Veganerpartiet mødte pressen for første gang: Her er syv markante citater

NEDSLAG: Stod det til Veganerpartiet burde man blandt andet nedlægge det konventionelle landbrug, som vi kender det, og få genstartet den demokratiske debat om dyrevelfærd.  

Det konventionelle landbrug er uværdigt og bør afskaffes.

Sådan lød hovedbudskabet på Veganerpartiets første pressemøde som et opstillingsberettiget parti.

På pressemødet gennemgik partileder Henrik Vindfeldt, hvordan blandt andet grise, høns og mink lever på meget lidt plads, før de køres på slagterier i store lastbiler.

”Jeg er rystet, og jeg skammer mig. Og det gør jeg i et land, som jeg ellers elsker,” sagde han, mens billeder af grise og høns, som stod skulder ved skulder i store produktionshaller, kørte på powerpointshowet bag ham.

Pressemødet blev afholdt i Københavns gamle kødby på Vesterbro, hvor partilederen stod flankeret af bestyrelsesforperson Lisel Vad Olsson, natur- og miljøpolitisk rådgiver for Veganerpartiet, Søren Mark Jensen og kandidat til kommunalvalg Tine Pil Østberg.

Altinget var med til pressemødet og har her samlet syv af de vigtigste citater.

Nuværende lovkrav er en ”lovliggørelse af det kriminelle”
”Egentlig skulle det her være en lykkens dag, da vi jo er blevet opstillingsberettigede. Men det her er starten på en forfærdelig skitsering af det, som vi har prøvet at få ud i offentligheden i over to år. Der er ingen værdighed, der er ingen empati, og der er ingen nåde tilbage i de danske stalde. Vi har med hjertet fuld af sorg spurgt vores folketingspolitikere, hvordan man har kunnet lovliggøre den groveste form for dyremishandling. De nuværende lovkrav for at påtage sig ansvaret for dyrs legeme og liv er i vores optik en lovliggørelse af det kriminelle. Derfor står vi her og vil omgående have lukket det konventionelle landbrug,” indledte partileder Henrik Vindfeldt sin forberedte tale til pressen.

Den demokratiske samtale skal genoplives
”De helt grundlæggende forudsætninger for vores eksistens skal tages alvorligt og beskyttes. Det vil sige både menneske- og dyrerettigheder, bevarelse af naturen og de naturlige økosystemer. Vi bliver nødt til at genoplive debatten om, hvad basal anstændighed egentligt er. En debat, hvor vi for alvor ser på, hvilke moralske konsekvenser vores handlinger har. Både for os selv og dyrene. Men også for den danske natur og konsekvenserne for de fremtidige generationer,” sagde Lisel Vad Olsson, bestyrelsesforperson og politisk ordfører hos Veganerpartiet.

Samfundet skal omstruktureres
”Det er bydende nødvendigt, at vi politikere tør at gå i gang med at strukturere vores samfund på en måde, så det bliver nemt for den enkelte borger og virksomhed at handle grønt og medfølende i hverdagen. Men ingen politikere tør eller vil adressere den absolut største forhindring for en reel bæredygtig og anstændig fremtid, nemlig landbruget,” sagde Lisel Vad Olsson.

Regulering af dansk kødproduktion er afgørende for klimamål
”Folketingets beslutning om at reducere det nationale CO2-udslip med 70 procent inden 2030 vil ganske enkelt ikke kunne nås, hvis man ikke regulerer husdyrproduktionen. Den er for stor, og den er for dårlig. Folketingets initiativer på biodiversitet- og klimaområdet er positive og velmenende, men i sig selv er helt utilstrækkelige i forhold til, hvor meget vores natur og klima lider under denne her produktion. Veganerpartiet er det eneste parti der vil droppe den politiske vanetænkning og som vil arbejde for den nødvendige omstilling,” sagde Søren Mark Jensen, der er natur- og miljøpolitisk rådgiver for Veganerpartiet. Han har været ansat i 25 år i Miljøministeriet og arbejdet med naturlovgivning og forvaltning

"Idéprogram" rulles ud i løbet af efteråret
”Vi kommer til at rulle dele af vores idéprogram ud i løbet af de næste par måneder. Vi bliver nødt til at lære dem, som er enige med os angående landbruget at kende. Her skal vi, sammen med dem, finde ud af, hvad vores holdning er til andre politikområder. Jeg har selvfølgelig mine egne holdninger, men er ingen Kong Salomon,” sagde Henrik Vindfeldt til pressemødet.

Veganerpartiet har ingen statsministerkandidat
”Indtil for ganske nylig ville vi have peget på Mette Frederiksen som statsminister. Men vi er blevet overraskede over, hvad det er for en politik, der er blevet ført siden valget i 2019 og frem til nu. Jeg blev også overrasket, da hun holdt sit største pressemøde på Danish Crown, for jeg synes ikke, man ser nogen grøn retning for den nuværende regering. Så for nuværende ved vi simpelthen ikke, hvem vi vil pege på,” sagde Henrik Vindfeldt, da han blev spurgt til hvor partiet ligger på øvrige politikområder.

Partiet for de 60 procent
”I det nuværende danske Folketing er der ingen som velvilligt udfordrer den konventionelle produktion. Og det forstår jeg udmærket godt, for gør man det, så får man en masse problemer. Der er mange folketingspolitikere, som bekymrer sig om de 12 procent af det danske areal, hvor vi danskere bor. Vi bekymrer os om de 60 procent af arealet, som er brugt til landbrug. Så derfor er det også nødvendigt med et nyt parti. Det er en stor opgave,” understregede partilederen til pressemødet.   

Forrige artikel Regeringens klimaprogram: Her er de fem vigtigste nedslag Regeringens klimaprogram: Her er de fem vigtigste nedslag Næste artikel Regeringen nedjusterer forventning til populært klimatiltag Regeringen nedjusterer forventning til populært klimatiltag