V og R efterlyser konkrete forslag til besparelser i landbrugsstøtten

SAMRÅD: Venstre og Radikale rejser både en kritik af regeringens samarbejde med Holland, Sverige og Østrig og kræver konkrete bud på, hvordan der skal skæres i landbrugsstøtten på samråd om EU-budgettet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) forsvarede det danske samarbejde om EU-budgettet med Sverige, Holland og Østrig på et samråd mandag.
Finansminister Nicolai Wammen (S) forsvarede det danske samarbejde om EU-budgettet med Sverige, Holland og Østrig på et samråd mandag.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Jeg er helt enig med hr. Jan E. i, at det ikke har været nogen stor succes indtil videre. Og heldigvis for det.

Jens Rohde
EU-ordfører (R)
Fakta
Hvad er EU's langsigtede budget?
Budgettet fastsætter grænserne for EU's udgifter og strækker sig over en periode på syv år, og det kaldes for den flerårige finansielle ramme (FFR). Den FFR, som regeringslederne netop forhandler, skal gå fra år 2021 til og med 2027. Budgettet skal stemmes igennem med enstemmighed af medlemslandene.  

Den danske holdning til den flerårige finansielle ramme har under både den nuværende og den tidligere regering været, at et mindre EU bør være lig med et mindre EU-budget. Holdningen er, at medlemslandene bør prioritere frem for at hæve regningen.

Det er en fordel for de danske interesser at fastholde det tætte samarbejde med Holland, Sverige og Østrig.

Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et samråd i Europaudvalget mandag, hvor han sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), fødevareminister Mogens Jensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skulle svare på spørgsmål om forhandlingerne om et nyt syvårigt EU-budget.

En del af det samråd blev benyttet til at forsvare den danske alliance, der også går under navnet sparebanden, fordi de fire lande har det til fælles, at de kæmper for et smallere EU-budget.

0:000:00