Debat

Dyreorganisation: Konservativt mink-forslag strider mod ånden i dyrevelfærdslov

Konservatives forslag om at genindføre minkerhvervet i Danmark er både urealistisk og ufornuftigt, skriver Pernille Fraas Johnsen, der mener, at det strider mod ånden i den nye dyrevelfærdslov. 

Siden 2013 er økonomien for minkerhvervet i Danmark kun gået nedad, og det er bare én blandt mange grunde til, at det er en dårlig idé at genindføre erhvervet herhjemme, som Konservatives landbrugsordfører foreslår. Det skriver Pernille Fraas Johnsen.
Siden 2013 er økonomien for minkerhvervet i Danmark kun gået nedad, og det er bare én blandt mange grunde til, at det er en dårlig idé at genindføre erhvervet herhjemme, som Konservatives landbrugsordfører foreslår. Det skriver Pernille Fraas Johnsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Konservatives forslag om at genindføre minkproduktionen i Danmark virker på alle måder ugennemtænkt og ufornuftigt.

En genåbning af minkproduktionen er ikke økonomisk bæredygtigt, det er ude af trit med god dyrevelfærd, og samtidig er det ikke foreneligt med den nye dyrevelfærdslov, som partiet selv var med til at vedtage forrige år.

Når Per Larsen fra Konservative foreslår at genindføre industriel minkproduktion i Danmark, må det som minimum forventes, at argumentet for at genoptage produktionen er holdbart og ikke en løs antagelse om, at "det måske vil spare skatteyderne for et par milliarder", og at det kan generere øget vækst i form af skatte og -eksportindtægter.

Et nærmere eftersyn viser, at argumentet næsten er lige så uholdbart som den fejlagtige opfattelse af, at det er i orden at holde mink i små metalbure på størrelse med en opslået avis.

I den forbindelse er det vigtigt at holde sig for øje, at Dyreetisk Råd sidste år vedtog en anbefaling, der uomtvisteligt fastslår, at det er i strid med god dyrevelfærd og uacceptabelt at holde mink, som det har været praktiseret i Danmark indtil forbuddet trådte i kraft:

"Meget restriktive former for dyrehold er hverken tidssvarende eller dyrevelfærdsmæssigt forsvarlig med den viden, vi har om dyrs adfærd og behov", skrev Rådet med direkte adresse til dansk minkproduktion.

Minkproduktion er på alle måder ude af trit med tiden

Men det handler ikke udelukkende om dyrevelfærd. Siden 2013 er økonomien kun gået én vej for danske minkfarme.

Både bedrifternes indtjening og antallet af ansatte har været støt faldende de sidste seks år, inden de blev tvangslukket af sundhedsmæssige årsager i 2020.

Minkerhvervets dage er talte, og mange andre dyreorganisationer vurderer, at EU-Kommissionen inden for få år vil indføre et forbud og en gradvis udfasning af minkproduktionen. 

Pernille Fraas Johnsen
Landbrugsfaglig seniorrådgiver, World Animal Protection Danmark og medlem, Dyreetisk Råd

De økonomiske tal viser dette med al tydelighed. Fra et gennemsnitligt overskud per minkbedrift på 3,3 millioner i 2013 havde minkbedrifterne i 2019 i gennemsnit et underskud på 0,7 millioner kroner.

Det er bestemt ikke økonomisk bæredygtigt. Og selv hvis man forestiller sig, at Konservatives forslag om at genoptage den danske minkproduktion lykkedes, vil det være noget af en bjørnetjeneste over de få minkproducenter, der forventes at benytte den såkaldte dvaleordning, som muliggør en genoptagelse af produktionen.

For minkerhvervets dage er talte, og World Animal Protection samt mange andre dyreorganisationer vurderer, at EU-Kommissionen inden for få år vil indføre et forbud og en gradvis udfasning af minkproduktionen. En beslutning, der vil ligge helt i tråd med Kommissionens beslutning sidste år, da de indførte forbud mod hold af tremmedyr i resten af det industrielle landbrug. En beslutning, der blev truffet på baggrund af borgerinitiativet End The Cage Age, hvor næsten 1,4 millioner EU-borgere havde skrevet under.

Minkproduktion er således på alle måder ude af trit med tiden og forbrugernes ønsker til den måde, vi holder dyr på i et oplyst samfund.

Det afspejler sig tydeligt, når man spørger danskerne om deres holdning. Sidste år viste en meningsmåling foretaget af YouGov, at kun 20 procent synes, at det er en god idé at genindføre mink som erhverv i Danmark. Halvdelen af de adspurgte danskere gik til gengæld ind for et permanent forbud, mens 44 procent mente, at Danmark skulle følge de andre EU-lande, hvor minkhold er forbudt eller under udfasning.

Paradoksalt, at forslaget kommer fra Konservative

I alt 16 europæiske lande har allerede forbudt eller er ved at udfase minkproduktion. Det gælder blandt andet Storbritannien, Østrig, Norge, Belgien, Serbien, Tjekkiet, Kroatien, Schweiz, Tyskland, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Holland og Italien.

Det må være et stort dilemma for et "lov og orden"-parti som Konservative, at de foreslår at genindføre en minkproduktion, der efter vores overbevisning så åbenlyst er i modstrid med ånden i den dyrevelfærdslov, der trådte i kraft sidste år, og som de selv lagde stemmer til.

Derfor må vi i al stilfærdighed minde partiets landbrugsordfører om, at han selv var en del af det overvældende flertal i Folketinget, der vedtog dyrevelfærdsloven, der klart fastslår, at man skal tage hensyn til dyrs 'adfærdsmæssige og fysiologiske behov', og det er ganske enkelt ikke muligt at gøre med minkproduktion, som den er blevet praktiseret i Danmark hidtil.

Det burde således stå klart, at det kan være ret svært at finde gode argumenter for at genoptage den danske minkproduktion, og lige så klart at det eneste rigtige på nuværende tidspunkt er at udskifte det midlertidige forbud med et permanent. Og det uanset, at selve nedlukningen var noget roderi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00