Debat

Verdens Skove: Danish Crowns soja­handlingsplan kommer alt for sent

REPLIK: Danish Crown vedkender med handlingsplan sit ansvar i sojaproduktionen, men planen kommer for sent. Gør forsyningskæden fuldt gennemsigtig i år, skriver Verdens Skoves sekretariatschef.

Ny rapport viser, at der er risiko for, at mindst halvdelen af den soja, som Danish Crowns produkter er opfodret med, har forårsaget skovrydning i Sydamerika, mener Verdens Skove.
Ny rapport viser, at der er risiko for, at mindst halvdelen af den soja, som Danish Crowns produkter er opfodret med, har forårsaget skovrydning i Sydamerika, mener Verdens Skove.Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Caspar Olausson
Sekretariatschef, Verdens Skove 

Danish Crown er kommet med en handlingsplan for, hvordan virksomheden vil sikre, at sojaen, der fodres til de svin, som koncernen slagter og bearbejder, er ansvarligt produceret.  

Det er positivt, at Danish Crown anerkender sin rolle på markedet og sit ansvar for at sikre ansvarlig produktion af soja, og Verdens Skove bifalder, at Danish Crown vil have fuld sporbarhed i deres forsyningskæde, som er nødvendig for at sikre, at Danish Crowns produkter kan blive afskovningsfri.

Men målet om at indfri deres plan i 2025 er simpelthen for sent. Danish Crown har kendt til problemet med sine forsyningskæder i mange år og er kommet alt for sent i gang.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Nu siger Danish Crown så, at der vil gå fem år mere, før man reelt vil løse problemet. Hvis Danish Crown virkelig "vil være verdens mest bæredygtige producent af kød," som de skriver i Altinget den 30. april, så er det ikke godt nok, at man først for alvor vil løse problemerne om fem år. 

Slet ikke i lyset af situationens alvor i Latinamerikas regnskove.

Danish Crown har kendt til problemet med sine forsyningskæder i mange år og er kommet alt for sent i gang.

Casper Olausson
Sekretariatschef, Verdens Skove

Præsident vil rydde mere regnskov
I Brasilien er præsident Jair Bolsonaro ved at indføre nye love, der vil gøre det muligt at rydde endnu mere regnskov i Amazonas for at bane vejen for mere landbrug, ikke mindst sojaproduktion og minedrift.

En række embedsfolk, der har som job at beskytte de tropiske skove, er blevet fyret, og andre er erstattet med militante Bolsonaro-støtter, der undergraver indsatsen mod ulovlig skovrydning.

Det sker, samtidig med at et stort antal oprindelige folk fordrives fra deres land, og flere bliver dræbt, og mange miljøforkæmpere myrdes, uden at der reelt gøres noget ved drabene. 

Derfor er det heller ikke overraskende, at Brasilien allerede har nået en trist rekord med mere skovrydning i årets fire første måneder, end der er målt nogensinde før. Det er et dårligt varsel, da vi ikke engang er gået ind i den egentlige "sæson for skovrydning," hvor der normalt ryddes mest.

Handlingsplan er et for lille skridt
Verdens Skove er medforfatter på en ny rapport, der viser, at der er risiko for, at mindst halvdelen af den soja, som Danish Crowns produkter er opfodret med, har forårsaget skovrydning i Sydamerika. 

Set i det lys er det vigtigere end nogensinde at sikre sig, at importerede produkter ikke har regnskov i produktionskæden. Dermed er Danish Crowns handlingsplan et skridt i den rigtige retning, men med situationens alvor er det desværre et alt for lille skridt. 

Desuden læner Danish Crown i sit ønske om bæredygtighed sig op af en certificeringsordning, den såkaldte Round Table on Responsible Soy (RTRS), som ikke fuldstændigt sikrer afskovningsfri soja.

RTRS opererer med nogle definitioner af, hvad der er skov og oprindelig natur, som fritstiller flere skovområder til rydning, og som certificerer soja, der produceres på områder, der var natur så sent som i 2016.

Det er selvsagt en alt for svag certificering, og Danish Crown bør stille yderligere krav til producenterne og leverandørerne for at kunne garantere afskovningsfri soja. 

Læs også

Har tre klare opfordringer
I Verdens Skove har vi derfor tre klare opfordringer til Danish Crown.

For det første bør Danish Crown sikre fuld sporbarhed i deres forsyningskæde med udgangen af 2020, så der er transparens omkring, hvor sojaen kommer fra.

For det andet bør Danish Crown stræbe efter kun at have afskovningsfri soja, der er fysisk adskilt fra konventionel soja, i sine forsyningskæder med udgangen af 2020. 

For det tredje bør Danish Crown stille krav til deres underleverandører om, at de skal være afskovningsfri i hele deres forsyningskæde. Ellers støtter Danish Crown indirekte virksomheder, som er skyld i afskovning i Latinamerika. 

Forbrugerne stiller krav
Danskerne tilkendegav klart deres prioriteter ved sidste valg, og her stod klimaet og naturen øverst på listen af prioriteter. 

Det er ligeledes forbrugernes ønske, at danske virksomheder går foran og sætter det gode eksempel, mens de lægger pres på deres underleverandører, så de gør det samme.

Et eksempel fra Norge viser, at det virker. Her afviste den norske lakseindustri, at der kunne gøres noget. Efter pres fra Regnskovsfondet i Norge ændrede industrien praksis, og flere af de største producenter skrottede helt soja fra Brasilien som foder.

På den måde har den norske lakseindustri mindsket sit klimaaftryk og lettet trykket på oprindelige folk og biodiversiteten i Brasilien.

Danish Crown er en af verdens største eksportører af svineprodukter, en af Europas største producenter og producerer mere end ti milliarder måltider om året.

Vi håber derfor, at Danish Crown og den øvrige svineindustri vil løfte det miljømæssige ansvar, der følger med en så stor en produktion. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Caspar Olausson

Sekretariatschef, Verdens Skove
Cand.polit.

0:000:00