Økologisk udbytte halter bagefter

ØKOLOGI: I gennemsnit giver økologisk landbrug 25 procent mindre udbytte end det konventionelle landbrug. Det viser en ny undersøgelse fra tidsskriftet Nature. Men når man kun ser på udbytte, ignorerer man en hel masse andre vigtige faktorer, mener ØL og L&F.
En nyt metastudie viser, at økologisk landbrug i gennemsnit giver 25 procent mindre udbytte end konventionelt landbrug. Det er dog vigtigt at se på andet end det endelige udbytte, siger Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.
En nyt metastudie viser, at økologisk landbrug i gennemsnit giver 25 procent mindre udbytte end konventionelt landbrug. Det er dog vigtigt at se på andet end det endelige udbytte, siger Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.Foto: Colourbox

Skal vi satse på økologisk eller konventionelt landbrug, hvis vi som samfund skal have mest for pengene og de landarealer, vi har til rådighed?

Den debat er blevet vagt til live igen, efter det anerkendte tidsskrift Nature har publiceret et nyt metastudie, som viser, at økologisk dyrkning i gennemsnit giver 25 procent mindre udbytte end konventionelle dyrkningsmetoder.

Det er forskere fra University of Minnesota i USA og McGill University i Canada, der har stået bag det omfattende studie, som har set på 66 markforsøg verden over. Undersøgelsen viser dog også, at det varierer fra afgrøde til afgrøde, hvor stor forskellen på udbyttet er.

Dokumentation

Forskere fra University of Minnesota i USA og McGill University i Canada har lavet et metastudie, der viser, at økologisk dyrkning i gennemsnit giver 25 procent mindre udbytte end konventionelle dyrkningsmetoder. Undersøgelsen, der har set på 66 markforsøg verden over, viser dog også, at det varierer fra afgrøde til afgrøde, hvor stor forskellen på udbyttet er.
Se nyheden fra tidsskriftet Nature

Nye tal fra Danmarks Statistik viste tidligere på ugen, at salget af økologiske varer trods krise-stemning i 2011 steg med syv procent i forhold til året før. I gennemsnit udgør økologien nu 7,6 pct. af det samlede salg af fødevarer i detailhandlen i Danmark.
Se de nye tal fra Danmarks Statistik


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00