Statsministeren skal holde sine grønne fingre fra globaliseringsmidlerne, mener forligspartnere. (Foto: Colourbox)

Forligspartnere: Hold dine grønne fingre væk, Fogh!

17. november 2008 kl. 21:18
GRØN INNOVATION: Statsministeren mener, at globaliseringsmidlerne bør finansiere hans grønne visioner. Det skal han ikke bestemme, siger partierne bag globaliseringsforliget.
| Flere
Statsministeren trak i weekenden sine grønne syvmilestøvler på og bebudede en eksplosion inden for forskning i bæredygtig miljøteknologi, demonstrationsanlæg og grøn innovation. Visionen er klar: Danmark skal være internationalt forsøgscenter ud i miljørigtige energi- og klimaløsninger.

Og en betydelig del af den regning bør betales med uforbrugte midler fra globaliseringspuljen, fastslog Anders Fogh Rasmussen (V). I alt ligger der i dag 10 mia. kroner, som partierne bag globaliseringsforliget skal fordele over de kommende år.  

Står det til oppositionspartierne i globaliseringsforliget, kan statsministeren dog godt fjerne fingrene fra globaliseringspuljen igen. Tanken om at gøre Danmark til foregangsland inden for grøn innovation er god, men finansieringen må han finde et andet sted, siger de.

"Tanken er meget velkommen, det er jo noget, vi selv har efterlyst i mange år. Men når det er sagt, så er globaliseringsmidlerne ikke noget, som regeringen råder over alene. Vi er jo grundlæggende uenige om fordelingsnøglen og vægtningen af basismidler kontra strategiske midler. Den diskussion skal vi have til næste år, så derfor synes jeg, det er en anelse arrogant af statsministeren at begynde at dele globaliseringsmidlerne ud på forhånd," siger Kirsten Brosbøl, forskningsordfører (S).

Heller ikke Jesper Langballe, forskningsordfører for DF, er vild med, at statsministerens grønne tanker skal finansieres med uforbrugte midler fra globaliseringspuljen.

"Det med at bringe globaliseringspuljen i spil i forbindelse med hans grønne brandtale, det er det samme som at sige, at der i fremtiden skal lægges hovedvægt på den strategiske forskning. Det går vi ikke ind for. Vi vil have basismidlerne mere i vejret, og så vil vi prioritere midler til Det Fri Forskningsråd højere end til Det Strategiske Forskningsråd," siger Jesper Langballe.

Nå!
Hos Det Radikale Venstre lyder forskningsordfører Marianne Jelved tydeligt træt af statsministeren.

"Jeg har mest af alt lyst til at trække på skuldrene og sige: 'Nå'," siger hun. 

"Det er et fantastisk, at han kan gå ud og sige sådan noget uden om forligsparterne. Det er jo ikke statsministeren, der bestemmer alene her. Han har en kreds af partier, som er sammen om at bestemme, hvad de penge skal bruges til. Jeg kunne også godt tænke mig, at vi brugte mange flere penge på forskning i kræft eller uddannelse. Vi har jo forskellige prioriteringer, og hvordan vi fordeler pengene og i givet fald, hvor vi skal hente flere, hvis det bliver nødvendigt, det er et forhandlingsspørgsmål," siger Marianne Jelved.

Satser i forvejen på energi
Ved de netop overståede globaliseringsforhandlinger, hvor forligspartierne uddelte næsten fire mia. kroner, blev det i forvejen aftalt at give en mia. kroner om året til forskning i nye energiløsninger fra 2010.

Den satsning matcher dog ikke Anders Fogh Rasmussens ambitioner på klimaets vegne. Og Venstres forskningsordfører Malou Aamund er da også tilfreds med, at statsministeren nu prioriterer området så højt og vil afsætte globaliseringsmidler til det. Også selv om, understreger hun, at han i sin tale sagde: bør finansieres og ikke skal finansieres af globaliseringspuljens uforbrugte midler.

"Under forhandlingerne ville vi jo gerne have prioriteret endnu højere på energi-delen. Det var der ikke opbakning til fra oppositionen. Vi må bare konstatere, at vi har forskellige ambitioner på det her område, men det er sikkert, at V og K vil presse på for, at vi skal bruge flere af globaliseringsmidlerne til det her område," siger Malou Aamund.

Hun vil være meget uforstående, hvis ikke også oppositionen og især Socialdemokraterne vil lege med på statsministerens visioner om grøn vækst.

"Ærlig talt vil jeg være chokeret, hvis ikke også socialdemokraterne er klar til at prioritere grøn vækst. Det vil jo nærmest være reaktionært og virkelig komme bag på mig, hvis der ikke er opbakning til det," siger Malou Aamund.

Det er finansieringen, der er problemet 
Grønne visioner findes der dog også hos Socialdemokraterne. Det er ikke dem, men finansieringen af dem, som er problemet, fastslår Kirsten Brosbøl.

"Vi vil gerne være med til at finde finansiering til en satsning inden for klima og miljø, og jeg kan slet ikke forestille mig, at der ikke skulle komme penge til de områder fra globaliseringspuljen. Vi har jo lige indgået en aftale for 2009 og 2010, hvor det er de absolut største strategiske satsninger. Men regeringen er også nødt til at komme med andre finansieringskilder, og det vil vi gerne være med til at se på," siger Kirsten Brosbøl.

Dokumentaion

Det sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen på Venstres landsmøde:

Der skal iværksættes en massiv satsning ikke blot på den grundlæggende forskning, men også på den praktiske udvikling gennem innovation, forsøg og demonstration. I energiaftalen er det aftalt at nå op på 1 mia. kr. til energiforskning fra 2010. Men der er behov for en større og bredere satsning. Alene frem til og med 2012 er der en ufordelt pulje af globaliseringsmidler på omkring 10 mia. kr. til forskning, udvikling og innovation. En betydelig del af disse bør reserveres til en ambitiøs satsning på at gøre Danmark til et avanceret teknologisk laboratorium.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK