Danmark får miljøteknologisk klynge

MILJØTEKNOLOGI: Det danske forspring inden for miljøteknologi svinder ind. Derfor går en række aktører nu sammen om at etablere en decideret klynge på området.
Vindmøller har længe været førerhunden i den danske cleantech-sektor. En ny klynge skal udbrede kendskabet til andre dele af dansk cleantech.
Vindmøller har længe været førerhunden i den danske cleantech-sektor. En ny klynge skal udbrede kendskabet til andre dele af dansk cleantech.
Uffe Laursen
Fakta
Copenhagen Capacity har identificeret omkring 500 små og store virksomheder herhjemme, som kan kategoriseres som cleantech-virksomheder, herunder blandt andre underleverandører som f.eks. Novozymes, der laver enzymer, der indgår i produktionen af 2.generations biobrændstof.

Den danske cleantech-klynge vil hovedsageligt beskæftige sig med følgende seks områder:

Vindenergi, vandenergi/rensning, biofuels, brændselsceller, energieffektivitet og såkaldte smart-grid løsninger, hvor energi fra flere energiformer tænkes sammen i samme infrastruktur.

Hvad er en klynge?

En klynge er en samling af virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner inden for et bestemt geografisk område. En klynge består både af brancheforeninger, ERFA-grupper og sociale netværk. Desuden består den af relationer mellem producenter og leverandører, og mellem forskningsverden og virksomheder. En klynge er en måde at sammensætte, anvende og udvikle en sektor på. I en klynge samarbejder deltagerne om kvalificeret arbejdskraft, ny teknologi, organisatoriske processer og fælles videnudvikling.


Kilde: Copenhagen Capacity, DI
Danmark skal have sin egen klynge inden for området cleantech (miljøteknologi), som skal være knudepunkt for videnopsamling og videnudveksling mellem universiteter, virksomheder, organisationer og myndigheder på området.

Bag ideen står blandt andet organisationen Copenhagen Capacity, som også var fødselseshjælper for den efterhånden ti år gamle biotek-klynge Medicon Valley. 

Også Region Hovedstaden, Region Sjælland, DTU og Københavns Universitet er med på holdet, der forsøger at stable klyngen på benene.   

"Vi har det seneste halve år arbejdet på en analyse omkring cleantech-branchen i Danmark, som skulle vise, om vi også kan lave en klynge inden for det her område på Sjælland. Det er vi kommet frem til, at vi godt kan, så nu skal aktivt i gang med at bygge klyngen op," siger Nicolai Sederberg Rottbøll, projektudviklingskonsulent i Copenhagen Capacity.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00