Debat

Ungeklimarådet: Buhl fejlfortolker bæredygtighed for at undvige omstillingsansvar

Det lugter af mangel på reelle argumenter for modstanden mod grøn omstilling, når Torsten Buhl vælger at køre "de unge er uvidende"-retorik som hovedargument. I stedet for at fejlfortolke Brundtland, bør Buhl komme med bud på veje til et klimavenligt erhverv, skriver Monika Skadborg.

Danmark kan sagtens tjene penge på at eksportere fødevarer af høj kvalitet uden at bruge den uholdbare mængde plads og CO2 på det, vi gør i dag, skriver Monika Skadborg.
Danmark kan sagtens tjene penge på at eksportere fødevarer af høj kvalitet uden at bruge den uholdbare mængde plads og CO2 på det, vi gør i dag, skriver Monika Skadborg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Monika Skadborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man vælger at påstå, at nogen ikke har forstået bæredygtighedsbegrebet, er det måske smart at tjekke, om den man anklager har været med til at undervise i bæredygtighed på universitetsniveau.

For det har jeg tilfældigvis og ser derfor lige igennem Buhls misbrug af Brundtland-rapporten. Det lugter lidt af mangel på reelle argumenter for modstanden mod grøn omstilling, når Buhl vælger at køre “de unge er uvidende”-retorik som sit hovedargument i to på hinanden følgende indlæg.

Kvaliteten af den offentlige debat og Danmarks fremtidige generationers levevilkår, fortjener, at FødevareDanmark tager medansvar for den grønne omstilling frem for at bruge deres energi på at tale unges viden ned.

Bundlinjer for bæredygtighed skal gå op samtidig
Når man prøver at bruge Brundtland-rapporten som argument, er det måske en idé at læse den til ende og overveje, om den overhovedet siger det, man prøver at tage den til indtægt for.

Hvis man tror, at vi bare kan “vente og se” og fortsætte business as usual uden at investere i den nødvendige omstilling, har man simpelthen ikke forstået klimakrisens alvor

Monika Skadborg
Forperson, Ungeklimarådet

For nej, Gro Brundtland har ikke sagt, at vi af hensyn til den økonomiske vækst endelig bare skal fortsætte med en ikke-bæredygtig business as usual i nogen sektor. Tværtimod siger hun, at man skal få de forskellige bæredygtigheds-bundlinjer til at gå op samtidig - noget den nuværende fødevareproduktion i Danmark bestemt ikke lever op til.

Siden Buhl vil misbruge hendes rapport til at fremføre et “vi kan ikke opnå bæredygtighed uden at min sektor tjener penge på at fortsætte, som vi plejer”-argument, så er det vidst ikke ham der skal undervise os i bæredygtighed. Jeg stiller mig gerne til rådighed for at undervise i det igen, I ringer bare.

Sektorens nuværende form undergraver fremtidens fødevareproduktion
Øverst på pensumlisten vil jeg foreslå IPCC's rapport om klimakrisens betydning for fødevareproduktionen. Hyppigere ekstremvejr og større udsving i priserne på mad og foder er dårligt nyt for både Danmark og den globale fødevaresikkerhed.

Hvis man tror, at vi bare kan “vente og se” og fortsætte business as usual uden at investere i den nødvendige omstilling, har man simpelthen ikke forstået klimakrisens alvor, eller hvor kort tid vi har til at nedbringe størrelsen af konsekvenserne.

Danmarks fødevaresektor i sin nuværende form er direkte med til at undergrave forholdene for fremtidens fødevareproduktion, stik imod Brundtlands bæredygtighedsdefinition. Så læs lige Brundtland på en anden måde end fanden læser biblen, og læs derefter nogle rapporter fra lidt senere end 1987. Please.

Nødvendigt med tre bundlinjer
Det er utroværdigt, når Buhl påstår, at der ikke kan opnås økonomisk vækst gennem bæredygtige fødevarer.

Trods vores opfordring var der ikke plads i Buhls indlæg til et eneste forslag til, hvordan hans sektor kan blive grønnere i fremtiden.

Monika Skadborg
Forperson, Ungeklimarådet

Da jeg sad i Landbrug og Fødevarers klima advisory board og lyttede til eksperter på området, fik jeg bestemt det modsatte indtryk: Danmark kan sagtens tjene penge på at eksportere fødevarer af høj kvalitet uden at bruge den uholdbare mængde plads og CO2 på det, vi gør i dag. Det kræver blot, at vi tør prioritere de nødvendige midler til omstilling hurtigt.

Trods vores opfordring var der ikke plads i Buhls indlæg til et eneste forslag til, hvordan hans sektor kan blive grønnere i fremtiden. Det er ellers en bunden opgave for at opnå bæredygtighed, at vi skal bruge mindre landareal og færre drivhusgasudledninger på vores fødevarer.

Ungeklimarådet kom med forslag om blandt andet vertical farming, upcycling af næringsstoffer fra spildevand og et sats på at komme i den plantebaserede førertrøje. Netop for at den økonomiske bundlinje kan gå op, uden at vi fortsætter med at have et gigantisk rødt minus på den grønne bundlinje.

Selv i den mest basale udgave af bæredygtighedsbegrebet er det jo nødvendigt med tre bundlinjer. Hvis man forholder sig for kortsigtet til den økonomiske, så går alle tre bundlinjer i minus på lidt længere sigt, eftersom klimakrisen bliver langt dyrere end omstillingen.

I Buhls indlæg var der åbenbart ikke plads til at forholde sig til, hvordan fremtidens fødevaresektor skal se ud, kun en indstilling om at “vente og se”. Vi har større tiltro til hans medlemmers omstillingsevne end det. Så i stedet for at bruge spalteplads på at fejlfortolke Brundtland, hvad med i stedet at komme med bud på veje til et klimavenligt erhverv?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gro Harlem Brundtland

Fhv. norsk statsminister (Arbeiderpartiet), fhv. generalsekretær for Verdenssundhedsorganisationen (WHO) 1998-2003, fhv. leder af FN's Miljø- og Udviklingskommission
læge (Københavns Uni. 1991

Torsten Buhl

Adm. direktør, FødevareDanmark, adm. direktør, Danske Slagtermestre

0:000:00