en tredje afstemning.

Derudover vil premierministeren selv fremsætte indenrigspolitiske forslag, der skal imødekomme de britiske politikeres bekymringer for konsekvenserne af det irske backstop. Om det er nok til at få det britiske Underhus til at stemme for aftalen, vil Theresa May dog ikke love i brevet.

Ny deadline er efter EP-valg
Hvis Storbritannien får lov til at vente tre måneder med at forlade EU, betyder det også, at de fortsat er medlem, når der skal afholdes europaparlamentsvalg i slutningen af maj.

Ifølge traktaten er de forpligtet til at afholde et nyt valg, selvom de har intentioner om at træde ud af samarbejdet blot en måned senere.

Men det vides ikke, om EU-medlemslandene kan give briterne mulighed for at omgå det krav. Theresa May skriver i brevet, at "jeg tror ikke, at det vil være i nogens interesse, at Storbritannien afholder europaparlamentsvalg."

Samtidig siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at Brexit skal være afviklet inden 23. maj, hvis briterne ikke skal afholde valg. Det skriver hans talskvinde på Twitter:

Forrige artikel Efter kritik: Lilleholt dropper klimamærke på fødevarer Efter kritik: Lilleholt dropper klimamærke på fødevarer Næste artikel Ellemann: Amerikansk studie om glyphosat øger ikke bekymring for kræftrisiko Ellemann: Amerikansk studie om glyphosat øger ikke bekymring for kræftrisiko
Jais Valeur svarer på ØL-kritik:

Jais Valeur svarer på ØL-kritik: "Det vækker undren"

ANBEFALINGER: Klimaformand Jais Valeur undrer sig over, at Økologisk Landsforening er kritisk over for visionen og flere af anbefalingerne i rapporten fra Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren.